Paikallisuutiset

Korona-aika on rajoittanut nuorten elämää huolestuttavan paljon: "On paljon opiskelijoita, joilla ei ole kavereita" – Etsivän nuorisotyön tekijät kertovat videolla, mikä nuoria ahdistaa

Korona-aika on vähentänyt nuorten elämässä sosiaalisia kontakteja. Se näkyy yksinäisyytenä ja ahdistuksena. Aikuisen kannattaa kysyä, mitä nuorelle kuuluu.

Epävarmuus tulevasta vaikuttaa monen nuoren elämään juuri nyt. Kaksi vuotta kestänyt korona-aika on nuoren ihmisen elämässä pitkä aika.

Korona-aika näkyy nuorten elämässä muun muassa ahdistuksena ja yksinäisyytenä.

Tämän ovat huomanneet etsivän nuorisotyön nuorisotyöntekijätNina Ala-Pöntiö jaKirsi Rättyä Ylivieskasta. He toimivat Jelppiverkossa, joka auttaa nuoria kahdeksan kunnan alueella Ylivieskan seudulla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Osaa nuorista ahdistaa pelkästään korona. Itse sairauskin, rokotukset ja oma sairastuminen mietityttää montaa, Rättyä sanoo.

Opiskelijat tai opiskelemaan lähtevät nuoret tiedostavat, että on aloja ja työpaikkoja, joihin korona erityisesti vaikuttaa.

– Monia pelottaa tulevaisuus, mikä on taloudellinen tilanne ja maailman tilanne, kun on heidän vuoro lähteä työelämään, Ala-Pöntiö sanoo.

Esimerkiksi kesätyöpaikkojen hakeminen ja niiden saaminen on ollut korona-aikana haastavampaa, kun työpaikkoja on tarjolla aiempaa vähemmän.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Rippijuhla, valmistumisjuhla, penkkarit ja vanhojen tanssit ovat nuorten elämässä suuria tapahtumia. Niitä ei ole voitu juhlistaa kunnolla, kun juhlia on siirretty, peruttu tai järjestetty pienellä porukalla. Se ei ole sama asia.

Etäkoulujaksot ovat hankaloittaneet oppimista varsinkin niillä nuorilla, joilla on oppimisen kanssa vaikeuksia. Etäkoulu toi myös yksinäisyyden kokemuksia.

– Koulu voi olla monelle nuorelle ainoa paikka, missä hänellä on sosiaalista elämää, Ala-Pöntiö sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Korona-ajan ilmiöitä ovat poissaolot, opintojen keskeyttäminen ja eristäytyminen kotiin.

– Jos nuorella on kontaktit muutenkin vähissä, häntä ei ole tavoitettu ollenkaan, Rättyä sanoo.

Myös mielenterveysongelmia on ilmennyt.

Korona-aika on tuonut stressiä ja epävarmuutta nuorten elämään, joka voi muutenkin tuntua monimutkaiselta, Kaisa Rättyä (vas.) ja Nina Ala-Pöntiö ovat huomanneet.
Korona-aika on tuonut stressiä ja epävarmuutta nuorten elämään, joka voi muutenkin tuntua monimutkaiselta, Kaisa Rättyä (vas.) ja Nina Ala-Pöntiö ovat huomanneet. Kuva: Clas-Olav Slotte

Opiskelemaan lähteminen ja toiselle paikkakunnalle muuttaminen on iso muutos. Yksin eläminen ja uusien kavereiden löytäminen on haastavaa muutenkin.

Korkeakouluissa etäopetusjaksot ovat olleet pitkiä, eikä ryhmäytymistä ole tapahtunut samalla tavalla kuin normaaliaikoina. Opiskelu yksin voi tuntua vaikealta eivätkä opinnot etene niin kuin pitäisi.

– Ryhmäytyminen tapahtuu opiskelujen alussa. On paljon opiskelijoita, joilla ei ole kavereita, koska ryhmäytyminen on jouduttu jättämään pois, Ala-Pöntiö sanoo.

– Yhteishenkeä luovat tapahtumat kuuluvat opiskelijaelämään, Rättyä sanoo.

Ylivieskan nuorisotyöntekijät löytyvät nyt samasta osoitteesta Rautatiekadulla. Kirsi Rättyä (vas.) ja Nina Ala-Pöntiö ovat etsivän nuorisotyön nuorisotyöntekijöitä.
Ylivieskan nuorisotyöntekijät löytyvät nyt samasta osoitteesta Rautatiekadulla. Kirsi Rättyä (vas.) ja Nina Ala-Pöntiö ovat etsivän nuorisotyön nuorisotyöntekijöitä. Kuva: Clas-Olav Slotte

Etsivä nuorisotyö auttaa ns. välitilassa olevia nuoria, jotka eivät tiedä, miten etenisivät omassa elämässään. Kyse voi olla opiskelupaikan tai työpaikan hankkimisesta. Toiminta on nuorelle vapaaehtoista ja maksutonta.

Niin pientä asiaa ei olekaan, johon ei kannata kysyä apua. Apua voi kysyä myös some-kanavien kautta.

– Pienikin asia, jonka haluaa hoitaa pois päiväjärjestyksessä, kannattaa selvittää, ennen kuin asiat kasvavat suuriksi, Ala-Pöntiö sanoo.

Kyse voi olla myös raha-asioiden hoitamisesta ja erilaisten etuuksien hakemisesta. Ylivieskassa Jelppiverkon käytössä on Kelan etäasiointipiste, jonka kautta vastauksia kysymyksiin saa nopeasti.

– Supertärkeitä ovat kuitenkin mielen asiat. Ne menevät kaiken edelle. Jos mielen päällä on paljon asioita, on paha olo ja mietityttää, ei saa hoidettua mitään asioita kuntoon. On tärkeä asia, että olisi hyvä olla, Ala-Pöntiö sanoo.

Nina Ala-Pöntiö (vas.) on myös nettietsivä. Hän pelaa ja keskustelee nuorten kanssa arkisista asioista verkossa Discord-alustalla.
Nina Ala-Pöntiö (vas.) on myös nettietsivä. Hän pelaa ja keskustelee nuorten kanssa arkisista asioista verkossa Discord-alustalla. Kuva: Clas-Olav Slotte
Fakta

Etsivä nuorisotyö

Etsivä nuorisotyö on erikoisnuorisotyötä.

Suomessa toimii etsivän nuorisotyön aluekoordinaattoreita, jotka tukevat oman alueensa etsiviä nuorisotyöntekijöitä.

Jelppiverkko on nuorten aktivointipalvelu, joka on tarkoitettu 15–28-vuotiaille nuorille.

Jelppiverkko toimii kahdeksan kunnan alueella: Kalajoki, Merijärvi, Alavieska, Ylivieska, Reisjärvi, Oulainen, Sievi ja Haapavesi.

Työntekijät ovat kuntien nuorisotoimen työntekijöitä.

Etsivä nuorisotyö työskentelee yhdessä yksilö- ja starttivalmentajien kanssa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä