Paikallisuutiset

Kokkolalainen Leila Holm elää täysillä, vaikka ranteessa on pysyvä merkki vaikeasta munuaissairaudesta: "Hoito järjestyy rantalomallakin, luottotaksi vie sairaalaan" – Katso videolta, miten hemodialyysi tapahtuu

Torstaina vietetään maailman munuaispäivää. Kokkolalaisella Leila Holmilla tuli tällä viikolla täyteen 20 vuotta dialyysihoitoja.

KokkolalainenLeila Holm ei anna munuaissairauden rajoittaa elämäänsä. 67-vuotias nainen käy konserteissa, teatterissa, shoppailemassa, ulkomaanmatkoilla, vaikka hän on riippuvainen dialyysihoidosta.

Pyörätuoliin joutuminen ja sokeutuminen eivät ole estäneet osallistumasta erilaisiin tilaisuuksiin.

– Avustaja tai joku muu auttaa minut paikan päälle ja kertoo, mitä tapahtuu, Holm sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän ei ole kokenut, että pyörätuolissa matkustaminen olisi erityisen vaikeaa. Hanian matkoja Kreetaan on takana jo useita.

Leila nauttii lämmöstä ja tunnelmasta ikään kuin hän pystyisi vielä näkemään. Elina Toivonen Henkilökohtainen avustaja

– On kiva matkustaa ja mukava nähdä maisemia, Holm sanoo.

Henkilökohtainen avustaja onElina Toivonen, jonka kanssa hän matkusti ensimmäisen kerran Haniaan vuonna 2014.

– Leila nauttii lämmöstä ja tunnelmasta ikään kuin hän pystyisi vielä näkemään, Toivonen sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viime reissulla vuonna 2019 avustajia oli mukana kaksi. Matkustaminen onnistuu, kun keskussairaalasta järjestetään Holmille dialyysihoito paikallisessa sairaalassa.

Rhodoksen matkalla oli myös valvottava aluksi kuljettajia, jotta he laittoivat pyörätuolin kunnolla kiinni autossa eivätkä ajaneet liian lujaa.

– Saimme sitten sovittua luottokuljettajan, jolla oli kokemusta palvelutaksin ajamisesta.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa Leila Holmia pidetään mallipotilaana. Hän käy kaksi kertaa viikossa munuais- ja dialyysiyksikössä hemodialyysissa. Neljä tuntia kestävän dialyysihoidon aikana verestä puhdistetaan kuona-aineista ja ylimääräisestä nesteestä dialyysikoneessa olevan suodattimen avulla.

– Leila on malliesimerkki kaikille. Hän elää täysillä, vaikka hän käy täällä hoidettavana, sanoo erikoissairaanhoitajaÅsa Björk.

Hemodialyysia varten tehdään veritie eli fisteli, jossa laskimo yhdistetään valtimosuoneen. Leilan vasempaan ranteeseen on paikallispuudutuksessa tehty ciminofisteli, joka toimii dialyysireittinä.

Hemodialyysia varten tehdään veritie eli fisteli, jossa laskimo yhdistetään valtimosuoneen. Jokaisen hemodialyysihoidon alussa verisuoniin pistetään kaksi kanyyliä, joiden kautta veri ohjataan dialyysikoneeseen ja puhdistettuna takaisin verenkiertoon.

Leila Holmin vasemmassa kädessä on pysyvästi fisteli, joka toimii dialyysireittinä, kun Holm tulee hemodialyysiin keskussairaalaan.
Leila Holmin vasemmassa kädessä on pysyvästi fisteli, joka toimii dialyysireittinä, kun Holm tulee hemodialyysiin keskussairaalaan. Kuva: Clas-Olav Slotte

Dialyysihoidon aikana potilas voi puhua puhelimessa, ottaa päiväunet tai katsoa televisiota. Kotona fistelikädellä voi tehdä normaaleja arkitöitä.

Dialyysihoidon kestoa ei voida määrittää etukäteen, mutta tavallisesti puhutaan vuosista. 20 vuotta on kuitenkin harvinaisen pitkä aika. Tiettävästi Leila Holm on sairaalan pitkäaikaisin dialyysipotilas.

– Leila on pysynyt hyvässä kunnossa, ja hän on erittäin sitoutunut hoitoihin, Björk sanoo.

Dialyysipotilas joutuu noudattamaan ruokavaliota, johon kuuluu muun muassa maidottomuus.

Leila Holm pitää huolta omasta terveydestään noudattamalla lääkärien ohjeita. Hän käy jumpassa säännöllisesti ja kävelee kotona työntekijän avustaessa.

– Tuttuus on tärkeää. Kotiavun työntekijät ovat onneksi pitkäaikaisia työntekijöitä.

Myös palvelutaksissa on tutut kuljettajat, joiden kanssa on mukava jutella ja vitsailla

Holmilla on hyvä muisti ja hän muistaa kaikkien sukulaisten syntymäpäivät. Kylmästä ja vesisateesta hän ei tykkää ollenkaan.

– Vuonna 2019 Rhodoksella oli jopa niin kuuma, ettei illalla tarvinnut pitkähihaista ollenkaan.

Keskussairaalassa on jo 50 vuoden kokemus dialyysihoidoista. Poliklinikkatoimintaa pyöritetään sairaanhoitajan toimesta yhteistyössä lääkärin kanssa.
Keskussairaalassa on jo 50 vuoden kokemus dialyysihoidoista. Poliklinikkatoimintaa pyöritetään sairaanhoitajan toimesta yhteistyössä lääkärin kanssa. Kuva: Clas-Olav Slotte

Hemodialyysi on Leila Holmin kohdalla ainoa tapa laskettua sellaiselle tasolle, jolloin potilaan oireet eivät ole elämää haittaavia. Munuaisssiirtoa ei voida tehdä hänelle.

– Sairastan perinnöllistä perinnöllistä munuaissairautta, joka todettiin minulla lapsena. Kun sairastuin aasialaiseen, menetin toisen munuaisen ja jouduin Helsinkiin saakka sairaalaan, Holm kertoo.

Hän on käynyt ruotsinkielisen koulun ja työskennellyt päivätyökeskus Etana/Snigelnissä. Kyseessä on jo lopetettu kehitysvammaisille tarkoitettu suojatyökeskus, mutta Holm olisi pärjännyt koulussakin.

Ennen sokeutumista täti opetti hänet virkkaamaan, joten päivätyökeskuksessa hän on virkannut ohjaajan opastamana satoja metrejä verhoja ja liinoja sekä jopa päiväpeittoja parisänkyyn.

Kotona Holm katsoo telkkaria ja erityisesti urheilua sekä kotimaisia sarjoja. Myös ulkomaisten sarjojen seuraaminen onnistuu, kun televisio kääntää puheen suomeksi.

Korona-aikana puhelin on ollut hyvä tapa pitää yhteyttä sukulaisiin, vaikka sukulaisvierailutkin ovat onnistuneet.

– Leila on erittäin positiivinen ihminen, hän on nokkela ja seurallinen ja sanavalmis. Hän tykkää kuunnella tarinoita lapsista, eläimistä ja kaikesta mitä ympärillä tapahtuu, Toivonen kertoo.

Suosikkikuunneltavaa on vanha iskelmämusiikki ja tangot, ja hän on käynyt seuraamassa Tangomarkkinoiden kuningatarkisaakin Seinäjoella. Seuraavasta ulkomaanmatkasta ei ole vielä puhuttu, mutta kotimaan matka on suunnitelmissa.

Kotona Leilalle pitää seuraa eläinystävä, joka on kaikkien tärkein maailmassa. Kuusivuotias Aulikki-kissa on osittain norjalainen metsäkissa, ja se on haettu kokkolalaisesta Eläinhoitola Kotipesästä.

Aulikilla on erikoinen luonne ja se tykkää istua Leilan sylissä tarkkailemassa.

– Aulikki on utelias ja haluaa tietää, mitä tapahtuu. Muista mainita karvainen ystävä Aulikki, Leila ja Elina ohjeistavat toimittajaa.

Fakta

Keinomunuaisyksikkö

Keinomunuaisyksikkö on ollut toiminnassa noin 50 vuotta Kokkolassa.

Ensimmäinen dialyysi Kokkolassa on tehty vuonna 1971.

Dialyysi ja teho-osasto yhdistyivät vuonna 1990 ja toimivat edelleen yhteisenä yksikkönä.

Dialyysiyksikössä toteutetaan hemodialyysihoitoja maanantaista lauantaihin.

Hemodialyysihoidossa käy noin 30 potilasta.

Poliklinikkatoimintaa pyöritetään sairaanhoitajan toimesta yhteistyössä lääkärin kanssa.

Munuaissairauden aiheuttajina on yleisimmin diabetes ja verenpainetauti sekä perinnölliset sairaudet ja akuutit infektiot.

Lähde: Soite

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä