sunnuntai 4.12.2022 | 07:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Pitäisikö keksiä uusi Porin ihme vai miten porukka Helsinkiä myöten tietäisi, miten mainiossa paikassa elämme?

Tiina Ojutkangas
Ke 10.8.2022 klo 20:00 | päivitetty ke 20:24

Kun puhutaan keskisuurista kaupungeista, on Keski-Pohjanmaalla yksi sellainen. Vajaan 50 000 asukkaan keskuskaupunki Kokkola kipuilee kenties monenkin asian kanssa, mutta paikkakunnalla ollaan tietoisia valtavasta määrästä mahdollisuuksia. Uusien asukkaiden näkökulmasta esimerkiksi kaupungin tunnettuudella on kuitenkin iso merkitys.

Keskisuurten kaupunkien renessanssi oli keskiviikkona Hämeenlinnassa pidetyn tilaisuuden aiheena. Yksi esimerkkipaikkakunta oli Kokkola. Myös viime vuosina koetut uhkat todettiin: koronapandemia ja Ukrainan sota ovat vaikuttaneet kaikkeen. Ainakin ajatuksen tasolla etätyöt pääkaupunkiseutua rauhallisemmassa ympäristössä houkuttelivat monia. Mökillä töiden tekeminen ei ikuisesti huvitakaan.

Viime vuosikymmenellä kaupungistumisen suunta oli se, että ihmiset muuttivat suuriin kaupunkeihin. Ehkä myös valtiovallan kiinnostus on kohdistunut enemmän seutukaupunkeihin ja yliopistokaupunkeihin. Panostuksissa ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta keskisuuria kaupunkeja ei saa unohtaa. Kyllähän kaupunkipolitiikan pitää olla kestävää monenlaisten kuntien näkökulmasta.

Suomen kunnat ovat ison edessä myös uusien hyvinvointialueiden aloittaessa. Moni ei pysty edes kuvittelemaan, mitä se merkitsee kaupunkien näkökulmasta. Periaatteessa voisi kuvitella, että kaupungeilla vapautuu voimavaroja kehittämiseen. Näin ainakin aluekehittämisen konsulttiyritys MDI tuntuu ajattelevan tuoreessa raportissaan.

Raportin sanoma on myös se, että kaupunkien on itse kehitettävä vahvuuksiaan ja tehtävä fiksua yhteistyötä. Renessanssi-tapahtumaan Kokkolan edustajana osallistunut kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tiina Isotalus arvioi, että keskisuuret kaupungit pärjäävät kun ne nappaavat toimintatavoikseen niitä asioita, jotka vetävät väkeä isoihin kaupunkeihin.

Kokkola on jo nyt hienompi kaupunki kuin muualla Suomessa tiedetään. Erinomaiset palvelut, työpaikat, ihmisten turvaverkot ja elinkeinoelämä pienyrityksineen ja teollisuuslaitoksineen antavat erinomaisen pohjan.

Yhtäkkiä tuntuu, että Pori näkyy ja kuuluu kaikkialla. Ei kai Porikaan ole mistään erityisestä tunnettu, vaikka voi ihan hyvä paikka ollakin. Rento ja hauska markkinointi on tehnyt tehtävänsä.

Voisimmeko me toistaa Porin ihmeen jollakin keinolla? Vaikka rento itsensä kehuminen ei sovi kokkolalaisille, on pakko keksiä jotain. Kuka tahansa rakastuu Kokkolaan, kun tulee ensin käymään. Jopa helsinkiläiset.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivuilla.

Lue myös juttu Kokkolan vetovoimasta ja potentiaalista.

Vaikka rento itsensä kehuminen ei sovi kokkolalaisille, on pakko keksiä jotain.

#

Kommentoi 2 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »