Paikallisuutiset

Keskusta menetti johtopaikat Haapajärvellä – Sen valta-asema vavahteli myös Kannuksessa: "Annetaan muiden välillä yrittää", keskustavaikuttaja Haapajärveltä lohduttautuu

Haapajärvellä SDP vie valtuuston nuija ja kokoomus nappaa hallituksen puheenjohtajuuden, Kannus-ryhmä pelasti Kannuksen keskustan

Keskusta säilyttää valta-asemansa Kannuksessa yhdessä Kannus-ryhmän kanssa.
Keskusta säilyttää valta-asemansa Kannuksessa yhdessä Kannus-ryhmän kanssa. Kuva: Jukka Lehojärvi

"Ryskyen murtuu vanha valta....", voidaan Haapajärvellä laulaa, kun uusi valtuusto kokoontuu järjestäytymään elokuun alkupäivinä. Haapajärvellä nimittäin tuskin koskaan on ollut tilannetta, jossa keskustalla ei olisi ollut samaan aikaan valtuuston ja hallituksen puheenjohtajuuksia ja samalla suurinta osaa muiden toimielinten puheenjohtajuuksista.

Poikkeuksen sääntöön muodostaa ainoastaan 1960-luku, jonka viimeisinä vuosina kokoomuslainen asemapäällikkö Jeppe Kosonen johti valtuustoa. Hänen poliittisen asemansa taustalla ei ollut kokoomuksen vaalivoitto vaan yksinkertaisesti miehen puoluerajat ylittävä luottamus ykköspaikalle.

Haapajärvi oli toinen kunta Kalajokilaaksossa, jossa keskusta menetti yksinkertaisen enemmistönsä valtuustossa. Edellisvaaleissa keskustan paikkamäärä tippui 12:een Pyhäjärvellä. Tosin Pyhäjärvellä kaivoksen myötä vasemmiston asema oli erittäin vahva 60-luvulla eikä keskusta voinut edes haaveilla yksinkertaisesta enemmistöstä. Haapajärven lisäksi keskusta menetti ehdottoman vallan Ylivieskassa ja Kannuksessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Haapajärven poliittinen kulttuuri muuttuu siis kerta heitolla elokuussa valtuuston järjestäytyessä ensimmäiseen kokoukseensa.

Keskipohjanmaan useista lähteistä saamien tietojen mukaan kokoomus, SDP, KD, PS ja sitoutumaton Vesa Puputti olisivat valtaamassa itselleen puheenjohtajuudet ehkä muutamaa johtopaikkaa lukuun ottamatta. Puolueilla on 14 paikkaa ja keskustalla 13 edustajaa, joten vallanvaihto on demokratian pelikirjan mukainen.

Haapajärven valtuuston puheenjohtajuus on menossa toiseksi suurimmalle puolueelle SDP:lle ja kokoomus saisi kolmanneksi suurimpana hallituksen puheenjohtajuuden. Molempien toimielinten varapuheenjohtajuudet ovat menossa keskustalle ja toiset varapuheenjohtajuudet taas koalitiolle. Lähteiden mukaan valtuutettu Jari Nahkasesta on tulossa valtuuston puheenjohtaja ja paljon ääniä kerännyt Aleksi Välikangas on nappaamassa hallituksen puheenjohtajan nuijan.

Nimettömänä pysyttelevä keskustalähde pahoittelee tilannetta, mutta toteaa samalla, että koalitio käyttää nyt paikkamääräänsä samalla tavalla kuin keskusta edelliskaudella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Mutta annetaan kavereiden yrittää. Tulevaisuus näyttää, mennäänkö parempaan suuntaan, hän kertoo.

Kannuksessa muut kuin keskustalaiset yrittivät muodostaa Haapajärven tapaisen koalition. Yritys epäonnistui, sillä liittymään ei lähtenyt mukaan uutena valtuuston tullut yhden paikan Kannus-ryhmä. Yhteenliittymällä on näin ollen 13 paikkaa eli yhtä paljon kuin keskustalla. Vaa`ankielen asemaan päässyt Kannus-ryhmä ja sen valtuutettu Päivi Hintikka katsoi kuitenkin mieluummin keskustan kuin koalition suuntaan.

Kannus-ryhmässä keskusta miellytti enemmän kuin muiden puolueiden muodostama koalitio, sillä keskustan vaikuttajat ovat suhtautuneet myönteisemmin Eskolan koulutoiminnan jatkamiseen.

Paikkajakoa koskevia neuvotteluja on käyty tasavahvoin asetelmin, ja vihdoin tiistaina päivällä puolueiden neuvottelijat pääsivät neuvottelutulokseen, jota esitellään viikolla puolueiden päättäville elimille hyväksyttäväksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keskustan puolesta neuvotellut kunnallisjärjestön puheenjohtajaJanne Kivioja kertoo, neuvottelut ovat edistyneet hyvässä hengessä. Syntyneen sopimuksen mukaan kaupunginhallituksen puheenjohtajuus tulee keskustalle ja koalitio saa taas valtuuston puheenjohtajuuden.

Koalitio saa edelleen tarkastuslautakunnan puheenjohtajuuden ja enemmistön sivistyslautakunnasta. Kaupunginhallituksessa ja valtaosassa lautakuntia Kannus-ryhmä ja keskusta saavat enemmistön paikoista ja samalla lautakuntien puheenjohtajuudet. Kiviojan mukaan sopimus noudattaa pitkälle kansan tahtoa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä