sunnuntai 29.1.2023 | 08:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Mielipidekirjoitus lapsiperheköyhyyden vaikutuksista: Puhutaan lapselle työstä ja työttömyydestä – ja ylläpidetään uskoa tulevaisuuteen

Su 4.12.2022 klo 17:00 | päivitetty su 19:56

Lapsen ääni -kyselyssä lapset kertoivat kantavansa huolta perheensä toimeentulosta. Pienituloisissa perheissä elävät lapset kokevat, että perheellä on hankaluuksia selvitä menoista, ja tulevaisuus huolettaa.

Lapset tuntevat usein myös syyllisyyden tunteita, että he ovat taakka, johon kuluu liikaa rahaa. Pienituloisuus heikentää lasten hyvinvointia, kun arjen peruselämisen puutteiden lisäksi lapset kokevat negatiivisia tunteita, ahdistusta ja syrjäytymistä.

Lapset kertoivat kyselyssä myös kuulevansa vanhempiensa huolestuneita keskusteluja ja riitoja rahan riittämättömyydestä ja arjen ongelmista. Työttömyys aiheuttaa pienituloisuuden lisäksi perheissä epävarmuuden tunteita ja pelkoa tulevasta.

Nämä heijastuvat myös lapseen, kun ei enää olekaan mahdollisuutta harrastaa ja elää tuttua arkea. Vanhemman työttömyys voi heikentää myös lapsen omaa tulevaisuususkoa; jos minustakin tulee työtön, miksi edes yrittäisin opiskella tai tavoitella unelmiani? Pienituloisuudella on usein ylisukupolvisia seurauksia.

Lapsen oikeudet turvaavat lasten kasvua ja kehitystä. Myös lasten hyvinvoinnin ensisijaisuus ja lasten mielipiteiden huomioiminen kuuluvat lapsen oikeuksiin. Lapsen kehityksen kannalta onkin tärkeää sanoittaa myös haastavia elämäntilanteita lapsille, jotta heidän turhat huolensa hälvenevät.

Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys ry on julkaissut yhdessä MIELI ry:n, Takuusäätiön sekä Työttömien keskusjärjestön kanssa Työttömän ensiapupaketin, joka sanoittaa työttömyysuhan ja työttömyyden alun tunnemaisemaa, taloudellista varautumista, oikeutta terveydenhuollon tukeen sekä työnhakuun.

Tuntemalla omat oikeutensa sekä pystymällä sanoittamaan itselleen työttömyyden aiheuttamia tunteita ja reaktioita voi vanhempi toimia myös lapselle turvallisena aikuisena epävarmassa tilanteessa.

Elämä voi olla turvallista ja onnellista lapselle myös pienituloisessa elämänvaiheessa. On kuitenkin muistettava, että lapset eivät ole syy perheen pienituloisuuteen ja lapsiperheköyhyys on yhteiskunnallinen rakenteellinen ongelma, joten perheitä ei pidä jättää yksin selviytymään tilanteesta. Lapsen ei tarvitse olla huolestunut sivustaseuraaja tai tukihenkilö työttömälle vanhemmalle.

Nykytyöelämä on sirpaleinen ja työllistymiseen vaikuttaa osaamisen ja asuinpaikan lisäksi sattuma. Jos onnistumme pitämään yllä toiveikkuutta tulevaisuudesta ja sanoittamaan työelämän karikoiden ohimeneväisyyttä, pidämme samalla yllä myös lasten uskoa tulevaisuuteen.

Me tarvitsemme tulevaisuudessa kaikki käsiparit hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseksi! Tuetaan siis yhdessä lasten kokemusta siitä, että hankalistakin työelämän tilanteista ja työttömyydestä voi päästä yli. Pidetään huoli, etteivät yhteiskunnan pienimmät jää ulkopuolisiksi.

Peppi Tervo-Hiltula

toiminnanjohtaja

Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys ry

Johanna Vinberg

lapsiperheköyhyys-asiantuntija

Pelastakaa Lapset ry

Lapsen ei tarvitse olla huolestunut sivustaseuraaja tai tukihenkilö työttömälle vanhemmalle.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »