Paikallisuutiset

Rokoteajanvaraukset aukeavat kaikille 12-15-vuotiaille – Ainakin Soitessa ja Selänteessä on tavoitteena saada ikäryhmään kuuluvat rokotettua elokuun aikana, Kalliossakin rokotekattavuus alkanut nousemaan

Viime viikolla valtioneuvosto päätti koronarokotuksia koskevan asetuksen muutoksesta. Soitessa, Kalliossa ja Selänteessä rokotusajanvaraus aukeaa nyt 12-15-vuotiaillekin.

Soiten lasten ja nuorten poliklinikan ylilääkäri Andreas Blanco Sequeiros suosittelee 12-15-vuotiaita ottamaan koronarokotteen.  –Rokote on tutkitusti turvallinen tälle ikäryhmälle ja sen hankkimisella on terveydellinen merkitys heille, hän sanoo.
Soiten lasten ja nuorten poliklinikan ylilääkäri Andreas Blanco Sequeiros suosittelee 12-15-vuotiaita ottamaan koronarokotteen. –Rokote on tutkitusti turvallinen tälle ikäryhmälle ja sen hankkimisella on terveydellinen merkitys heille, hän sanoo. Kuva: Clas-Olav Slotte

Rokotusinnokkuus on Soiten alueella tällä hetkellä selkeästi kevättä vähäisempi, eikä kaikkia saatavilla olevia rokotusaikoja käytetä. Kaikista tämänhetkisistä rokotuksista sairaanhoitoalueella suurempi osa menee tehosterokotukseen kuin ensimmäiseen rokotukseen. Soitessa ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 78% alueen asukkaista ja toisen annoksen 45%.

Valtioneuvosto muutti koronarokotuksia koskevaa asetusta 5. elokuuta, joten nyt myös 12-15-vuotiaiden riskiryhmiin kuulumattomien on mahdollista saada koronarokote. Soitessa rokotusajanvaraus aukesi ikäryhmälle maanantaina. Heitä rokotetaan Soiten alueella neljässä toimipisteessä.

– Rokote on tutkitusti turvallinen tälle ikäryhmälle ja sen hankkimisella on terveydellinen merkitys heille. Kansallinen rokoteasiantuntijaryhmä (KRAR) on arvioinut asian perusteellisesti ja päätynyt suosittelemaan sitä 12-15-vuotiaille. Minä suosittelen rokotteen ottamista, sanoo Soiten lasten ja nuorten poliklinikan ylilääkäriAndreas Blanco Sequeiros.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Soiten palvelualuejohtajaJukka Aron mukaan Soitessa pyrkimys on saada rokotettua alueen 12-15-vuotiaista 80-90%.

– Tavoitteena on saada koko ikäryhmä eli kaikki halukkaat rokotettua kahdessa viikossa, lisää Blanco Sequeiros.

Maanantaina ajanvaraukseen oli resursoitu poikkeuksellisen paljon henkilöstöä. Mukana oli paljon henkilöstöä kouluterveydenhuollosta.

– Ajatuksena on, että näiden kahden viikon aikana saisimme rokotukset hoidettua siten, ettei koulujen alun jälkeen rokottamisesta tulisi ylimääräistä tehtävää kouluterveydenhuollolle, selvittää Blanco Sequeiros.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

12-vuotiaat ja sitä vanhemmat pystyvät tekemään itse päätöksen rokotteen ottamisesta. Ajan voi varata Soitesta puhelimitse tai sähköisesti, jos se on nuorelle mahdollista. Nuoren vanhempi voi myös varata lapselleen rokotusajan puhelimitse.

– Vanhempien mielipiteellä on yleensä huomattava rooli nuoren päätöksessä, Aro toteaa.

Niin ikään peruspalvelukuntayhtymä Selänteessä ajanvaraus 12-15-vuotiaille aukeaa viikon aikana.

– Aikoja voi varata sähköisesti ja puhelimitse. Järjestämme myös pop up -tyyppisiä rokotustilaisuuksia esimerkiksi kouluilla, joihin ei tarvitse varata aikaa. Tiedotamme näistä kuitenkin tarkemmin nettisivuillamme ja sosiaalisessa mediassa, kertoo terveys- ja vanhuspalvelualuejohtajaHannele Koski Selänteestä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pääpaino rokotuksissa on tällä hetkellä tehosterokotuksissa. Toinen rokote on mahdollista saada 8-12 viikon päästä ensimmäisestä annoksesta, Koski vastaa.

Myös Selänteessä rokotusaikoja on järjestetty ja tullaan järjestämään siten, että elokuun loppuun mennessä kaikki 12-15-vuotiaista olisi alueella rokotettu.

Selänteeseen kuuluvissa kunnissa on rokotettu seuraavasti: Pyhäjärvellä 1. annoksen on saanut 69,5%, Haapajärvellä 64,2% ja Reisjärvellä 62,6%. Toisen rokotteen on saanut 37,4-42,0% alueen asukkaista kunnasta riippuen.

Peruspalvelukuntayhtymä Kalliossa rokotekattavuus on alkanut nousemaan ja ensimmäisiä rokotteita on mennyt hyvin. Kalliossakin pääpaino rokotuksissa on kuitenkin jo tehosterokotteissa.

– Meillä on tällä hetkellä isoja ryhmiä saamassa toista rokotettaan. Perusterveiden 12-15-vuotiaiden rokoteajanvaraukset alkavat tänään. Tällä viikolla ajan voi varata tiistaina ja torstaina keskiviikon lisäksi, vastaa Kallion vastaanottopalveluiden hoitotyön johtajaMargit Yli-Kotila.

Kalliossa ei ole tarkkaa tavoitetta 12-15-vuotiaiden rokotuksille.

– Montaa viikkoa ei pitäisi mennä, kun puolet ikäryhmästä ollaan saatu rokotettua. Toki se riippuu ihmisten aktiivisuudesta, toteaa Yli-Kotila.

Kalliossakin tehosterokotteita on mahdollista saada 8-12 viikon rokotevälillä. Kallioon kuuluvissa kunnissa on rokotettu seuraavasti: Ylivieskassa 1. annoksen on saanut 59,1%, Alavieskassa 59,3%, Nivalassa 55,5% ja Sievissä 49,5%. Toisen rokotteen on saanut 29,5-36,9% alueen asukkaista kunnasta riippuen.

Kaikissa sairaanhoitopiireissä toivotaan, että rokotusajat 12-15-vuotiaissa lähtisivät menemään. Samalla rokotukset ovat tietenkin avoinna myös muille.

Soitessakin rokotusväliä tullaan luultavasti jatkossa muuttamaan samaan suuntaan, mitä muilla alueilla se jo on.

– Rokotesaatavuus tulee määrittämään sen, mikä rokotusväli tulee olemaan, Blanco Sequeiros kommentoi.

Kommentti

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä