Kotimaa

Kommentti: Käännytyslain torppaaminen kävisi kalliiksi SDP:lle – Tyrittyjen vaalien jälkeen puheenjohtaja Antti Lindtmanin käsi pysyy kansan pulssilla

SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman johdattanee joukkonsa kiistellyn käännytyslain taakse. Muu olisi suurta uhkapeliä SDP:lle, jolta viime vaalit ovat sujuneet mollivoittoisissa tunnelmissa. Kuva: MAURI RATILAINEN

Käännytyslain käsittely eduskunnan hallintovaliokunnassa edistyi perjantaina hitaasti, mutta poliittinen realismi tuonee lopulta riittävän määrän kansanedustajia poikkeuslain taakse. Nuija kopahtaa todennäköisesti ensi viikolla, minkä jälkeen kansanedustajat pääsevät kesän viettoon.

Poliittinen realismi tarkoittaa nyt kansalaisten tuntojen tarkkailua. Perjantaisen Ilta-Sanomien Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan 46 prosenttia SDP:n kannattajista kannattaisi lakia 26 prosentin vastustaessa. Juuri SDP:n eduskuntaryhmän on julkisuudessa arvioitu jakautuvan lain hyväksymisessä.

Käännytyslaki vaatii perustuslain muuttamista pika-aikataululla, joten se vaatii taakseen 5/6 enemmistön eduskunnassa. Yhteensä 43 kansanedustajan SDP on avainasemassa, ja se voi halutessaan kääntää peukun alas koko lailta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaikista suomalaisista 65 prosenttia kannattaa IS:n kyselyn mukaan käännytyslakia. Myös Uutissuomalainen pääsi torstaisessa kyselyssään kutakuinkin samoihin lukemiin. Tietoinen soutaminen näitä lukuja vastaan lähentelisi poliittista hulluutta.

SDP:n eduskuntaryhmän jakautumista on Lännen Median lähteiden mukaan vahvasti liioiteltu. Eräs kokenut demaripoliitikko arvioi, että puolue kyllä kääntyy nopeastikin lain kannattajaksi, jos perustuslakivaliokunnan vaatimuksiin suostutaan eli kielteisestä turvapaikkapäätöksestä voisi yhä valittaa. Lisäksi perustuslakivaliokunnan pitäisi vielä saada tarkistaa, että hallintovaliokunnan pykälät ovat perustuslain mukaisia.

Tämä ajoittuisi ensi viikolle, mutta sen jälkeen homma olisi saletti.

Lain torppaaminen kokonaan olisi aivan liian kovaa uhkapeliä demareille, joilta europarlamenttivaalit menivät pahasti penkin alle sen jälkeen, kun puolue tyri perusteellisesti presidentinvaalinsa. Myöskään RKP ei voi tässä asiassa hallituslaivaa keinuttaa. RKP:n kannattajista 69 prosenttia kannattaa käännytyslakia.

. Kuva: null
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä