Paikallisuutiset

Rintasyöpään voi sairastua jo ennen seulontaikää: "Lintukoto katosi sinä päivänä", sanoo nelikymppisenä sairastunut kokkolalainen kauppias Titta Rimpioja – Katso video

Rintasyöpäseulonnat alkavat 50-vuotiaana. Niihin osallistuminen on vapaaehtoista. Kokkolassa ja Kallion alueella osallistuminen on hyvällä tasolla.

Kokkolalainen kauppiasTitta Rimpioja sairastui syöpään, kun hän oli 40-vuotias. Hän huomasi aamukahvia juodessaan rinnan päällä herneen kokoisen kasvaimen vuonna 2013.

Kolmen päivän kuluttua hän oli työterveyshuollon lähetteellä mammografiassa. Kahden viikon kuluttua hän sai vastauksen.

– Se on syöpä. Arvostan, että se sanottiin minulle selkeästi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Seuraavat viikot Rimpioja kulki kuin sumussa tutkimuksista ja hoidoista seuraavaan. Sytostaattihoidot olivat hänelle rankkoja, ja niistä toipuminen kesti aina useamman päivän.

– En osannut miettiä, miten minulle käy. Aina kun olin toipunut, lähdin ulkoilemaan.

Syöpädiagnoosi laittoi Rimpiojan elämän ja elämänarvot uusiksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lintukoto katosi sinä päivänä. Sitä ajattelee, että ei minulle voi tulla syöpä.

Kun hiukset, kulmakarvat ja silmäripset lähtivät päästä, ulkonäköön ja vanhenemiseen liittyvät seikat tuntuivat pinnallisilta.

– Arvostus elämää kohtaan on nyt ihan erilaista. Kaikki ihmiset eivät saa etuoikeutta vanheta, Rimpioja muistuttaa.

Syöpä ei enää hallitse elämää mutta se kyllä muutti elämäni. Siitä ei enää tule samanlaista, Titta Rimpioja sanoo.
Syöpä ei enää hallitse elämää mutta se kyllä muutti elämäni. Siitä ei enää tule samanlaista, Titta Rimpioja sanoo. Kuva: Ulla Nikula

Enää syöpä ei ole päivittäin mielessä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Syöpä ei hallitse elämää mutta se kyllä muutti elämäni. Siitä ei enää tule samanlaista.

Hän käy edelleen kerran vuodessa kontrollissa, ja hän jännittää kontrollipäivän tutkimuksia etukäteen.

– Se päivä ottaa koville eikä siihen totu. En usko, että kukaan on niin kylmähermoinen, ettei jännitä.

Rimpiojan mielestä säännöllinen rintasyöpäseulonta voisi alkaa aikaisemmin kuin 50-vuotiaana. Hänen mielestään mammografiatutkimuksessa kannattaa käydä omalla kustannuksella jo nelikymppisenä.

– Olen sanonut kaikille kavereille, että jos pitää laittaa rahat johonkin, niin mammografiatutkimus on parempi sijoitus kuin paita tai kengät.

Kun syöpähoidot olivat ohitse, Rimpioja lähti ystävänsä kanssa myymään Roosa nauhoja.

Roosa nauha -päivä on edelleen hänelle tärkeä päivä. Lokakuun 8. päivä vietettävä päivä näkyy jo nyt työpaikalla Ylivieskan K-Market Mustikassa, jonka kauppias Rimpioja on.

– Se on tosi tärkeä juttu. Heti kun Roosa nauhoja tulee myyntiin, tilaan niitä kaupalle. Tähän mennessä nauhoja on myyty parisensataa kappaletta, Titta Rimpioja sanoo.

Rintasyöpäseulonnat alkavat 50-vuotiaana: Naisten osallistuminen hyvällä tasollaSuomessa joka kahdeksas nainen sairastuu rintasyöpään. Kun nainen täyttää 50 vuotta, hänet kutsutaan ensimmäistä kertaa rintasyöpäseulontaan.

– Kun teemme oireettomille naisille seulontoja, voimme havaita rinnoissa pieniäkin muutoksia, jolloin hoito on potilaalle kevyempi, rintaradiologiaan ja rintasyöpäseulontaan perehtynyt radiologian erikoislääkäriSari Juntunen sanoo.

Kunnat järjestävät seulonnan. Mammografia-kuvat tulkitsee aina kaksi itsenäisesti toimivaa radiologia.

Seulontojen välillä voi ilmetä ns. välisyöpiä. Jos seulonta jää väliin, mahdollinen syöpä ehtii kasvaa pidempään.

– Pieni hidaskasvuinen syöpä kasvaa neljässä vuodessa vähän. Aggressiivinen syöpä ehtii kasvaa isommaksi, Juntunen sanoo.

Ylivieskan terveyskeskuksen röntgeniin on keskitetty Kallion kuntien rintasyöpäseulonnat. Myös jatkotutkimukset tehdään samassa paikassa, kertovat röntgenlääkäri Sari Juntunen (vas.) ja osastonhoitaja Sari Koskela.
Ylivieskan terveyskeskuksen röntgeniin on keskitetty Kallion kuntien rintasyöpäseulonnat. Myös jatkotutkimukset tehdään samassa paikassa, kertovat röntgenlääkäri Sari Juntunen (vas.) ja osastonhoitaja Sari Koskela. Kuva: Ulla Nikula

Mammografia-tutkimuksia eli rintojen röntgenkuvauksia tehdään kahden vuoden välein 50–69-vuotiaille naisille. Tutkimuksiin osallistuminen on vapaaehtoista.

Valtakunnallinen trendi, joka osoittaa osallistumisinnokkuuden laskeneen, ei näy maaseudulla ja pikkupaikkakunnilla.

Kalliossa osallistumisaktiivisuus on ollut viime vuosina 85 – 88 prosenttia seulontaan kutsutuista naisista, ja Kokkolassa luku on ollut 85 prosenttia.

Luvut olivat samat viime vuonna koronapandemiasta huolimatta.

– Kalliossa ja Kokkolassa seulontoja ei keskeytetty, ja Kalliossa osalle naisista lähetettiin uusintakutsuja, kertoo Juntunen.

Esimerkiksi Tampereella seulontatutkimukset keskeytettiin, ja seulontavuorossa olevia naisia jäi kuvaamatta.

Kun aiemmin lähes 90 prosenttia naisista kävi seulontamammografiassa, osuus on nykyään hieman yli 80 prosenttia.

Tieto on peräisin Suomen Syöpärekisterin rintaseulonnan vuosikatsauksesta. Siinä myös todetaan, että viime vuonna lähes 70 000 naista jätti rintasyöpäseulonnan väliin.

Syytä muutokseen osallistumisinnokkuudessa ei ole tiedetä. Radiologi Sari Juntusen mielestä ei pidä syyllistää naisia, jotka eivät halua osallistua tutkimuksiin.

– Naisilla voi olla huonoja kokemuksia mammografiasta. Tutkimus on voinut käydä kipeää eikä siksi haluta osallistua, Kallion röntgenin osastonhoitaja Sari Koskela sanoo.

Rinnat kuvataan kahdelta eri suunnalta. Kun radiologi Sari Juntunen tutkii kuvia, hän myös vertailee niitä aiempiin otettuihin kuviin etsien muutoksia.
Rinnat kuvataan kahdelta eri suunnalta. Kun radiologi Sari Juntunen tutkii kuvia, hän myös vertailee niitä aiempiin otettuihin kuviin etsien muutoksia. Kuva: Ulla Nikula

Syynä voi olla myös pelko.

– Osa tuntee pelkoa tutkimusta kohtaan ja osa pelkää röntgensäteilyä. Uudet laitteet ovat kuitenkin ystävällisempiä, sillä niissä puristusvoima on pienempi ja tutkimus käy nopeammin, Juntunen sanoo.

Joku voi myös ajatella säteilymäärän kannalta, että tutkimuksia tehdään liian usein. Digitaalisesta röntgenlaitteesta aiheutuvan säteilyn määrä on kuitenkin aiempaa pienempi.

Ylivieskan terveyskeskuksen röntgenissä tehdään rintasyöpäseulontoja Kallion alueen naisväestölle. Lisäksi tehdään rintatutkimukset lääkärin lähetteellä Oulun Eteläisen alueelta.

Kokkolassa seulonnat hoitaa Unilabs Kokkolan Röntgen. Muualla Keski-Pohjanmaan maakunnassa seuloo Terveystalo.

Juntusen mielestä kaikkein huolestuttavinta on se, että työelämän ulkopuolella olevien ja työelämässä olevien välillä on iso ero (61 – 87 prosenttia) osallistumisaktiivisuudessa. Sama koskee myös eroja koulutustaustassa.

– Miten näitä ryhmiä saataisiin kannustettua osallistumaan seulontoihin? Heitä näemme usein jatkotutkimuksissa, Juntunen sanoo.

Hän muistuttaa, että kaikkien tulee hakeutua lääkäriin, jos oireita tulee – iästä riippumatta, seulontaikäisenä tai sen ulkopuolella.

Fakta

Rintasyöpä

Suomessa todetaan vuosittain noin 5 000 rintasyöpää, joista puolet todetaan seulontaikäisillä.

Kaikista rintasyövistä noin kolmannes löytyy seulonnassa.

Rintasyöpään kuolee vuodessa noin 880 naista.

Seulontaikäisten rintasyövistä noin 56 prosenttia todettiin seulonnassa ja noin 27 prosenttia välisyöpinä.

Suurin osa välisyövistä on seulontojen välissä kehittyneitä, nopeasti kasvavia syöpiä.

Seulontaan osallistumattomien rintasyöpiä todettiin noin 13 prosenttia.

Lähde: Suomen Syöpärekisteri 2021

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä