Paikallisuutiset

"Olet arvokas ilman yletöntä puurtamista" – Tämä on business coach Mari Aution viesti arjen puurtajille

Ylivieskalaiselle Mari Autiolle coachingin opiskelu oli paras satsaus työelämässä. Nyt hän auttaa yrittäjiä ja johtajia vaikkapa työroolin selkiyttämisessä.

Työelämässä moni ihminen hakee uudistumista. Ylivieskalainen business coachMari Autio näkee paljon muutoksen mahdollisuuksia tässä ajassa.

– Omaa työelämää voisi miettiä monipuolisemminkin. Kannattaa uskaltaa kysyä itseltä, mitä minä työelämältä haluan, Autio ehdottaa.

Moni painaa töitä "satakymmenen lasissa" ja omistautuu työlleen. Autiolla on viesti ahkerille arjen puurtajille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lähtisin vinkkaamaan itsemyötätunnon harjoitteista. Miettiä sitä, vaadinko itseltäni vähän liikaa tai onko minun tavoitteet liian optimistisia tai vaativia itselle.

 Uskon, että kaikilla ihmisillä on kasvun mahdollisuus. Joskus voi olla asioita, joita pelkää, ikäviä kokemuksia tai uskomuksia, jotka estävät menemästä eteenpäin.

Perinteinen neuvo peiliin katsomisesta – mutta hellästi – on Aution mielestä hyvä:

– Olet arvokas ilman yletöntä puurtamista.

Kannattaa miettiä, mistä tulee vaatimus, joka kehottaa kirittämään tahtia. Ehkä asialla ei olekaan pomo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olenko se minä itse ja tuleeko sisäisestä puheesta vaatimus, että vielä pitäisi tehdä lisää, olla vielä parempi ja pidentää päivää.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Pienikin muutos voi tuoda positiivista uutta elämään.

Autio on käyttänyt usein filosofi ja valmentaja Frank Martelan kutsumuskarttaa, johon merkitään asioita, joita tykkää tehdä. Asteikolla 1-3 ilmaistaan, kuinka usein niitä pystyy tekemään vai pystyykö ollenkaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Näin voi huomata, että on luopunut monista mukavista asioista. Elämänpiiri on kaventunut ja kiinnostuksen kohteet vähentyneet. Työelämälle ei löydy vastapainoa.

– Esimerkiksi yrittäjä voi olla niin omistautunut työlle, että hänen elämässään ei ole mitään kivoja juttuja.

Ihminen jumittuu helposti luulemaan, että tämä on minun polkuni, vaikka kannattaisi tarkastella elämää hieman laajemmin.

– Voisi lähteä miettimään omaa osaamista, persoonaa ja harrastuksia. Osaaminen voi olla sun lottovoitto, Autio kannustaa.

Autio puhuu parinkymmenen työvuoden kokemuksella erilaisissa työyhteisöissä. Hän perusti oman Taitoavain-yrityksensä kymmenen vuotta sitten, mutta työskenteli välillä useamman vuoden yritysneuvojana.

Vaikka hän teki työtään täysillä, se ei tuntunut aivan omalta jutulta. Hieman ennen korona-aikaa hän astui polulle, jonka varoitettiin vievän hänet mennessään. Näin kävikin.

– Se on ollut paras satsaus työelämässäni, hän sanoo nyt.

Ystävänsä ja työkaverinsa, kalajokisen business coach Heini Salmun rohkaisemana hän hakeutui Ouluun business coaching -koulutukseen, jonka aikana Autio oli itsekin valmennettavana ja teki valmennustehtäviä.

Coaching osoittautui niin mielenkiintoiseksi, että Autio lopulta lopetti yritysneuvojan työt. Hän palasi takaisin päätoimiseksi yrittäjäksi Taitoavain-yritykseen, jonka hän oli perustanut kymmenen vuotta sitten.

– Kun palasin yrittäjäksi, minulla oli entistä varmempi olo, että tämä on mun juttu. Karistin kaikki pelot ja epävarmuudet.

Näin Autio liittyi koulutettujen ammatticoachien yhteisöön, ja hänellä on mahdollisuus hakea sertifiointi ICF Finlandilta, joka valvoo coachingin laatua ja ammattitaitoa.

Mari Autio vaihtoi näkökulmaa työelämässä. Yritysneuvojan työt vaihtuivat business coachin työhön omassa Taitoavain-yrityksessä.
Mari Autio vaihtoi näkökulmaa työelämässä. Yritysneuvojan työt vaihtuivat business coachin työhön omassa Taitoavain-yrityksessä. Kuva: Clas-Olav Slotte

Business coachin asiakkaita ovat esimerkiksi yritysjohtajat, yksinyrittäjät tai asiantuntijat, jotka tarvitsevat tukea muutosprojektien läpiviemisessä.

Autio katsoo yrityselämää nyt hieman eri näkökulmasta kuin edellisessä työssään yritysneuvojana. Coach on kuin peili, joka auttaa oivaltamaan itse.

– Pääsin eroon asiantuntija-roolista. Teen ne asiat, joissa koen voivani olla avuksi.

Asiantuntija-roolissa Autiosta tuntui siltä, että hänellä pitäisi olla vastaukset kaikkiin kysymyksiin. Nyt hän voi itse esittää kysymyksiä ja toimia eräänlaisena ideoiden pallotteluseinänä.

– Harvoin mikään asia toteutuu, jos se tuodaan ulkoapäin. Eteenpäin meno vaatii sen, että itse sitoudut ja käytät kaikki voimavarat ja resurssit.

Yritysmaailmassa coachingilla tavoitellaan tehokkuutta ja tuottavuutta. Sen on todettu tuovan myös taloudellista hyötyä

– Liikkeelle lähdetään aina coachattavan omista tavoitteista. Autan siinä, että hän pystyy saavuttamaan ne ja ylläpidän prosessia, mutta toimija on coachattava itse, Autio sanoo.

Kyse voi myös olla uuden työroolin omaksumisesta tai työroolin selkiyttämisestä.

– Esimerkiksi johtajalla voi olla epävarmuutta eikä hän osaa tehdä päätöksiä.

Usein ratkaisevat sanat tulevat coachattavalta itseltään. Hän voi kertoa, että häntä jännittää tai pelottaa.

– Se, että puhut ääneen omia ajatuksia, avaa asioita huomattavasti. Kuulet, kuinka sanot asioita ääneen ja huomaat, että mä ajattelen tästä asiasta näin, Autio sanoo.

Ääneen ajatteleminen selkiyttää ajatuksia. Yritysvalmentajan tehtävä on kuunnella, esittää lisäkysymyksiä ja auttaa pohtimaan ratkaisuja.

Yrityselämässä tarvitaan usein nopeita ja napakoita liiketaloudellisia muutoksia.

– Tarkastellaan esimerkiksi, että miten saa asioita toimeksi tai mikä omassa toimeenpanossa on este, Autio kertoo.

Coachin tehtävä on kulkea rinnalla ja kysellä. Usein ratkaisun sanat sanoo coachattava itse, kun hän ajattelee ääneen.
Coachin tehtävä on kulkea rinnalla ja kysellä. Usein ratkaisun sanat sanoo coachattava itse, kun hän ajattelee ääneen. Kuva: Clas-Olav Slotte

Autio uskoo myönteiseen muutokseen. Hänen mielestään ei kannata takertua heikkouksiin vaan miettiä vahvuuksia.

– Uskon, että kaikilla ihmisillä on kasvun mahdollisuus. Joskus voi olla asioita, joita pelkää, ikäviä kokemuksia tai uskomuksia, jotka estävät menemästä eteenpäin.

Coaching-prosessi kestää noin kolme, neljä kuukautta. Kyse ei ole terapiasta tai työnohjauksesta vaan valmentamisesta.

Aution mielestä on aina yhtä ihmeellistä ja hienoa, kun ihminen saa kaikki kykynsä käyttöön ja loistaa.

– Coachin tehtävä jokaisessa tapaamisessa on toisen vahvistaminen. Pyritään löytämään hyvät jutut ja mennään askel kerrallaan kohti tavoitetta.

Coachingista saa apua tiimityöskentelyn, itsetuntemuksen tai myynnin kehittämisessä tai kun tarvitsee tukea strategisesti tärkeän asian toimeenpanemiseksi.

– Pelkkä motivaatio ei riitä, vaan pitää olla kykyä luottaa omaan tekemiseen. Myös pitää olla merkityksellisyys tekemisessä ja miten pystyt johtamaan itseä.

Yritysten kanssa Autio tekee usein henkilöstökyselyjä ja pieniä kehittämiskumppanuuksia. Henkilöstökyselystä nousee esille asioita, joita selvitetään coaching-prosessissa.

– Työhyvinvointi, johtaminen, yrityskulttuuri ovat asioita, joita tarkastellaan.

Työskentelyvireen säilyttäminen ja negatiivisten tunteiden suodattaminen ovat merkittäviä asioita, Mari Autio on huomannut.
Työskentelyvireen säilyttäminen ja negatiivisten tunteiden suodattaminen ovat merkittäviä asioita, Mari Autio on huomannut. Kuva: Clas-Olav Slotte

Voimaihminen on mielenkiintoinen termi, jonka Autio ottaa esille. Voimaihminen voi olla työkaveri, joka tukee ja tsemppaa.

– Myös johtajien tehtävä on mahdollistaa työntekijöiden onnistuminen. Valmentavan johtamisen tapa auttaa löytämään työntekijöiden vahvuudet, hän sanoo.

Moni miettii töissä, miten pystyy suodattamaan pois negatiiviset tunteet ja säilyttämän työskentelyvireen.

– Se, että luot itsellesi ympäristön, jossa onnistut, on yllättävän iso asia, Autio sanoo.

– Voit kuulostella, mikä fiilis on, mikä voisi virkistää tai pystytkö muuttamaan työskentelypaikkaa. Ehkä puhelu voimaihmiselle, että saa pontta työpäivään. Mieti omia rutiineja, joilla saat työfiiliksen, hän ehdottaa.

Hän liputtaa mindfulness-harjoitteiden puolesta, joilla voi pysäyttää mielessä laukkaavat ajatukset ja keskittyä hetkeen. Ne ajatukset vahvistuvat, joihin aivojen huomio kohdistuu.

Osaamiskartoitukset, henkilöstökyselyt ja hankeselvitykset olivat työsarka, jonka kautta Autio kasvoi yrittäjyyteen.

Hänelle on tärkeää tehdä töitä omien arvojen mukaisesti.

– Yrittäjyys mahdollistaa itsensä kuulemisen, innostun ja sitoudun asiakkaiden juttuun, Autio sanoo.

Hän kuuluu ylivieskalaisen visualistin Virve Arvolan perustamaan Rohkia-yhteisöön, jolla on oma työtila Rautatienkadulla Ylivieskassa. Yhteisöön liittyy kuudes jäsen tammikuun aikana. He kaikki ovat yksinyrittäjiä.

– Rohkia-yhteisö vahvistaa, että voin olla ihmisenä läsnä. Kun tulee tiukempaa, saan toisilta tsemppausta. Nautin siitä hetkestä.

Rohkian luovaan toimistoon voi liittyä myös virtuaalijäseneksi. Toiminta alkoi kokeiluluontoisesti viime syksynä, ja hyvien kokemusten perusteella sitä päätettiin jatkaa.

Rohkian virtuaalijäsenyyttä luotsaavat Mari Autio sekä Rohkian perustaja ja innostaja Virve Arvola.

Virtuaalijäsenet ovat eri alojen yrittäjiä, jotka kohtaavat toisensa perjantaiaamuisin discord-alustalla. Aution ja Arvolan valmisteleman teeman lisäksi jokainen voi jakaa asioita viikon varrelta. Etupäässä pieniä tai suuria onnistumisia.

– Virtuaaliyhteisö opettaa tunnistamaan, minkälaisiin onnistumisiin kiinnittää huomiota.

Virtuaaliyhteisöltä tuleva tuki ja myötätunto tsemppaa yksinyrittäjää eteenpäin.

– Kohtaamisesta jää ihana tunne. Tuntuu kuin päivä lähtisi tanssahdellen käyntiin, Autio kuvailee.

Fakta

Mari Autio

Syntynyt vuonna 1975 Ylivieskassa.

Ammatti: yrittäjä Taitoavain Oy:ssa.

Koulutus: business coach, opiskelee kauppatieteitä Vaasan yliopistossa.

Aiemmat työpaikat: Raudaskylän Kristillinen Opisto, Kalajokilaakson koulutuskuntayhtymä, Ylivieskan teknologiakylä YTEK Oy.

Perhe: 19-, 17- ja 12-vuotiaat lapset,

Harrastukset: luontoliikunta, kansanmusiikki, mökkeily.

Motto: Asioilla on aina tapana järjestyä.

Asia, mitä minusta ei tiedetä: osaan valmistaa paikallisia perinneruokia.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä