lauantai 2.7.2022 | 22:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Kristian Sundqvistin kolumni: Onko maanviljelys sankarillista? – Jos on, niin maailman hienoimmasta kansasta ei ole epäselvyyttä

To 23.6.2022 klo 06:00

Käsi sydämelle: millaisia mielikuvia Ukraina sinussa herätti, ennen kuin maa joutui Venäjän suurhyökkäyksen kohteeksi?

Korruptio, köyhyys, epävakaus, jonkinlainen epämääräinen venäläisyys määritelmän negatiivisissa merkityksissä? Eivät tuollaiset mielleyhtymät vailla perusteita ole.

Ukrainalla on – eikä vähiten kiitos Venäjän jatkuvan ja törkeän puuttumisen maan sisäisiin asioihin – ollut massiivisia yhteiskunnallisia ongelmia koko nykyisen itsenäisyytensä ajan.

Samalla Ukraina on ollut maailman kolmanneksi suurin vehnän ja viidenneksi suurin maissin viejä. Ukrainan pelloilla tehdyllä työllä on ruokittu satoja miljoonia ihmisiä pääosin köyhissä maissa.

Todellisuus rävähtää maailman silmille nyt, kun Venäjän toteuttama merisaarto ja sota itsessään pysäyttävät tämän sananmukaisesti elintärkeän ruokahuollon.

Suomalaisella maaseudulla ollaan syystäkin ylpeitä siitä, että pelloilla tuotetaan suomalaista ruokaa suomalaisille. Ukrainan maaseudulla ei ole tuotettu ruokaa vain ukrainalaisille, vaan jopa kymmenkertaiselle määrälle muiden maiden lähimmäisiä.

Mikäli maanviljelyksessä näkee ylevyyttä ja jopa omanlaistaan sankaruutta, niin ukrainalaisia uljaampaa sankarikansaa ei maailmassa olekaan.

Miten maailma ja maailmankauppa on ukrainalaiset sankaruudestaan palkinnut?

Reikä on aina jäänyt leipojan tai tässä tapauksessa viljelijän käteen kuin taistelulaulussa ikään. Vielä pahemmin oli laulun ihannoiman kommunistisen järjestelmän aikaan, kun Kremlistä johdettu tarkoituksellinen nälänhätä 1930-luvulla surmasi miljoonia ukrainalaisia.

Maatalous on sodan vastakohta. Sota tuhoaa, rikkoo ja näännyttää. Maatalous sen sijaan tuottaa eloa, kuten rikas kielemme asian kuvaa.

Silti emme ainakaan ennen kuluvaa vuotta juuri tulleet ajatelleeksi, että Ukraina on (oli) asukaslukuun ja bruttokansantuotteeseen nähden maailman suurin elon eli elämän tuottaja.

Ristiriitaista kyllä voi Suomen valtio tällä hetkellä auttaa Ukrainaa parhaiten sodan töissä eli lähettämällä aseita ja ampumatarvikkeita selviytymistaistelun tueksi.

Me pienet ihmiset voimme olla apuna vaikka lahjoittamalla siivun lomarahoistamme Ukrainan-apuun. Ukrainan asia on meidän eikä se saa unohtua.

Lue myös: Entinen maanviljelijä ja nykyinen pappi Jarkko Siekkinen: "En ollut riittävän kova jätkä viljelijäksi"

Maatalous on sodan vastakohta.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »