Paikallisuutiset

Ella Tuikkanen ,17, Kannuksesta ompelee 4H-yrittäjänä keppihevosia – Käsityönä tehdyt puuhevoset kiinnostavat aina Saksassa asti: "Vaatesuunnittelija olisi kiva ammatti", nuori yrittäjä tuumaa. Katso videolta, kuinka Ella keppihevosensa tekee

Moni nuori perustaa oman yrityksen palkallisen kesätyön sijaan

Nyt ei todellakaan tehdä tikusta asiaa vaan puhutaan merkittävistä asioista. Kolmen kuukauden päästä 18 vuotta täyttäväElla Tuikkanen perusti kotiinsa Kannuksessa 4H-yrityksen, joka on saanut parin vuoden toiminta-aikanaan lentävän startin toiminnalleen.

Tuikkanen nimittäin valmistaa käsityönä toinen toistaan nätimpiä keppihevosia, joita yrittäjä neuvoo ostamaan paitsi koristeeksi myös "oikeaan käyttöön". Oikea käyttö tarkoittaa keppihevosen käyttöä keppihevosratsuna maastossa, esteratsastuksessa tai kouluratsastuksessa.

– Nämä minun tekemät keppihevoset ovat todella hyviä ja kestäviä. Olen jo kuuden vuoden ajan testannut työmenetelmiä, ja koko ajan taitoni ovat mielestäni kehittyneet parempaan suuntaan. Keppihevosen valmistus käsiyönä on varsin hidasta, mutta samalla mielenkiintoista työtä. Saamani palaute on ollut hyvää joka suunnasta, Tuikkanen kertoo ja sanoo, että työstää tuotteen alusta loppuun kotonaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Yksi ensimmäisistä keppihevosistani meni pikkusiskolleni Adelelle ja hänellä se on kestänyt kovassa käytössä ihan hyvin, jo kuutisen vuotta keppihevosia käsityönä tehnyt Ella Tuikkanen tuumaa.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Alkuaikoina Ella Tuikkanen teki keppihevosia vain omaksi ilokseen, ensin omille kavereilleen. 4H-yrittäjäksi hän päätyi vasta muutama vuosi sitten puolittain vahingoissa. Hänen harrastuksensa huomattiin Instagramin ansiosta yllättäen aina Euroopassa saakka.

– Sain Instassa ihan tuntemattomalta tytöltä Saksasta esityksen myydä hänelle keppihevonen. Ajattelin sitten kokeilla ja suostuin. Ompelin hänelle keppihevosen ja postitin Saksaan. Sain kohta kiitosviestin ja rahat tilille. Seuraavaksi hänen kaverinsa alkoivat kysellä ja pikku hiljaa sana alkoi kiiriä nuoresta suomalaisesta keppihevosten tekijästä. Itse asiassa lähes kaikki tuotteeni ovat menneet Keski-Eurooppaan, ja yksi jopa Etelä-Afrikkaan, yhteyttä heihin on pidetty lähinnä Instagramin kautta. Keppihevonen on muuten englanniksi Hobby Horse, saksaksi en tiedä, Ella Tuikkanen naurahtaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kysynnän voimistuessa Tuikkanen perusti 4H-yrityksen, nimeltään Cennet Hobbyhorses. Hän laatii vuosittain myynnilleen ja toiminnalleen suunnitellun budjetin ja kirjaa vihkoon tulot ja menot ja tekee niistä raportin loppuvuodesta 4H-liittoon. Veroja ei tarvitse maksaa, sillä tulojen vuotuinen yläraja ei ylity eikä Ellalla ole muita tuloja. Raportin tekemiseen ei mene pitkään eli paperityötä 4H-yrittämisessä ei juurikaan ole.

Ella pääsi keväällä lukion toiselta luokalta ja edessä on abin kiireet. Opinnot ovat jo sen verran raskaita, että Tuikkanen ei viimeisen vuoden aikana ole ennättänyt tehdä kuin 20 keppihevosta. Aiemmin pajalta lähti uusien omistajien talliin jopa 50 lelua vuodessa.

Ellan keppihevosia menee kaupaksi aina Saksanmaalle saakka.
Ellan keppihevosia menee kaupaksi aina Saksanmaalle saakka. Kuva: Markku Jokela

Keppihevostelu on viime vuosina vain lisännyt suosiotaan. Toissa viikonloppuna Ella kävi mielenkiinnosta tutustumassa lajin SM-kisoihin Seinäjoella ja siellä oli ehkä jopa 2000 hengen yleisö.

Keppihevosen valmistuksen Ella Tuikkanen on aina ottanut tosissaan. Hän kertoo ompelevansa ensin hevosen "nahan" ja pujottavansa vasta lopuksi täytevanun paikoilleen. Silmät ja korvat ommellaan erikseen ja lopuksi hevonen saa langoista harjan. Keppi kiinnitetään päähän narulla sitomalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Taitelijan mukaan keppihevosen teossa olennaista on oikeanlaisen kaavan löytäminen. Kaavoitusta vaihtamalla saa erilaisia lopputuloksia ja uusia turvanilmeitä. Periaatteessa jokainen käsin valmistettu keppihevonen on ainutlaatuinen tuote.

Yrittäjänä olemista Tuikkanen pitää hauskana ja itsenäisenä puuhana. Hän kertoo saaneensa sen kautta monenlaista oppia vaatesuunnittelun ja yrittäjyyden perusasioista.

– Eikä tämä vaikeaa ole. 4H-yhdistyksestä saa neuvoa ja raportti tehdään valmiille kaavakkeelle. Muistiinpanot vaan kannattaa tehdä huolella, jotta kaikki tulot ja menot tulevat kirjoitettua ylös, Tuikkanen toteaa.

Keppihevosen valmistus on tuonut Tuikkaselle myös aavistuksen lukion jälkeisistä jatko-opinnoista ja jopa työurasta.

– Käsi- ja taideteollinen koulutus viehättää ja vaatesuunnittelun opiskelu ylipäätään. Vaikka totta puhuen jatko-opinnot eivät vielä kovin paljoa ole mielessä olleet, mutta vaatesuunnittelijan ammatti voisi olla kiva päämäärä, Ella Tuikkanen kertoo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä