tiistai 24.5.2022 | 06:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Sama kaiku askelten – Kunnat eivät voi näitä nyt vaadittavia palkankorotuksia maksaa ilman velkaantumista sekä mittavia korotuksia

La 7.5.2022 klo 17:30

Entinen ammattiliitto Tehyn puheenjohtaja 2007 ja kokoomuksen kansanedustaja Jaana Laitinen-Pesola:

"Emme tarvitse mitään työryhmiä tekemään selvitystyötä, vaan yhteiseen päätökseen siitä, että laitetaan tämä ala kuntoon ja seuraavalla kerralla on jonkun toisen vuoro" (KP 7.5.2022)

Kovien julkisten alojen palkankorotuksien myötä 2007, vanhustenpalveluja alettiin yksityistämään, ja heitettiin markkinatalouden armoille ”raadeltavaksi. Nyt on ”sama kaiku askelten”.

Voidaanko "syömävelkaa" ottaa tässä epävarmassa kansainvälisessä ilmapiirissä. Mistä maksajat?

Kunnat eivät voi näitä nyt vaadittavia palkankorotuksia maksaa ilman velkaantumista sekä mittavia korotuksia, joka sitten vaikuttaa kohonneina kustannuksina asumisessa sekä ostovoiman pienenemiseen kuntatalousalueella. Tämä vaikuttaa myös pitkällä aikavälillä yksityisellä sektorilla välillisten työvoimakustannuksien nousuna. Sekä työllistymiseen yrityksissä.

Pitkään vaikuttanut koronaalto, sekä Venäjän sota vaikuttavat meidän jokaiseen elintasoon, kaikista eniten vähävaraisiin. Nämä joutuvat eniten tasaverojen kautta näistä palkankorotuksista maksamaan.

Työmarkkinat ovat todella epätasa-arvoiset monin tavoin jo olleet vuosia. Esimerkiksi julkiset pitkät työurat, turvalliset ja hyvillä ”saavutetuilla eduilla” varustetut työsuhteet.

Yritykset sekä yksityiset epävarmat työsuhteet, joidenka etuihin kuuluu maksaa veroja + toisten pitkistä lomista ja ”saavutetuista eduista”. Kyllä tämä kilpajuoksu uuvuttaa ”duunarit” ennenaikaiselle eläkkeelle. Ja moni yrittäjäkin saa laittaa lappu luukulle.

Työhyvinvointiin panostaminen, ennalta ehkäisevä julkinen terveydenhoito, sekä sosiaaliseen pääomaan ennalta ehkäisevään toimintaan panostaminen tuo säästöjä. Hoitajatkaan ei uuvu sekä työvoiman lisätarve vähenee, työn mielekkyys lisääntyy. Nyt tämä nykyinen tilanne vaikuttaa kilpajuoksulta jolle ei loppua näy.

Jairi Palonen

Kokkola

Työmarkkinat ovat todella epätasa-arvoiset monin tavoin jo olleet vuosia.

#

Kommentoi 7 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »