Paikallisuutiset

Kymmenesosalla 20–30-vuotiaista on maksuhäiriömerkintä – Monelle merkintä on pelastus, joka katkaisee velkakierteen

Maksuhäiriömerkinnät olivat yleisiä etenkin niillä, joiden lapsuudenperhettä kuormittivat useat eri tekijät, kuten vanhempien kuolema, ero tai mielenterveysvaikeudet.
Maksuhäiriömerkinnät olivat yleisiä etenkin niillä, joiden lapsuudenperhettä kuormittivat useat eri tekijät, kuten vanhempien kuolema, ero tai mielenterveysvaikeudet. Kuva: Clas-Olav Slotte

Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa monen elämää. Vuonna 2020 ulosottoon tuli vireille 3,3 miljoonaa asiaa. Velallisista 516 000 oli luonnollisia henkilöitä. Keski-Pohjanmaalla maksuhäiriömerkintöjä oli Suomen Asiakastiedon mukaan 6,7 prosentilla.

Suomessa noin kymmenesosalla 20–30-vuotiasta on maksuhäiriömerkintä. Maksuhäiriömerkinnät kertovat pahoista talousongelmista sekä vaikeuttavat siirtymistä itsenäiseen elämään. Helsingin yliopiston BIBU-hankkeen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteinen tutkimus selvitti miten lapsuuden ja nuoruuden aikaiset tekijät näkyvät nuorten aikuisten maksuhäiriömerkinnöissä. Tutkimuksen julkaisi Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itla.

Tutkimuksessa havaittiin, että toisen asteen koulutusvalinnat ja saavutettu koulutustaso olivat vahvassa yhteydessä maksuhäiriömerkintöihin. Merkinnät olivat huomattavan yleisiä henkilöillä, jotka etenivät peruskoulun jälkeen ammattikouluun tai jäivät kokonaan vaille toisen asteen koulutuspaikkaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maksuhäiriömerkintä saattaa aiheuttaa nuorelle varsinkin itsenäistymisvaiheessa paljon ongelmia. Esimerkiksi vuokra-asunnon tai puhelinliittymän hankinta saattaa olla todella vaikeaa. Myös työnantajat saattavat tarkistaa työnhakijan luottotiedot ennen työsuhteen vahvistamista.

Tutkimuksen mukaan maksuhäiriöitä ehkäisevät toimenpiteet ovat tärkeitä ammattikouluissa sekä palveluissa, joissa tavoitetaan koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevat nuoret. Maksuhäiriömerkinnät olivat yleisiä etenkin niillä, joiden lapsuudenperhettä kuormittivat useat eri tekijät, kuten vanhempien kuolema, ero tai mielenterveysvaikeudet.

– Maksuhäiriömerkintöjä on eniten henkilöillä, joilla ei ollut lapsuudessa turvanaan niin sanottua vanhempien pankkia. Esimerkiksi vanhempien korkeimman tuloviidenneksen lapsista vain kahdella prosentilla oli maksuhäiriömerkintä noin 23-vuotiaana. Tämä luku matalimmassa vanhempien tuloviidenneksessä oli lähes yhdeksänkertainen, noin 20 prosenttia, kertoi tutkimuksessaAapo Hiilamo Helsingin yliopistosta.

Takuusäätiön toimitusjohtajaJuha Pantzar kertoo, että suuria muutoksia merkintämääriin ei vuositasolla synny.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kokonaisuudessaan mennään aika lähellä sitä 400 000:ta tälläkin hetkellä. Itsessään merkintämäärien luku ei mielestäni ole tärkeää vaan se, miten niistä saatavaa informaatiota käytetään.

Pantzarin mukaan tilastot maksuhäiriömerkinnöistä kertovat kuitenkin loppujen lopuksi aika vähän eikä sitä voi käyttää yleismittarina, mutta toisaalta mitään muuta mittaria ei ole. Ne kuitenkin kertovat jotain siitä, miten ihminen hoitaa taloutensa.

– Se, että merkintämäärä vähentyisi yhtäkkiä vaikka kymmenellätuhannella ei vaikuta suuresti mihinkään. Nämä tilastot kertovat vain osan totuudesta. Se rekisteri ei ole aina ongelmamittari. Esimerkiksi yhdellä henkilöllä jolla on merkintä, on keskimäärin 15 merkintää. On todella paljon velkaongelmaisia, joilla ei kuitenkaan maksuhäiriömerkintää ole. He osaavat vain fiksummin välttää niitä.

Nuorten määrä takuusäätiön asiakkaissa on lisääntynyt. Millaiset tilanteet heillä johtavat näihin merkintöihin?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tyypillisiä ovat ne tilanteet kun menot lisääntyvät tai tulot vähenevät, usein samaan aikaan. Korona-aikaan myös työn menetys tai lomautukset ovat vaikuttaneet. Nuorilla varsinkin suhteen päättymiset johtavat näihin tilanteisiin. Ennen ehkä ajateltiin enemmän, että ensin säästetään ja sitten ostetaan. Nykyään kuitenkin hankinnat tehdään heti, eikä siinä mitään, mutta kun ne tehdään luotolla niin silloin voi tulla ongelmia.

Oman taloustilanteen kokonaisuutta voi olla vaikea hahmottaa. Nuorilla talousvaikeudet tulevat yleensä silloin, kun tulee ongelmia. Pantzarin mukaan luotot ja lainat olisi hyvä olla puskurina näissä ongelmatilanteissa. Hän kertoo, että ihmisten on usein todella vaikea lukea omaa talouttaan, varsinkin pitkällä aikajänteellä.

Usein uskotaan, että maksuhäiriömerkintä pilaa kaiken. Pantzar kuitenkin valaisee hieman tilannetta.

– Monelle meidän asiakkaista se merkintä on se pelastava tekijä. Paljon kuulee kommentteja, että voi kun olisi tullut aikaisemmin. Näemme paljon tilanteita, joissa lainataan sukulaiselta rahaa ettei saada merkintää, ja kuluttaminen jatkuu normaalisti, vaikka merkintä olisi pysäyttänyt sen. Maksumerkinnän oleminen tai olemattomuus ei siis kerro lähellekään kaikkea.

Fakta

Maksuhäiriömerkinnät

Miehillä on naisia useammin maksuhäiriömerkintöjä.

Nuorilla merkinnät yleistyvät nopeasti täysi-ikäistymisen jälkeen.

Uusissa maksuhäiriömerkinnöissä on suurta kausivaihtelua seurantajaksolla, mutta COVID-19-pandemian tuomat muutokset ovat vielä epäselviä.

Vanhempien pienituloisuus, toimeentulotuen saanti ja matala koulutustaso yhdistyvät nuorten suurempaan maksuhäiriömerkinnän riskiin aikuisuudessa.

Maksuhäiriömerkinnät ovat yleisiä etenkin niillä, joiden lapsuudessa oli useita perhettä kuormittavia tekijöitä, kuten vanhempien kuolema, ero tai mielenterveysongelmia.

Lapsuuden koulumenestys, koulutusvalinnat ja koulutustaso ovat vahvassa yhteydessä aikuisuuden maksuhäiriömerkintöihin.

Maksuhäiriömerkintöjä on erityisesti henkilöillä, jotka olivat saaneet nuoruudessa itse toimeentulotukea pitkäkestoisesti.

Henkilöillä, joilla on maksuhäiriömerkintä, on muita todennäköisemmin taustalla lapsuuden aikana todettu mielenterveysdiagnoosi ja lastensuojelun sijoitus kodin ulkopuolelle.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä