Paikallisuutiset

Keskipohjanmaan arkistosta: Tiesitkö tämän Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Paula Erkkilästä? "Olen yllytyshullu. Jos joku epäilee, niin minähän näytän" – Katso lisää videolta

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Keskipohjanmaassa 3.7.2021

Yllytyshullu, kärsimätön, pohjimmiltaan ujo. Luonteenpiirteitä, jotka eivät heti ensimmäisenä tule mieleen, kun puhutaan Pohjanmaan kauppakamarin johtajastaPaula Erkkilästä.

Mielikuva hänestä on tyylikäs pukeutuja, joka näyttää hyvältä kotelomekossa. Tämän imagon Erkkilä karistaa vapaa-ajallaan, johon sisältyy vauhdikasta ja kivaa yhdessäoloa aviomiehen Juha Erkkilän ja Roope-pojan kanssa.

– Arkiaktiivisuus ja pohjoisessa oleminen ovat tulleet Juhan myötä elämääni. Me tykkäämme tulla ja mennä, liittyypä siihen hikeä tai ei. Yleensä molempia, Erkkilä sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Talvisin matkataan Iso-Syötteen tunturimaisemiin laskettelemaan ja nauttimaan luonnonrauhasta ja kesäisin matkustetaan muuten. Kesät talvet matkassa ja kotona kulkee ruoanlaitto. Se on pariskunnan yhteinen harrastus, jossa molemmat hiovat taitojaan pienessä kilpailuhengessä.

Paula Erkkilä on luonteeltaan päättäväinen ja perusteellinen. Nuorempana hän oli myös hyvin ehdoton, mutta tätä ominaisuutta ikä on pehmentänyt.

Benji-hypynkin hän on tehnyt, mutta se oli kamala kokemus.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olen yllytyshullu. Jos joku epäilee jotain, niin minä totean, että piru vie, minähän näytän. Jos minä jotain päätän, niin se pitää.

Kun Paula Erkkilä vaihtaa töistä vapaalle, hän viettää aktiivista ja liikunnallista elämää perheen kanssa.
Kun Paula Erkkilä vaihtaa töistä vapaalle, hän viettää aktiivista ja liikunnallista elämää perheen kanssa. Kuva: Ulla Nikula

Näyttämisen halua oli mukana myös Kuopion yhteiskoulun lukiossa, jossa silloinen Paula Salonen päätti tsempata maantietoon. Niinpä hän haki opiskelemaan maantiedettä ja pääsi opiskelemaan Oulun yliopistoon vuonna 1995.

– Maantieteestä sain paljon pohjasivistystä elämään. Miten asiat nivoutuvat toisiinsa, miten luonto ja kulttuuri limittyvät keskenään.

Vieläkin Paula Erkkilää miellyttää asioiden karttapohjainen esitystapa ja hän fanittaa aluetutkija Timo Aroa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sosiaalista ja sujuvasanaista Erkkilää kuunnellessa on vaikea uskoa, että hän oli opiskeluaikana niin ujo, että esitelmien pitämiseen täytyi olla melkeinpä käsikirjoitus.

– Professori sanoi, varmaankin säälistä, että kuule Paula, minä näen sinut suurissa konferensseissa lavalla esiintymässä. Minä ajattelin, että voiko absurdimpaa kuulla.

– Nyt olen esiintymisen kanssa sujut. Ehkä siinä oli jotain viisautta, jota en silloin nähnyt.

Paula Erkkilä on työläisperheen vanhin lapsi ja sukunsa ensimmäinen akateeminen. Hän muutti 10-vuotiaana vanhempiensa kanssa Keski-Suomesta Kuopioon, kun isä sai töitä Kuopion Painotuotteesta. Erkkilän äiti on tehnyt useita töitä ja on koulutukseltaan sähköasentaja.

Seitsemän vuotta nuorempi veli tekee kansainvälistä uraa Bostonissa ja seitsemäntoista vuotta nuorempi sisko on Tampereella asuva proviisori.

Merkkivaatteisiin ei Salosen perheessä ollut varaa eikä Paula niitä vaatinutkaan. Vaikka ulkoisilla asioilla ei voinut pönkittää nuoren ihmisen itsetuntoa, lapsuus ja koti olivat hänen mielestään hyvät.

– Olen tottunut siihen, että töitä pitää tehdä ja itse pitää ansaita.

Erkkilä toteaa olleensa hirveä teini ja tehneensä huumekokeiluja lukuunottamatta kaikki ne asiat, joista vanhemmat eivät tykkää. Hän esimerkiksi liftaili nuorena ympäri Suomea.

Edelleen jatkuva kiinnostus pihatöihin sai alkunsa nuoruuden kesätöistä Kuopion kaupungin puistoissa. Erkkilä on muun muassa hoitanut istutuksia Kuopion tuomiokirkon edustalla olevassa Snellmanin puistossa.

– Se työ antoi minulle paljon, vaikka se oli rankkaa työtä. Opin paljon puutarhakasvien kasvattamisesta ja istuttamisesta ja muustakin.

Puutarhatyö ei ollut pelkästään kauniiden istutusten tekemistä, vaan välillä piti putsailla viemärirotan raatoja tai ohjailla juopuneita kotiinpäin.

Vaikka Erkkilä vaikuttaa täydellisyyden tavoittelijalta, hän pystyy mainiosti katsomaan epätäydellisyyttä sormien läpi. Kotona on perussiistiä, mutta kaiken ei tarvitse olla särmänä, kun suurin osa viikonlopuista vietetään jonnekin päin menossa.

Kymmenkunta vuotta sitten asiat olivat toisin. Erkkilä ei ollut vielä töissä Pohjanmaan kauppakamarissa, vaan hänen päivänsä kuluivat viestintäpäällikön työssä Centria-ammattikorkeakoulussa.

Alun perin Erkkilä haki viestintäsuunnittelijaksi, koska toimittajan työ ja viestintä olivat kiinnostaneet häntä aina mahdollisena uravaihtoehtona. Kokkolaan hän oli muuttanut jo valmistuttuaan silloisen poikaystävänsä kanssa.

Centriassa ollessaan Erkkilä koki tarvitsevansa liiketalouden tuntemusta, ja hän haki ammattikorkeakoulun rehtorin Pekka Hulkon kannustuksesta opiskelemaan iMBA-tutkintoa Kokkolan yliopistokeskus Chydeniukseen.

Opiskelujen ohessa hän tutustui Kosila Digimedian johtajaan, nykyiseen KPK-yhtiöiden kehitys- ja tietohallintojohtajaan Juha Erkkilään. Roope Erkkilä syntyi elokuun viimeinen päivä vuonna 2010.

– Tuolloin koti oli tip top, kun minulla ei ollut muuta kuin aikaa. Katselin nukkuvaa kahden kuukauden ikäistä Roopea ja totesin, että en jaksa järjestellä uudestaan vaatekaappeja ja pyyhkiä pöydän kulmia.

Paula Erkkilä on työläisperheen lapsi Kuopiosta. - Olen tottunut siihen, että töitä pitää tehdä ja itse ansaita.
Paula Erkkilä on työläisperheen lapsi Kuopiosta. - Olen tottunut siihen, että töitä pitää tehdä ja itse ansaita. Kuva: Ulla Nikula

Niinpä Paula Erkkilä otti yhteyttä MBA-opintojen ohjaajaan, Vaasan yliopiston professori Riitta Viitalaan ja ryhtyi tekemään väitöskirjaa jatkaen aiempaa tutkimuskohdetta johtoryhmien vuorovaikutuksesta.

Jatko-opintoluvan kauppatieteiden tiedekuntaan hän oli saanut jo kesällä 2007. Tohtoriksi Erkkilä väitteli joulukuussa 2012.

Vuoden 2011 hän oli opintovapaalla ja teki väitöskirjaa Suomen Kulttuurirahaston Keski-Pohjanmaan rahastosta saamansa vuoden työskentelyapurahan turvin. Vuoden ikäinen Roope Erkkilä oli tuolloin perhepäivähoidossa.

Paula Erkkilä teki päivät väitöskirjaa ja vietti illat sekä viikonloput perheen kanssa, johon kuuluvat myös Juhan tyttäret. Kun Juha tuli töistä, Paula kertoi hänelle innoissaan, mitä käänteitä tutkimuksessa on tapahtunut.

– Juha on sparrannut minua kaikessa. Hän on osannut ohjata minua ja pallotella ajatuksia. Hän on älykäs ihminen ja kätevä kaikessa.

Roopesta on kasvamassa sosiaalinen, lahjakas, herttainen mutta omapäinen poika.

– Juha ja Roope ovat minun elämäni miehet. Unelmapakkauksia. En voisi ajatella elämääni ilman heitä.

Juha ja Roope Erkkilä ovat Paula Erkkilän elämän miehet. Unelmapakkauksia, sanoo Paula.
Juha ja Roope Erkkilä ovat Paula Erkkilän elämän miehet. Unelmapakkauksia, sanoo Paula. Kuva: Ulla Nikula

Paula Erkkilä on tehnyt töitä kehittääkseen itseään, ja hän on tarttunut eteen tuleviin tilaisuuksiin. Yksi niistä oli hakeminen töihin Pohjanmaan kauppakamariin, jonka johtajana hän on toiminut vuodesta 2016 lähtien. Kauppakamarin johtaja on lyhyesti sanottuna alueensa yritys- ja elinkeinoelämän edunvalvoja ja asiantuntija.

Jo nykyinen työ vaatii aikatauluttamista ja liikkumista kahden kaupungin välillä, mutta Pietarsaaren ja Kokkolan lisäksi entistä tutummaksi tulee Vaasa, kun Erkkilä aloittaa lokakuussa kauppakamarin toimitusjohtajana.

Hän on jo aloittanut valmistautumisen uuteen tehtävään sopimalla tapaamisia kauppakamarin hallituksen ja muiden sidosryhmien kanssa.

– Olen halunnut ottaa aktiivisen roolin. Haluan, että toiminta on välitöntä ja mutkatonta. Haluan, että minut tunnetaan myös ihmisenä eikä vain työn kautta.

Töissä pitää Erkkilän mielestä osata priorisoida, mihin aikansa käyttää. Ennen aamukahdeksaa Erkkilä on ehtinyt hoitaa jo monta työasiaa virkeillä aamuaivoilla.

– Moni asia selkiytyy itsestään yön aikana. Olen huomannut, että on turha stressata asioita, jotka kuitenkin ratkeavat.

Tämä on ollut iso opetus päämäärätietoiselle naiselle, joka on luonteeltaan kärsimätön. Hän haluaisi nopeasti ja tehokkaasti puskea aikaan tulosta.

– Olen kunnianhimoinen ja asetan itselleni kovia tavoitteita.

Usein asiat ovat sellaisia, ettei niitä voi itse yksinään ratkaista. Kärsimättömyyttä ei kuitenkaan kannata muille näyttää.

Oma vastuu pitää kuitenkin tiedostaa.

– Pitää tehdä asioita, jotta työntekijät pääsevät eteenpäin. Jos minä olen tulppana, hommat seisovat.

Paula, Roope ja Juha Erkkilä viettävät aktiivista ulkoilmaelämää. Maastopyöräilyn lisäksi he harrastavat muun muassa laskettelua.
Paula, Roope ja Juha Erkkilä viettävät aktiivista ulkoilmaelämää. Maastopyöräilyn lisäksi he harrastavat muun muassa laskettelua. Kuva: Ulla Nikula

Kun työpäivä päättyy, Erkkilä haluaa tehdä illalla ja viikonloppuna muuta. Hän lähtee Juhan ja Roopen kanssa seikkailemaan.

– Haluan olla illalla perheen kanssa, ottaa omaa aikaa ja harrastaa.

Paula Erkkilällä on ollut skootteri ja moottoripyörä, mutta nykyään hän liikkuu mielellään maastopyöräillen tai juosten. Juokseminen, pyöräily ja lasketteleminen ovat ohittaneet aiemman kuntosalilla käynnin.

– Tykkään kestävyysliikunnasta. Juokseminen on parasta aikaa loksautella asioita kohdalleen, Erkkilä sanoo.

Jos Erkkilä lepäilee illalla sohvalla, hän yleensä kutoo samalla sukkaa tai selailee kännykästä työhön liittyvää lukemista.

Paula Erkkilän Instagram-tiliä selatessa voi kuvitella, että hänellä on onnellinen, huoleton ja ylellinen elämä. Pitää muistaa, että Instagram on kuin kauniiden kiiltokuvien kokoelma. Siellä ei kerrota kaikkea, ja miksipä pitäisi. Myös Paula Erkkilän elämässä on ollut vaikeita hetkiä.

– Jotkut asiat on koettava ja elettävä vain itse, Erkkilä sanoo.

Fakta

Paula Erkkilä

Syntynyt vuonna 1976.

Perhe: Aviomies ja kolme lasta.

Koulutus: Filosofian tohtori Vaasan yliopistosta (kauppatieteiden tiedekunta) vuonna 2012, iMBA (International Master of Business Administration) Vaasan yliopistosta vuonna 2007 ja filosofian maisterin Oulun yliopistosta (pääaineena maantiede) vuonna 2000. Ylioppilas Kuopion yhteiskoulun lukiosta vuonna 1995.

Tutkintoja: hyväksytty hallituksen jäsen- ja puheenjohtajatutkinnot sekä opetushallinnon tutkinto.

Luottamustoimet: Hallituksen jäsen useissa organisaatioissa.

Työt: Suunnittelija Kokkolan kaupungin henkilöstöyksikössä, projektisihteeri Oy Coop Consult Ab:ssa, viestintäsunnittelija, projektipäällikkö ja viestintäpäällikkö Centria-ammattikorkeakoulussa, johtaja Pohjanmaan kauppakamarissa vuodesta 2016 lähtien. Valittiin keväällä Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtajaksi.

Harrastukset: liikunta (juoksu, laskettelu, maastopyöräily, kävely), matkustaminen, lukeminen & äänikirjat, kiinteistö- ja arvopaperisijoittaminen, italialainen ruoka, neulominen, puutarhatyöt.

Mitä Paulasta ei tiedetä: "Olen kerran eläessäni saanut potkut. Olin mainostenjakajana ja uuvuin töihin, joten heitin minokset roskikseen. Sain potkut ja kotona satikutia."

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä