sunnuntai 25.9.2022 | 22:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Oletteko tienneet, miten laadukkaana ihmiset pitävät elämäänsä Keski-Pohjanmaalla

Tiina Ojutkangas
Su 14.8.2022 klo 07:00

Keski-Pohjanmaan maakuntajuhlaa ja Kannuksen kotiseutupäivää vietetään sunnuntaina. Huomiota saa myös tämän vuoden keskipohjalaisen kylän julkistaminen. Maakunta muodostuu kunnistaan, kylistään ja ihmisistään. Siksi maakunnan tehtäväkin on moninainen.

Maakuntajuhla voi kuulostaa hyvin perinteiseltä myös vanhanaikaisessa mielessä ja monessa maakunnassa niin olisikin. Keskipohjalaisille maakuntajuhla sopii eikä maakuntahengessä ja -juhlassa ole kysymys hallinnon rajoista vaan mielenmaisemasta ja arvoista. Juurevat keskipohjalaiset arvostavat vaatimattomuudesta huolimatta omaa kotiseutuaan. Kotiseuturakkaus ja juurille kuuluminen ovat tärkeitä arvoja eikä pelkästään juhlapuheissa.

Virallinen Keski-Pohjanmaa on Suomen pienin maakunta, mutta mielenkiintoistahan onkin se, että aika moni reuna-alueilla asuva ihminen esimerkiksi Kalajokilaaksossa tuntee hyvinkin olevansa keskipohjalainen. Siihen voi sanoa ainoastaan, että tervetuloa.

Juhlapäivänä luodaan henkeä ja yhteisöllisyyttä. Arki on taistelua olemassaolosta, työntekijöistä, yrityksistä ja asemasta maassa ja maailmassa. Mitä sellaista meillä on, mistä voimme olla ylpeitä? Se voi olla vaikka Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri, kesäyliopisto, Centria ammattikorkeakoulu, Kpedu, liike-elämä, monet isot ja pienet yritykset, oma lehti.

Ihmisten tyytyväisyys ja elämisen laatu tulevat monenlaisista asioista. Mitä se elinvoima loppujen lopuksi tarkoittaa. Voisiko se olla jonkinlainen markkinointikeino, että keskipohjalaiset ihmiset ovat tyytyväisiä, tyytyväisempiä kuin muut suomalaiset.

Keski-Pohjanmaalla asuvat 20-64-vuotiaat nimittäin kokevat elämänlaatunsa Suomen parhaaksi. Tämä selviää Maailman terveysjärjestö WHO:n EuroHIS-8-tutkimuksesta. Elämänlaatuun kuuluu tässä tutkimuksessa muun muassa se, millaisessa suhteessa ihminen elää omaan ympäristöönsä, arvoihinsa ja päämääriinsä.

Maakuntahallituksen puheenjohtaja Timo Pärkkä oli heinäkuussa kansamusiikkijuhlilla esittelemässä Kaustisen seutukunnan osastolla eräänlaista rauhoittumispaikkaa. Luurit korvilla sai kuunnella rauhoittavaa äänimaisemaa tekemättä mitään. Tässä sekavassa ja meluisassa maailmassa hiljaisuuskin voisi olla valtti. Luonto, rauha, helppo arki eivät ole tehokkuuden vastakohtia.

Kunpa elämänlaadun arvostaminen vaikuttaisi siihenkin, että ihmiset jäävät tai palaavat kotiseudulleen. Voimme itse tehdä oman kasvukeskuksemme.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivuilla.

Tässä sekavassa ja meluisassa maailmassa keskipohjalainen hiljaisuuskin voisi olla valtti.

#

Kommentoi 3 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »