maanantai 3.10.2022 | 00:48
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Kestit vaihtuvat kesäiltaan vanhassakaupungissa

Ke 6.6.2018 klo 14:45

Muutaman vuoden tauolla ollut Kesäilta vanhassakaupungissa -tapahtuma saa jatkoa tämän viikon perjantaina. Viime vuosilta tutut Pop Up -kestit väistyvät tänä kesänä 11. kertaa järjestettävän Kesäilta-tapahtuman tieltä.

Ajatus tapahtuman järjestämiseen sai alunperin alkunsa halusta kehitellä jotain uutta.

– Vanhassakaupungissa ei ollut mitään tapahtumaa ja kaupunkilaisia kiinnosti tulla katsomaan millaista täällä on. Asukkaille haluttiin myös yhteishenkeä, sanoo kaupunginosan asukas Pepe Rokala.

Alkujaan Kesäillasta ajateltiinkin neristanilaisten tapahtumaa. Laajempi suosio kuitenkin yllätti.

– Nyt on kysytty, miksi ette joka viikko järjestäisi tällaista, naurahtaa asukas Pirjo Karlsson.

Kesäilta vanhassakaupungissa -tapahtuman ohjelma noudattaa aikaisemmilta vuosilta tuttua linjaa. Luvassa on musiikkia, kesäkahvila Sirkan kotileivonnaisia sekä avoimet pihat.

– Avoimet pihat on merkitty kylteillä. Portit ovat myös auki, muistuttaa Rokala.

Lisäksi tapahtuman aikana on mahdollista osallistua aarteenetsintään, josta saa diplomin.

– Aarteenetsinnässä kierretään pihoja karttojen kanssa. Olemme yrittäneet tehdä jännittävän reitin, jossa kierretään esimerkiksi palokujia pitkin. Lapset saavat reitin päätteeksi palkinnon, kertoo vanhassakaupungissa asuva Heidi Nyblom Kuorikoski.

Järjestäjien mukaan tapahtuma on myös mahdollisuus käyttää vanhallekaupungille ominaista vaatetusta.

– Ajan henkeen voi pukeutua, mutta ei ole pakko, sanoo Laivurintalon toiminnasta vastaava Kristiina Teerikangas.

Vanhankaupungin asukkaiden järjestämä Kesäilta vanhassakaupungissa -tapahtuma on osa perinteeksi muodostunutta ohjelmaa Neristanissa, johon kuuluu myös elokuussa järjestettävä Vintille vietyä & kellariin kätkettyä -pihakirppistapahtuma.

Tänä vuonna Neristan onkin ehdolla Vuoden kaupunginosaksi Kotiseutuliiton järjestämässä kilpailussa, joka korostaa muun muassa asukasaktiivisuutta. Myös Ykspihlaja on mukana 113 kaupunginosaa sisältävässä ehdokaslistassa. Perusteluita voitolle vanhankaupungin asukkaat luettelevat useita.

– Alue on poikkeuksellisen laaja ja hyvin hoidettu. Turistit ja jopa kokkolalaiset avaavat täällä silmänsä ja huomaavat kaupungista uutta. He ovat vaikuttuneita, kertoo opaskierroksia Neristanissa pitävä Teerikangas.

Aktiivisen asukastoiminnan lisäksi myös alueen historia nousee esiin.

– Täällä on elettyä elämää. Entiset asukkaat, merimiehet ja käsityöläiset voi kuvitella. Tämä on sielu kaupungille, sanoo Teerikangas.

– Historian lisäksi täällä on jatkuvuutta. Täällä on todella paljon lapsiperheitä, lisää Nyblom Kuorikoski.

Ennen elokuussa ratkeavaa Vuoden kaupunginosa -kilpailua vanhankaupungin asukkaat kuitenkin valmistautuvat ensimmäiseen kesätapahtumaan. Sen suurempia odotuksia tapahtumalle ei kuitenkaan aseteta.

– Leppoista iltaa odotetaan, toteaa Titta Rokala.

Kesäilta vanhassakaupungissa -ulkoilmatapahtuma järjestetään perjantaina 8.6. osoitteessa Itäinen Kirkkokatu 39. Aarteenetsintä alkaa Itäisen Kirkkokadun ja Pakkahuoneenkadun kulmalta. Autot toivotaan jätettävän vanhankaupungin ulkopuolelle. Lisätietoa tapahtumasta saa Ilmoitustaulu Neristanin Facebook-sivulta.

Venla Tastula

#