Kokkola-lehti

Kokkolassa maanantaina vierailleen pääministeri Sanna Marinin käsityksen mukaan lainsäädäntö ei estä Kruunupyytä hankkimasta sote-palveluita Keski-Pohjanmaalta – Katso videolta Marinin kommentit

PääministeriSanna Marinin (sd.) käsityksen mukaan ei olisi lainsäädännöllisiä esteitä, että Kruunupyyn palveluita tuotettaisiin tulevaisuudessakin Keski-Pohjanmaalla. Siitä huolimatta, että kunta kuuluu Pohjanmaan hyvinvointialueeseen.

– Oma käsitykseni on, että se olisi mahdollista lainsäädännön puitteissa. Sosiaali- ja terveysvaliokunta on tätä asiaa mietintövaiheessa tarkkaan selvittänyt. Kun olen keskustellut sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenten kanssa, oma käsitykseni on myös, että olisi mahdollista edelleen tulevaisuudessa näitä palveluja tuottaa kuten tälläkin hetkellä, maanantaina Kokkolassa vieraillut Marin totesi Keskipohjanmaalle.

Katso video:

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Hän korosti, että ratkaisun avaimet ovat paikallisilla päättäjillä.

– Tietenkin pitää luottaa siihen, että tällä alueella nämä ratkaisut pystytään tekemään.

Joka tapauksessa lainsäädännöllistä estettä nykymallin jatkamiselle ei ole?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

­– Minulla ei ole sellaista käsitystä, että olisi lainsäädännöllistä estettä.

Marin myönsi, että Kruunupyyn tapaus ei aivan yksinkertainen ole.

– Kyllä tämä moniulotteinen kysymys on, mutta en näe tätä mahdottomana, hän arvioi.

Pääministeri puhumassa Kokkolan kaupunginkirjaston yleisötilaisuudessa.
Pääministeri puhumassa Kokkolan kaupunginkirjaston yleisötilaisuudessa. Kuva: Markku Jokela

Tapaus-Kruunupyyn lisäksi keskisellä Pohjanmaalla on viime aikoina puhuttanut rokotekattavuus, joka useamassa alueen kunnassa on jäänyt selvästi muuta maata alhaisemmaksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pääministerin viesti on yksiselitteinen. Jos oma terveydentila ei sitä estä, rokotus kannattaa ottaa.

– Kannustan kaikkia ihmisiä ottamaan rokotteen. Se on erittäin tärkeää, jotta voimme pitää yhteiskuntaa auki ja voimme pitää kaikki sen jäsenet turvassa.

Marin kuitenkin huomauttaa, että kaikkien ihmisten terveys ei mahdollista koronarokotusta. Pakkokaan ei ole keinovalikoimassa.

– Me olemme lähteneet siitä, että rokotukset ovat vapaaehtoisia. Meidän muiden tehtävä on ottaa rokote ja suojata heitäkin, jotka eivät terveydentilansa vuoksi pysty rokotetta ottamaan.

Emin Basalak ja pääministeri Sanna Marin yhteispotretissa.
Emin Basalak ja pääministeri Sanna Marin yhteispotretissa. Kuva: Markku Jokela
Paineet kohdillaan. Pipsa Bexar (edessä) ja Ida Tylli mittasivat pääministerin verenpaineen.
Paineet kohdillaan. Pipsa Bexar (edessä) ja Ida Tylli mittasivat pääministerin verenpaineen. Kuva: Markku Jokela

Yhteiskunnan avaamisen kriteeriksi on asetettu, että vähintään 80 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä on saanut kaksi rokoteannosta. Jo sitä ennen rajoituksia puretaan – ja on jo purettu.

– Emme odota, että 80 prosenttia rokoteikäisistä on saatu rokotettua. Jo tällä hetkellä rajoituksia puretaan asteittain. Siinä vaiheessa, kun rokotekattavuus on vähintään 80 prosenttia pääsisimme kaikista rajoituksista eroon.

Kyse on ennen kaikkea valtakunnallisesta kattavuudesta.

– Katsomme ennen muuta valtakunnallista rokotekattavuutta. Toivomme tietenkin, että jokaisella alueella rokotekattavuus saadaan vähintään 80:een. Mehän haluamme, että se on korkeampikin kuin 80.

Kun rokotekattavuus on riittävän korkea, aikooko hallitus ilmoittaa Britannian ja Tanskan tapaan etukäteen päivämäärän, jolloin yhteiskunta lopullisesti avataan?

– Me olemme sitoneet yhteiskunnan avaamisen ja avautumisen siihen, että rokotekattavuus saavutetaan. Toivottavasti se on mahdollisimman pian. Meillä ei ole yksittäistä päivämäärää. Tämän hetken arvio on, että lokakuussa pääsisimme tuohon.

Yksi mahdollinen päivämäärä voisi olla vaikka 16. marraskuuta. Houkuttelisiko se?

– Kyllä se on liian pitkällä. Me haluamme jo ennen sitä avata yhteiskunnan. Uskon, että siihen pystymme.

Päivämäärä on joka tapauksessa tuttu?

– Päivämäärä on tuttu, se on oma syntymäpäiväni, Marin naurahti.

Hän täyttää tuolloin 36 vuotta.

Pääministeri Sanna Marin ensimmäisessä yleisötilaisuudessaan puolentoista vuoteen Kokkolan kaupunginkirjastossa.
Pääministeri Sanna Marin ensimmäisessä yleisötilaisuudessaan puolentoista vuoteen Kokkolan kaupunginkirjastossa. Kuva: Markku Jokela

Runsas kolme kuukautta sitten Suomessa äänestettiin kuntavaaleissa, joiden äänestysprosentti (55,1) oli matalin yli 70 vuoteen. Neljän kuukauden kuluttua (23.1.) äänestetään aluevaaleissa, joihin kansalaiset pitäisi saada innostettua.

– Niin hallituksella, eduskunnalla kuin kaikilla poliittisilla puolueilla ja alueen toimijoilla on vastuu siitä, että ihmiset ymmärtävät kuinka tärkeät nämä vaalit ovat ja kuinka isosta osasta ihmisten arjen palveluista näissä vaaleissa päätetään. Toinen asia on, että meillä olisi sellaisia tunnettuja ehdokkaita – istuvia kansanedustajia ja alueen vaikuttajia – jotka saavat ihmiset liikkeelle.

Mikä olisi säällinen äänestysprosentti?

– Toivon, että pääsisimme ainakin kuntavaalien tasolle, Marin totesi.

Pääministeri Sanna Marin tapasi maanantaina Kokkolan kaupungin virkamies- ja luottamushenkilöjohtoa. Kuvassa (vas.) kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Innanen, kaupunginjohtaja Stina Mattila, Marin ja kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Timo Sillanpää.
Pääministeri Sanna Marin tapasi maanantaina Kokkolan kaupungin virkamies- ja luottamushenkilöjohtoa. Kuvassa (vas.) kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Innanen, kaupunginjohtaja Stina Mattila, Marin ja kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Timo Sillanpää. Kuva: Markku Jokela
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä