lauantai 2.7.2022 | 23:12
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vihreät haluaa viinit ruokakauppoihin – "Olisi tärkeää monipuolistaa suomalaista alkoholikulttuuria"

Lakisääteisten sunnuntailisien poistamista puolue ei edistä, puoluekokous äänesti kohutun ehdotuksen pois poliittisesta ohjelmasta.

STT\, Sanna Nikula
Su 22.5.2022 klo 16:39 | päivitetty su 16:40

Joensuu

Vihreät esittää viinin myynnin sallimista ruokakaupoissa sunnuntaina puoluekokouksessa hyväksymässään poliittisessa ohjelmassa. Puoluekokouksen niukka enemmistö oli sitä mieltä, että kaupoissa myytävän alkoholin prosenttirajaa olisi syytä nostaa, sanoi ohjelmatyöryhmän puheenjohtaja Jenni Pitko tiedotustilaisuudessa.

Vihreiden mielestä prosenttiraja tulisi nostaa 15,5:een nykyisestä 5,5 prosentista.

– Tästä asiasta on käyty vuosien mittaan paljon keskustelua. Me ollaan nähty, että olisi tärkeää monipuolistaa suomalaista alkoholikulttuuria. Toki tämä uudistus pitäisi toteuttaa niin, että huolehditaan edelleen päihdehaittojen minimoimisesta, perusteli vanhempainvapaalla olevaa Maria Ohisaloa puheenjohtajana sijaistava Iiris Suomela.

Kannabis lailliseksi haitat minimoiden

Myös kannabiksen myynnin laillistaminen jäi vihreiden poliittiseen ohjelmaan äänestyksen jälkeen. Osa vihreistä halusi muuttaa viime vuoden puoluekokouksessa tehdyn päätöksen passiiviseksi, mutta muutosta ei hyväksytty.

Pitkon mukaan lähtökohta on, että asiassa nojataan tutkittuun tietoon ja lähdetään liikkeelle haittojen minimoimisen kautta. Myyntiä säänneltäisiin, jotta estettäisiin kannabiksen päätyminen alaikäisille.

Lisäksi vihreät päätti muun muassa tukea nuoren itsenäistymistä ja taloustaitojen opettelua ehdottamalla, että huoltajalle maksettavasta lapsilisästä maksetaan 25 prosenttia nuorisorahana 15–16-vuotiaalle.

Vihreät hyväksyi kaksipäiväisen puoluekokouksensa jälkeen poliittisen ohjelman, joka määrittelee, mitä asioita puolue haluaa edistää eduskuntakaudella 2023–2027.

Ohjelma esittää muun muassa isoja satsauksia luonnonsuojeluun sekä koulutukseen, koska vihreiden tavoite on nostaa työllisyysaste 80 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.

Nyt ei ollut se hetki

Puolue päätti poistaa ohjelmasta kohua herättäneen ehdotuksen sunnuntailisien uudistamisesta. Puoluekokous äänesti ehdotusta vastaan. Lauantaina ehdotus vielä oli ohjelman luonnoksessa, mutta se sai laajaa vastustusta osakseen sosiaalisessa mediassa.

Ehdotuksena oli uudistaa sunnuntailisiä vastaamaan paremmin tämän päivän tarpeita työntekijöiden kokonaisansioita laskematta. Tämä olisi tarkoittanut lakisääteisten sunnuntailisien poistamista ja siirtämistä esimerkiksi viikonloppulisiin tai muuten palkkoihin.

– Nyt ei ollut se hetki, jolloin tällaista uudistusta pitäisi lähteä tekemään. Tämän hetken isoin kysymys työmarkkinoilla on julkisen sektorin pienipalkkaisten naisvaltaisten alojen palkkakuopan poistaminen, josta myös ohjelmassa linjattiin, Suomela sanoi.

Suomelalta kysyttiin, oliko puoluejohto aktiivinen siinä, että sunnuntailisä tuli äänestykseen salissa, mutta hän sanoi ajatuksen lähteneen vahvasti vihreiden kentältä ja puoluekokousväeltä.

– Toki mahdollistimme, että puoluekokouksen tahto päästään ilmaisemaan. Asiasta äänestettiin ja siinähän nähtiin, mikä se tahto oli. Kirjaus poistettiin.

Myöskään ehdotus, jossa olisi otettu voimakkaasti myönteinen kanta ydinvoimaan ei menestynyt työryhmässäkään. Pitkon mukaan kanta ei siten muutu, se on ollut jo pidempään neutraali.

– Emme myöskään ole missään tapauksessa kielteisiä, vaan jokainen periaatelupa ja hanke katsotaan omanansa.

#

Kommentoi 2 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »