maanantai 23.5.2022 | 05:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Ennakkoäänestys alkaa – myös eristyksissä oleva pääsee äänestämään

Antti Savela
Ti 11.1.2022 klo 19:30

Keskiviikkona ne sitten alkavat. Aluevaalit 2022. Ennakkoäänestys alkaa monessa kunnassa kello yhdeksältä aamulla ja jatkuu myöhään iltapäivään. Ennakkoäänestys pyörii viikon verran joka päivä aina tiistaihin 18. tammikuuta. Varsinainen vaalipäivä on 23. tammikuuta.

Uudet valtuutetut aloittavat työnsä maaliskuussa ja uudet hyvinvointialueet ottavat tehtävänsä vastaan tammikuussa 2023.

Ennakkoäänestys pyritään toteuttamaan vaikeasta koronatilanteesta huolimatta normaalisti. Viime kesän kuntavaaleissa ennakkoon pysyi äänestämään kaksi viikkoa, mutta näissä vaaleissa palattiin entiseen malliin, sillä kunnat käytännön vaalityöntekijöinä katsoivat yhden viikon riittävän. Kesällä havaittiin, että äänestysajan jatkaminen ei nostanut merkittävästi aktiivisuutta.

Ennakkoäänestyksen lyhentäminen takaisin viikkoon oli varmasti hyvä valinta. Viikossa ehtii valinnan tehdä ja äänestää. Kaksi viikkoa kahmaisee liikaa kuntien työntekijöiden voimia. Niitä tarvitaan näinä vaikeina aikoina normaaleihin askareihin.

Ennakkoäänestyspaikkojakin on mistä valita. Ainakin Kokkolassa. Keskustassa äänestämään pääsee kaupungintalossa ja kirjastossa. Ennakkoon voi äänestää myös Kälviän aluetoimistossa sekä Lohtajan ja Ullavan kirjastoissa. Muutamissa kunnissa väkeä palvellaan vielä äänestysautolla. Se kiertää muun muassa Ylivieskan kaupungin kylänraitteja.

Äänestyksessä noudatetaan ehdotonta koronaturvallisuutta. Äänestäessä käytetään maskeja ja käsidesiä, ja virkailijat tekevät työtään suojatusti. Äänestyskopeissa saa käyttää omaa lyijykynää tai kuulakärkikynää.

Myös koronaa sairastavat voivat äänestää, ja se on aivan oikein. Heidän tulee ottaa hyvissä ajoin yhteyttä keskusvaalilautakunnan numeroon, joka on esillä ainakin äänestyksen koronaturvallisuudesta kertovassa oikeusministeriön jakamassa julisteessa. Erityksissä ja karanteenissa oleva äänestää ulkona kotipihallaan, jonne virkailijat saapuvat vaalilipun noutamaan. Kotiäänestys toimitetaan normaalisti, ja tietysti varotoimia noudattaen.

Vaalit siis pidetään epidemiasta huolimatta. Päätös oli loppujen lopuksi oikea. Tässä tilanteessa on mahdotonta sanoa, kuinka kauan koronatilanne jatkuu. Lohtua tuo vain se tosiasia, että kolmesti rokotetut pääsevät hyvin suojaan ainakin koronan vaikealta muodolta.

Myös koronaa sairastavat voivat äänestää, ja se on aivan oikein.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »