sunnuntai 26.9.2021 | 16:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Savu tuoksuu ilmastonmuutokselta – Kalajoen maastopalo on yksi pieni oire valtavan suuresta ongelmasta

Jukka Anias
Ti 27.7.2021 klo 20:00 | päivitetty ti 20:11

Olisi voinut käydä paljon huonomminkin. Kalajoella – lähellä Mutkalammin tuulivoimapuistoa – maanantaina iltapäivällä syttynyt maastopalo sai heti alkutaipaleelleen matkaseuraksi tulipalolle parhaimmat mahdolliset eväät: rutikuiva maasto, liekkejä eteenpäin puhaltava tuuli ja vaikeakulkuisuus paloalueelle olivat kolmen kohdan resepti katastrofille.

Kiitos pelastushenkilöstön tilanne saatiin hallintaan lopultakin suorastaan yllättävän nopeasti. Tilanne ei ole toki ohi vieläkään, sillä jälkisammutustyöt jatkuvat vielä todennäköisesti useamman päivän ajan. 70 metsämaahehtaarin palaminen on iso juttu – Jokilaaksojen pelastuslaitoksen historian suurin maastopalo – mutta sammutushenkilöstön uutteran ja äärimmäisen raskaan työn ansiosta pahin skenaario vältettiin.

Ilmestyskirjamainen maastopalo – siihen aikaan puhuttiin vain ”metsäpaloista” – Kalajoen Etelänkylällä ja Tyngällä raivosi puoli vuosisataa sitten. Metsää paloi peräti 1 600 hehtaaria. Kyse oli Suomen historian viidenneksi suurimmasta metsäpalosta, jonka sammuttaminen sen ajan kalustolla oli tietysti oleellisesti vaikeampaa kuin nykypäivänä. Myös sammutustöiden johtamisessa ja organisoimisessa oli runsaasti toivomisen varaa.

Kesällä 1970 ei puhuttu ilmastonmuutoksesta, vaikka se varmasti oli jo silloin meneillään. Kesällä 2021 Kannuksen ja Kalajoen rajamailta ympäri maakuntaa leviävä savu tuoksuu juuri siltä itseltään: ilmastonmuutokselta.

Jokainen tolkuissaan oleva ja todellisuutta silmiin katsova ymmärtää, että ilmaston jatkuvalla lämpenemisellä on hintansa. Kun maasto grillaantuu pakahduttavassa paahteessa aina vain kuivemmaksi, tilastollinen vääjäämättömyys johtaa maastopalojen määrän kasvuun.

Kyse ei todellakaan ole suomalaisesta ilmiöstä. Punainen kukko on riehunut viime vuosina likimain pidäkkeettömästi esimerkiksi Australiassa ja eri puolilla Yhdysvaltoja. Venäjällä metsäpalot kuuluvat jokakesäisiin vitsauksiin, mutta palot ovat viime vuosina entisestään voimistuneet. Tämä on liitetty poikkeuksellisen korkeisiin lämpötiloihin erityisesti Pohjois-Siperian tundra-alueella.

Metsäpalovaroituksilla ja kansalaisvalistuksella voidaan hillitä palojen syttymistä, mutta vaikkapa salamaniskuihin ja niistä karanneisiin liekkimeriin ei valistuksilla ja varoituksilla vaikuteta.

Minkälaista sitten on sammuttaa maastopaloja? Jokilaaksojen pelastuslaitoksen palopäällikkö Jorma Rasilan vastaus Keskipohjanmaan kysymykseen tarvitsee yhden sanan: haastavaa.

”Haastava” on ylenmääräisessä käytössä kulunut muotisana, joka tarkoittaa yhtä kuin vaikeaa. Tässä tapauksessa pirullisen vaikeaa. Palojen paikantaminen, kuivuus, puuskainen tuuli, onko luonnonvettä saatavissa vai pitääkö sammutusvesi kuljettaa paikalle... Henkilöstölle helle ja tulipaloista hohkaava kuumuus ovat yhtälö, joka lisää sammutustyön kuormittavuutta oleellisesti.

Ilmastonmuutoksen torjumisen vaikutusta maastopaloihin voi naureskella ja pilkata kovin hitaana keinona. Totta kai se on sitä. Akuutteihin tilanteisiin tietysti tarvitaan mahdollisimman nopeita toimia. Kalajoella sellaisia on näinä päivinä nähty, mistä kaikille asiaan vaikuttaneille kiitos.

Viime vuosina nähty kehityskulku kohti yhä kuumempia ja kuivempia kesiä saa jukuripäisimpienkin ilmastonmuutoksen kieltäjien naurun loppumaan. Ihmiskunnalla on vielä aikaa toimia, mutta sitä aikaa ei ole yhtään hukattavaksi. Eikä aika itsessään todellakaan ongelmaa hoida. Tällä menolla vain pahentaa.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivulta.

// Kello 20.11 lisätty Jokilaaksojen pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Jarmo Haapasen twiitti.

Ilmaston jatkuvalla lämpenemisellä on hintansa.

#

Kommentoi 5 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »