Paikallisuutiset

Hyvinvointialuepomot eivät putoa palkkakuoppaan: "Sateentekijälle" voidaan maksaa erittäin hyvää palkkaa, sanoo Keski-Pohjanmaan aluehallituksen puheenjohtaja Sari Innanen – Ilkka Luoman kokonaispalkka Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen johtajana on 17 400 euroa, Soiten toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västin 12 400 euroa

Paljonko on paljon, mikä on liikaa ja mikä liian vähän?

Ikuisuuskysymyksiä erilaista töistä maksettavista palkoista. Se on ainakin selvää, että eroja löytyy esimerkiksi sote-alalta. Vaikkapa työtaistelua käyvien sairaanhoitajien ja hyvinvointialueiden johtajien palkoissa.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen johtajaksi äskettäin valittu Ilkka Luoma kuittaa kuukaudessa 17 400 euroa. Soitea aikanaan perustamassa ollut Luoma saattaa päätyä 21 hyvinvointialueen johtajien palkkarankingissa ykköseksi. Väkiluvultaan maan suurimman hyvinvointialueen eli Pirkanmaan tulevan johtajan palkan vt. hyvinvointialuejohtaja Jukka Alasentie arvioiIltalahden jutussa asettuvan ”17 000 euron tasoon”.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ilkka Luoma valittiin maaliskuun lopussa Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen johtajaksi.
Ilkka Luoma valittiin maaliskuun lopussa Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen johtajaksi. Kuva: Clas-Olav Slotte

Pohjois-Pohjanmaa on asukasluvultaan (430 000) maan kolmanneksi suurin hyvinvointialue.Pahnan pohjimmainen on Keski-Pohjanmaa (68 000 asukasta).

Minna Korkiakoski-Västi on toiminut Soiten toimitusjohtajana talvesta 2018 lähtien. Virkaan hänet valittiin marraskuun lopussa 2018.
Minna Korkiakoski-Västi on toiminut Soiten toimitusjohtajana talvesta 2018 lähtien. Virkaan hänet valittiin marraskuun lopussa 2018. Kuva: Eetu Kupulisoja

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen edeltäjän eli Soiten toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västinansiotulot olivat vuonna 2020 140 992 euroa.

Runsaat kolme vuotta sitten (1.2.2019) allekirjoitetussa johtajasopimuksessa Korkiakoski-Västin kuukausipalkaksi sovittiin 11 100 euroa. Sopimuksessa todetaan, että ”KVTES (kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus) perustuvien palkkamuutosten (= korotuksien) ohella johtajan palkkauksen taso ja kilpailukyky kuntasektorilla arvioidaan vuosittain tavoite- ja tuloskeskustelun yhteydessä”.

Tällä hetkellä Korkiakoski-Västin peruspalkka on 11 461,25 euroa kuukaudessa. Kokonaispalkka, jossa on huomioitu KVTES:n mukainen kahdeksan prosentin työkokemuslisä on 12 378,15 euroa kuukaudessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ilkka Luoman ansiotulot Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajana olivat vuonna 2020 179 408 euroa eli pyöreästi 15 000 euroa kuukaudessa.

Kysymys kuuluu, kuinka paljon Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen johtajalle pitäisi maksaa palkkaa?

– Näkisin, että siinä nykyisen Soiten toimitusjohtajan palkan haminoissa sen tulee olla. En ainakaan näe syytä millekään tasokorotukselle, aluevaltuuston suurimman ryhmän keskustan johtajaTimo Pärkkä sanoo.

Timo Pärkkä on aluevaltuuston keskustan ryhmän johtaja.
Timo Pärkkä on aluevaltuuston keskustan ryhmän johtaja. Kuva: Clas-Olav Slotte

RKP:nMarlén Timonen korostaa, että valittavan hyvinvointijohtajan on ehdottomasti oltava ”alan ihminen”. Hänelle on myös maksettava ”kunnon palkkaa”.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ihan kunnon palkkaa on maksettava niin, että se vastaa vaativaa tehtävää. Kuukausipalkan pitää alkaa ykkösellä ja siinä pitää olla viisi numeroa. Luokkaa 14–15 000 euroa, Timonen haarukoi.

Kokoomuksen ryhmää johtavaPekka Kauppi on täsmälleen samoilla linjoilla kuin Timonen.

– Keski-Pohjanmaa on pienin hyvinvointialue, jonka pitää olla houkutteleva mahdollisille hakijoille. Kyllä me joudumme sorvaamaan siihen tehtävään kilpailukykyisen palkan.

Pekka Kauppi on kokoomuksen aluevaltuustoryhmän johtaja.
Pekka Kauppi on kokoomuksen aluevaltuustoryhmän johtaja. Kuva: Ulla Vakkuri

Mitä se kilpailukykyinen palkka voisi olla?

– Sanoisin, että Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen johtajan kuukausipalkka tulee todennäköisesti asettumaan jonnekin 14–15 000 euron tietämille. Varmaan hyvinvointialueiden johtajien palkat peilaavat aika hyvin suurimpien kaupunkien johtajien palkkoja.

Pieni- ja keskituloistenkin keskuudessa tämän kokoluokan liksat herättävät kauhistelua.

– Ymmärrän hyvin, että tällainen palkkataso herättää kritiikkiä ja voi aiheuttaa pahaa mieltä. Johtaja on kuitenkin palkkansa ansainnut kun tekee tulosvastuullisesti ja pyyteettömästi työtä hyvinvointialueemme parhaaksi. Hänen tehtävä on muuttaa alueemme haasteellinen pienuus suureksi mahdollisuudeksi, Kauppi sanoo.

Kristillisdemokraattien aluevaltuustoryhmän puheenjohtajaHanna-Lea Ahlskog arvioi hyvinvointialuejohtajan kuukausipalkan pohjautuvan Soiten toimitusjohtajan palkkaan.

Pelkästään palkasta ei Ahlskogin mielestä ole kyse. Hän tarkoittaa tehtävän houkuttelevuutta.

– Ajattelen niin, että se kiinnostus ei ole ostettavissa suoraan rahalla. Ei minkään tutkimuksenkaan mukaan ole niin, että työntekijän motivaatiota ja kiinnostusta voi rahalla ostaa. Meidän omassa tekemisessämme pitää olla sellainen laatu, että tehtävä kiinnostaa, Ahlskog korostaa.

Perussuomalaisten ryhmäjohtajaTomi Kivelä ankkuroi näkemyksensä monen muun tavoin Soiten toimitusjohtajan palkkaan.

– Kyllä se suurin piirtein menee siihen. En näe mitään syytä, että lähdettäisiin alentamaan sitä, Kivelä sanoo.

Kristiina Teerikangas on aluevaltuuston SDP:n ryhmän johtaja.
Kristiina Teerikangas on aluevaltuuston SDP:n ryhmän johtaja. Kuva: Eetu Kupulisoja

Aluevaltuustossa SDP:n ryhmää johtavaKristiina Teerikangas korostaa, että Keski-Pohjanmaan hyvinvointijohtajan palkka ei voi olla samalla tasolla kuin Ilkka Luoman Pohjois-Pohjanmaalla.

– Kyllä se voisi kuitenkin olla vähän päälle Soiten toimitusjohtajan palkan. Kuitenkin selvästi lähempänä sitä kuin Luoman palkkaa, Teerikangas sanoo.

Virpi Karhu johtaa aluevaltuustossa vasemmistoliiton ryhmää.
Virpi Karhu johtaa aluevaltuustossa vasemmistoliiton ryhmää. Kuva: Clas-Olav Slotte

Vasemmistoliiton ryhmää aluevaltuustossa johtavaVirpi Karhun näkemys noudattelee muiden puolueiden edustajien linjaa.

– Hyvä palkka ei ole oikeastaan keneltäkään pois. Siitähän kertyy yhteistä hyvää (verotuloja), mutta pieni palkka on aina huono asia koko yhteiskunnankin kannalta. En osaa sanoa mikä on riittävä taso. Ei kuitenkaan niin suuri kuin Pohjois-Pohjanmaalla. Se on ihan selvä asia. Ei se palkka voi kovin paljon enemmän olla kuin Soiten toimitusjohtajan, Karhu pohdiskele.

Hanna Cygnel on aluevaltuuston vihreiden ryhmänjohtaja.
Hanna Cygnel on aluevaltuuston vihreiden ryhmänjohtaja. Kuva: Jukka Lehojärvi

Vihreiden ryhmää johtavanHanna Cygnellin kanta noudattelee muiden ryhmien edustajien näkemyksiä.

– En lähtisi laskemaan tulevan hyvinvointialueen johtajan palkkaa Soiten toimitusjohtajan nykyisestä palkasta eli vähintään saman verran sen tulee olla, Cygnel sanoo.

// 4.4. kello 10.35 lisätty Soiten toimitusjohtajan nykyinen palkka.

// 4.4. kello 10.41 otsikkoa muokattu.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä