Paikallisuutiset

"Väsymys vaikuttaa kaikkeen tekemiseen" – Kolarissa vammautunut Heli Eteläperä tietää, miten elämä voi muuttua silmänräpäyksessä – Katso video

Merkittävä osa vakavammista aivovammoista syntyy liikennetapaturmissa tai kaatumisen seurauksena. Tieto aivovammasta on shokki potilaalle ja läheisille.

Aivovamma vaikeuttaa monella tavalla Teerijärvellä asuvanHeli Eteläperän elämää. Lähimuisti on heikentynyt, ja keskittyminen vaikkapa paperitöihin on haastavaa ja aikaa vievää. Kaikki työt pitää merkitä etukäteen ylös kalenteriin, jotta ne muistaa tehdä.

– Myös tasapainossa on jonkin verran ongelmia. Pienetkin korkeuserot heittävät helposti tasapainoa, Eteläperä sanoo.

Ennen onnettomuutta Eteläperän elämä pyöri voimakkaasti työn, hevosten ja koirien parissa. Hän oli maatilan työntekijä kahdella maatilalla, kävi töissä turkistarhalla ja pyöritti omaa yritystä. Elämään kuuluivat vahvasti ravihevoset.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– En pysty enää tekemään normaalia määrää töitä ja se ärsyttää suunnattomasti, Eteläperä sanoo.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Hän loukkaantui alle kolmikymppisenä vakavasti joulukuussa 2016 ajaessaan koppakärryillä joulutapahtumaan Kaustiselle. Heijastimista ja valoista huolimatta auto törmäsi voimakkaasti valjakkoon, jonka edellä ajanut ponikuski loukkaantui myös.

Sopulikka sai haavoja ja murtumia, joiden vuoksi se jouduttiin lopettamaan. Eteläperän kypärä särkyi, ja hänen nenänsä murtui. Hänellä diagnosoitiin keskivaikea aivovamma.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Onnettomuuden jälkeen hän kuvitteli toipuvansa ennalleen eikä hän heti ymmärtänyt kyseessä olevan pysyvä tila. Sitten hän huomasi kuormittuvansa ja väsyvänsä töissä nopeammin kuin ennen.

Aivovamman vuoksi elämä oli organisoitava uusiksi ja siihen piti sopeutua. Eteläperän työkyky arvioitiin 60-prosenttiseksi, ja myöhemmin hän siirtyi tekemään töitä puolipäiväisesti.

Vuonna 2018 hän synnytti tyttären ja jäi kolmeksi vuodeksi kotihoidontuelle. Pitkän synnytyksen kova fyysinen rasitus vaikutti lapsen syntymähetkellä tilannetajuun, ajatteluun ja tunnetilaan niiden ollessa turtuneita aivoväsymyksessä.

Kiukku kihisee on Heli Eteläperälle rakas hevonen, sillä se on Sopulikan varsa. Tamma on ymmärtäväinen ja tykkää rapsuttelusta.
Kiukku kihisee on Heli Eteläperälle rakas hevonen, sillä se on Sopulikan varsa. Tamma on ymmärtäväinen ja tykkää rapsuttelusta. Kuva: Markku Jokela

Hevosista jäi jäljelle Sopulikan varsa Kiukku kihisee. Pitkäaikaisena haaveena oli alaskanmalamutin hankkiminen, mutta koiran ottamista piti harkita pitkään oman jaksamisen vuoksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Väsymys vaikuttaa kaikkeen tekemiseen. Voin kyllä väkisin pistää itseni tekemään paljon asioita, mutta se kostautuu. Minulla ei ole varaa siihen, että menen toimintakunnottomaksi moneksi viikoksi.

Isoon osaan mielenkiintoisista tekemisistä ja harrastuksista hän joutuu nykyään sanomaan ei. Se on kova paikka uusista asioista helposti syttyvälle naiselle.

Vuonna 2017 Eteläperä suoritti kengittäjän osatutkinnon. Hevosten kengittäminen on hänelle tällä hetkellä harrastus, josta hän toivoo myös ammattia. Hän on hakenut Kiuruvedelle opiskelemaan kengittäjän ammattitutkintoa.

Hevosia voi kengittää oman aikataulun mukaan.

– Vaikka kengittäminen on fyysisesti raskasta, pystyn kuormituksen suhteen säätelemään palautumista.

Heli Eteläperä on kiitollinen siitä, että hän ei halvaantunut tai menettänyt puhekykyä onnettomuuden vuoksi.
Heli Eteläperä on kiitollinen siitä, että hän ei halvaantunut tai menettänyt puhekykyä onnettomuuden vuoksi. Kuva: Markku Jokela

Eteläperälle on tärkeää, että hän pystyy tekemään töitä, sillä se vaikuttaa hänen hyvinvointiinsa. Tulot ovat pienet, sillä hän ei ole vaatinut vakuutusyhtiöiltä korvauksia pysyvästä vammasta. Se olisi voinut olla vuosien raskas taistelu.

– Ne ovat niin raskaita asioita, että siinä menee tässä ja nyt -elämä ohitse. Tärkeämpää oli oppia miten pystyy elämään niin, ettei arki ole kaatavaa. Vaikka tunnen, että ei ole oikein, kun joutuu valitsemaan oikeudenmukaisuuden ja elämässä jaksamisen väliltä.

Eteläperä huolehtii palautumisesta nukkumalla päiväunet päivittäin. Jatkuvaa päänsärkyä hänellä ei ole, mutta raskas päivä ja vähäinen palautuminen voi aiheuttaa päänsärkyä. Se hoituu särkylääkkeen ja levon kanssa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä