Paikallisuutiset

Pianon kannessa on teksti "Play me, I'm yours" – Alavieskassa rapistuu Särkyneen silppurin farmi, jota kutsutaan myös kummituskyläksi – Katso kuvat ja video

Surumielinen tunnelma valitsee kaikkialla. Särkyneitä koneita, kesken jääneitä leikkejä, jykevin kirjaimin tekstattuja runoja. Paikan rakentaja, alavieskalainen maanviljelijä Kalevi Jutila kuoli muutama vuosi sitten. Särkyneen silppurin farmi on hänen elämäntyönsä, joka rapistuu hiljalleen.

Ilta on saapunut Särkyneen silppurin farmille. Pienet suomenliput lepattavat tuulessa eikä kukaan enää keinu pihakeinussa.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

On aivan hiljaista. Jostain kuuluu varovaista linnun ääntä, mutta kun katsoo ylöspäin, puiden oksilla heiluvat vain syksyn viimeiset lehdet ja kuusten pitkät naavaparrat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Astumme sisään portista, jonka muodostaa kaksi särkynyttä silppuria ja niiden yläpuolella oleva kyltti. Olemme saapuneet alavieskalaisen maanviljelijän unelmapaikkaan, maalaisidylliin, jota hän rakensi vuosikymmenten ajan.

Vastakkain asetetut silppurit muodostavat farmin portin. Ne ehkä kuvaavat parhaiten paikkaa: rakentaja etsi itselleen muuta tekemistä, kun hän joutui terveysongelmien vuoksi luopumaan maataloustöitä. Hyödyttömät. särkyneet koneet saivat uuden mahdollisuuden.
Vastakkain asetetut silppurit muodostavat farmin portin. Ne ehkä kuvaavat parhaiten paikkaa: rakentaja etsi itselleen muuta tekemistä, kun hän joutui terveysongelmien vuoksi luopumaan maataloustöitä. Hyödyttömät. särkyneet koneet saivat uuden mahdollisuuden. Kuva: Clas-Olav Slotte

Farmi tai paremminkin mökkikylä sijaitsee ikikuusten alla suvun mailla. Rakennukset ovat vanhoja, hieman rähjääntyneitä ja ilman rakennuspiirustuksia tehtyjä.

Joka puolella on hylättyjä koneita, työkaluja, leluja, huonekaluja ja astioita. Illan hämärtyessä ei voi olla pohtimatta, heräävätkö lelut ja laitteet yön tulleen henkiin.

Uskaltaisiko täällä liikkua yöllä?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ovikoriste on rakennuksesta, jonka nimi on Paimentytön sunnuntai.
Ovikoriste on rakennuksesta, jonka nimi on Paimentytön sunnuntai. Kuva: Clas-Olav Slotte
Lelut kertovat tarinaa. Violetti leluleijona nauttii teetä erillään muista juhlavieraista.
Lelut kertovat tarinaa. Violetti leluleijona nauttii teetä erillään muista juhlavieraista. Kuva: Clas-Olav Slotte

Ei ihme, että paikkaa nimitetään kummituskyläksi. Kun availee narisevia ovia hämäriin huoneisiin, tarinoita alkaa syntyä päässä. Kauhutarinoita, kertomuksia, selityksiä esineille.

Kaikkialla on surumielinen, menneen maailman tunnelma. Täällä on joskus leikitty ja laulettu, vietetty juhlia suvun ja ystävien kanssa.

Rakentaja on tykännyt runoista ja lauluista, kahviloista ja tulistelu-paikoista. Useampi rakennus on nimetty kahvilaksi, ja nuotiopaikka tai pallogrilli löytyy myös monesta paikasta.

Yksinäisen raidan kahvila on mökkikylän isoimpia rakennuksia. Siinä on erkkereitä, erikokoisia ikkunoita eikä seinähirrenpäitä ole siistitty. Sisätiloissa on keittiö ja iso juhlasali.
Yksinäisen raidan kahvila on mökkikylän isoimpia rakennuksia. Siinä on erkkereitä, erikokoisia ikkunoita eikä seinähirrenpäitä ole siistitty. Sisätiloissa on keittiö ja iso juhlasali. Kuva: Clas-Olav Slotte

Vaikuttavin rakennus on Itkevän raidan kahvila, joka muistuttaa Peppi Pitkätossun Huvikumpua. Sielläkin on kaikki vinksin vonksin, sekä sisällä että ulkona.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kannessa lukee Play me, I´m yours.

Soittamiseen on siis lupa. Nostan pianonkannen ja tapailen Kuutamosonaatin säveliä, mutta alimmat koskettimet eivät enää soi.

Iso salissa vietettiin juhlia: syötiin, esitettiin musiikkia ja runoja. Nurkassa on epävireinen piano, joka pyytää soittamaan.Tämä on juhlasali, jossa on pidetty juhlia suvun ja ystävien kesken. Mutta ei enää.
Iso salissa vietettiin juhlia: syötiin, esitettiin musiikkia ja runoja. Nurkassa on epävireinen piano, joka pyytää soittamaan.Tämä on juhlasali, jossa on pidetty juhlia suvun ja ystävien kesken. Mutta ei enää. Kuva: Clas-Olav Slotte
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä