lauantai 20.8.2022 | 03:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Anni Saaren kolumni: Harry Potter -sarja resonoi tässä ajassa, kuten klassikon kuuluukin – Tolstoi saa sen sijaan pitää tunkkinsa

Ti 5.7.2022 klo 06:30

Kun Venäjä helmikuun lopussa hyökkäsi Ukrainaan, lainasin kirjastosta Leo Tolstoin Sota ja rauha -teoksen. Uutisissa olevia tapahtumia tuntui mahdoton ymmärtää, ja ajattelin, että klassikko ehkä auttaisi saamaan otetta asiasta. En ollut aiemmin Sotaa ja rauhaa lukenut, joten ehkä nyt ymmärtäisin jotain siitä, miksi historia tuntuu toistavan itseään. Saattaisin ehkä ymmärtää jotain myös venäläisestä sielunmaisemasta.

Kotona selvisi, että olin vahingossa lainannut kirjasta lyhyemmän version. Sekin oli niin paksu, että kirjan kannatteluun tarvittiin tyyny. Esipuheessa Tolstoi kertoi kuvaavansa yläluokkaa, koska ainoastaan heillä on maailmasta jotain sanottavaa. Alaluokkia kuten torimyyjiä hän vertasi sielunelämältään muistaakseni hevoseen.

Taisteltuani aikani läpi kirjan seurapiirikeskusteluja, totesin, että Tolstoi saa pitää tunkkinsa.

Pari viikkoa sitten aloin lukea uudelleen läpi Harry Potter -sarjaa. En varsinaisesti hakenut yhtymäkohtia nykyaikaan ja reaalitodellisuuteen, mutta neljännessä osassa huomasin yllättäen, että niitä löytyi. Paha nousee uudelleen, mutta sitä ei haluta uskoa, vaan normaalia elämää halutaan vimmaisesti jatkaa. Pahasta varoittelijat vaiennetaan tai laitetaan mustalle listalle. Vasta kun tilanne räjähtää silmille, se suostutaan myöntämään. Ja silloin on jo osin myöhäistä.

Entä millä keinoin pahaa vastaan taistellaan – hyväksytäänkö kidutus ja murhat, jos tarkoitus on hyvä?

Harry Potter -kirjoissa on kyseessä klassinen hyvän ja pahan taistelu, joka tapahtuu paljolti samassa hengessä kuin Tolkienin Taru Sormusten herrasta. Kohtalo määräytyy jo syntymässä, mutta henkilöt eivät ole sen armoilla. Pahuus tai hyvyys ei johdu vain olosuhteista, vaan se on myös oma valinta. Rohkeus, ystävyys ja rakkaus kantavat.

Harry Potteria voi tietysti lukea ihan vain satuna ja viihtymistarkoituksessa. Mutta kirjasarjan kokemus maailmasta ja sen välittämät tunteet resonoivat juuri tässä ajassa poikkeuksellisen hyvin. Lähes 20 vuotta sitten kirjoitettujen kirjojen maailma ei ole vanhentunut ja kestää useita lukukertoja.

Näinhän klassikot toimivat.

Minulla on jäljellä enää viimeinen osa. Surettaa jo nyt se hetki, kun joudun taas poistumaan Potterin maailmasta.

Rohkeus, ystävyys ja rakkaus kantavat.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »