Paikallisuutiset

Kokkolalainen Elina Varila keksi uudenlaisen heijastinliivin ja ryhtyi käsityöyrittäjäksi – "Yritys syntyi tarpeesta turvata oman lapseni koulumatka" – Katso videolta, miten koulutielle lähdetään siipien suojassa

KokkolalainenElina Varila on tuore yrittäjä, joka on perustanut yrityksen oman innovaationsa ympärille. Suojelus Designin erikoisuus ovat lasten heijastinliivit, joissa on heijastavat enkelin tai lohikäärmeen siivet.

– Yritys syntyi tarpeesta turvata oman lapseni koulumatka, hän kertoo.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Noin puolitoista vuotta sitten elettiin melko lumetonta talvea, ja Varila oli huolissaan pienen jalankulkijan näkymisestä liikenteessä.

– Monena aamuna, kun autoin vanhempaa tytärtäni lähtemään kouluun, ei ollut oikein turvallinen olo. Mietin, että pysyvätköhän nämä heijastimet nyt paikoillaan. Heijastinliivit olivat vähän hankalia pukea, eivätkä ne näkyneet repun alta. Monenlaista vilkkuvaloa ja heiluvaa heijastinta ostettiin, mutta hyvin usein ne olivat hukassa tai tippuivat tai repesivät takin hihasta.

Varila alkoi miettiä, eikö voisi olla mitään toimivampaa heijastinliiviä koululaiselle.

– Keksin, että jos liivissä olisi siivet, niin nehän näkyisivät repun altakin jos olisivat riittävän isot.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tuumasta toimeksi, suunnitelmat paperille ja sitten ompelemaan.

– Ompelin ensimmäisen liivin tyttärelleni kevättalvella 2020. Sitten aloin pikkuhiljaa miettiä, että olisikohan tästä johonkin enempäänkin. Kun tutut näkivät liiviä, niin he sanoivat, että tämähän on tosi hyvä idea.

Siitä alkoi suunnittelu- ja valmisteluprosessi, jonka lopputulemana Suojelus Designin verkkokauppa avattiin syyskuun alussa. Elina Varila on nyt puolen vuoden starttirahakaudella ja toivoo yrityksen siipien kantavan siitä eteenpäinkin.

Aiemmin Varila työskenteli sairaanhoitajana kotihoidossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Työni oli aivan ihanaa, liikkuvaa ja itsenäistä, mutta toki myös raskasta. Jatkuva resurssi- ja sijaispula alkoi käydä raskaaksi jo vuoden 2019 loppupuolella, ja mietin, jaksaisinko sitä työtä eläkeikään asti.

Koronapandemia toi vielä oman lisänsä työtaakkaan.

– Ajatus kyti pienesti mielessä, että olisikohan jotain muuta. Yritysidea toi uutta puhtia ja toivoa tulevasta, Varila kertoo.

Käsitöihin Varila on saanut kipinän jo koulussa, ja hän on tehnyt aina monenlaisia käsitöitä. Nyt hän ompelee työkseen heijastinliivejä, pipoja ja tuubihuiveja koneilla, jotka hän on lapsena saanut vanhemmiltaan syntymäpäivälahjaksi. Hänen isänsä on myös rakentanut hänelle työtilat yrityksen pyörittämistä varten kodin yhteyteen.

– Alkuun minulla oli paljon epäonnistumisen pelkoa. Mietin, että onkohan tässä mitään järkeä ja onko minusta yrittäjäksi. Mutta nyt kun olen tähän lähtenyt, niin hetkeäkään ei ole kaduttanut! Tämä on tuntunut ihanalta ja omalta jutulta.

Suojelus Designin heijastinliivit ovat CE-hyväksyttyjä henkilösuojaimia.

– Halusin, että tämä on virallinen heijastinliivi ja henkilösuojain. On turvallinen mieli, kun tietää että se on moneen kertaan testattu ja todettu, että siinä on riittävästi heijastavaa pintaa, Varila kertoo.

Liiveillä on myös Patentti- ja rekisterihallituksen myöntämä hyödyllisyysmallisuoja, joka suojaa uutta innovaatiota kopioinnilta.

– Tämä on ensimmäinen heijastinliivi, jossa heijastava osuus ylittää liivin rajat, Varila selvittää.

Tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Kokkolassa suomalaisista materiaaleista, joten Avainlippumerkkikin löytyy.

Nea ja Milla pitävät mielellään siipiliivejä.
Nea ja Milla pitävät mielellään siipiliivejä. Kuva: Markku Jokela

Elina Varilan tyttäret, 10-vuotias Nea ja 8-vuotias Milla, käyttävät heijastinliivejä mielellään.

– He tykkäävät niistä tosi paljon. Nea pitää vaaleanpunaista enkelinsiipiliiviä ja Milla vihreitä lohikäärmeensiipiä, Varila kertoo.

Sisarukset käyvät Halkokarin koulua, samaa kuin äitinsäkin aikanaan. Koulutiellä riittää vaaran paikkoja.

– Ensimmäinen ylitettävä tie on iso, eikä siinä ole suojatietä ollenkaan. Koulumatkan varrella ei myöskään ole pyörätietä, vaan kouluun kuljetaan autotien laidassa.

Varsinkin pitkät, pimeät syksyt huolettavat äitiä. Lumen tuloa edeltävä pimeä aika tuntuu käyvän yhä pitemmäksi.

– Vaikka tiellä on katuvalot, niin varsinkin sateisella kelillä kaikki valo vain imeytyy pois. Autoilijana saa kyllä olla tosi tarkkana.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä