lauantai 2.7.2022 | 23:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Digitalisaatio on syrjäyttämässä suuren osan suomalaisia

Tapio Lehtinen
Ma 23.5.2022 klo 20:21 | päivitetty ma 20:23

Julkisessa puheessa ikäsyrjintää on paheksuttu jo vuosikymmenien ajan, mutta kokonaan sitä ei ole saatu kitkettyä yhteiskunnasta.

Vanhusasiavaltuutettu Päivi Topo sanoo Ylen haastattelussa, että digipalveluista syrjäytyneiden iäkkäiden vaikeudet ovat viime vuosina lisääntyneet. Kasvokkaisia palveluja on supistettu ja palvelupisteitä on yhä harvemmassa.

Topon mielestä yhteiskuntaamme on luotu iäkkäät poissulkeva järjestelmä.

Tämä ongelma koskettaa jatkossa yhä useampia ihmisiä, koska kaikkein iäkkäimpien määrä kasvaa. Suomessa on tällä hetkellä 1,3 miljoonaa yli 65-vuotiasta. Heistä jo lähes 600 000 on yli 80-vuotiaita.

Vaikka pankki- ja terveyspalvelut sekä asiointi Kelan, verottajan ja poliisin kanssa on kehitetty verkkokäyttäjille verrattain helpoiksi, osa käyttäjistä voi kokea ne hankaliksi. Automaattinen vastaaja voi yllättää puhelun aikana pyytämällä painamaan numeroa älypuhelimen näppäimistöstä.

Vanhusväestö ei ole digitaitojensa puolesta yhtenäinen ryhmä. Osa pärjää lähinnä läheisten tuella, jolloin joku muu pääsääntöisesti käyttää digipalveluja heidän puolestaan. Monet ehtivät tutustua tietotekniikkaan työuransa aikana ja he hallitsevat laitteiden käytön suveriinisti, mutta toisilta puuttuvat taitojen lisäksi laitteet.

Topon mukaan huolestuttavinta on se, että osa iäkkäimmistä ihmisistä ei enää pysty itsenäisesti hoitamaan sellaisiakaan asioita, joita he ennen digiaikaa olisivat kyenneet itse hoitamaan.

Aina ei ole kyse digitaitojen puutteesta. Nuoremmatkin tietävät, että salasanat ja verkkosovelluksen käyttötaidot voivat unohtua, jos niitä tarvitaan harvakseltaan.

Yhteiskunnan tulee tavoitella sitä, että ikäihmiset pysyvät itsenäisessä elämässä kiinni ja toimintakykyisinä mahdollisimman pitkään.

#

Kommentoi 2 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »