Tiedätkö mitä merkinnät öljypullossa tarkoittavat? Jokaisella merkinnällä on syynsä

Öljypullossa on kryptisiä merkintöjä, jotka ovat monelle päivittäinkin ajavalle autoilijalle niin sanotusti hebreaa.

Kaikilla öljymerkinnöillä on kuitenkin oma merkityksensä, joiden tuntemisesta on apua omaan autoon sopivaa öljyä valittaessa. Vääränalainen öljy voi saada tuhoja aikaiseksi moottorissa, joten öljyn valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa.

Seuraavien ohjeiden avulla opit valitsemaan oikean öljyn:

Numeroiden ja kirjaimien merkitykset

SAE:n eli Society of Automotive Engineers -järjestön kehittämät öljy merkinnät keskittyvät viskositeettiluokitukseen, joka antaa selkeän käsityksen siitä, miten öljy käyttäytyy eri lämpötiloissa. Viskositeetti viittaa öljyn paksuuteen/ohuuteen ja miten hyvin se virtaa eri lämpötiloissa. Viskositeettiluokituksen öljymerkinnät koostuvat numeroista, jotka kuvaavat öljyn juoksevuutta: esimerkiksi 0, 5, 10 ja 20 ovat yleisiä viskositeettilukuja.

W-kirjain näiden lukujen jälkeen tarkoittaa "winter" eli talvikäyttöä, ja se ilmaisee, miten hyvin öljy virtaa kylmässä. Pienempi numero W-kirjaimen edessä tarkoittaa parempaa virtaavuutta alhaisissa lämpötiloissa, mikä on tärkeää moottorin kylmäkäynnistyksessä.

Kesäkäyttöä ajatellen W-kirjaimen jälkeinen numero puolestaan ilmaisee öljyn viskositeetin 100 asteen lämpötilassa, joka vastaa moottorin normaalia käyttötilannetta kuumissa olosuhteissa. Mitä suurempi tämä luku on, sitä paremmin öljy säilyttää voiteluominaisuutensa kuumassa, mikä auttaa suojaamaan moottoria.

Öljy merkinnät sisältävät myös API-luokituksen, jonka on kehittänyt American Petroleum Institute. API-luokitus antaa tarkempaa tietoa öljyn soveltuvuudesta erilaisiin moottorityyppeihin, kuten bensiini- tai dieselmoottoreihin. Bensiinimoottoreille käytetään S-kirjainta, ja dieselmoottoreille C-kirjainta. Toinen kirjain luokittelussa kertoo öljyn laadusta: mitä pidemmälle aakkosissa mennään, sitä parempi öljy käytännössä on.

Auton valmistajien omat merkinnät ja öljyn valinta

Monet eurooppalaiset autonvalmistajat, kuten Volkswagen, BMW ja Mercedes-Benz, kehittävät omat öljy merkinnät, koska moottorien rakenteet ja vaatimukset voivat vaihdella myös valmistajasta riippuen. Näissä tapauksissa öljyn valinta ei perustu pelkästään viskositeettitasoon, vaan autonvalmistajan määrittelemiin fyysisiin ja kemiallisiin ominaisuuksiin.

Esimerkiksi BMW-autoille hyväksytyt öljyt, kuten BMW Longlife 98, on suunniteltu kestämään pidemmät vaihtovälit tietyissä moottoreissa. Tämä luokitus on tärkeä, koska se kertoo, että öljy täyttää valmistajan vaatimukset kyseisessä autossa käytettäväksi.

Autonvalmistajat suorittavat omia testejään tehtaissaan varmistaakseen, että öljy vastaa heidän moottoreidensa erityistarpeita. Hyväksytyt öljyt saavat valmistajan virallisen merkinnän, kuten VW500 Volkswagenilta tai MB228 Mercedes-Benziltä. BMW:llä on useita öljyluokituksia, kuten BMW Longlife-01, joka on tarkoitettu täyssynteettiselle öljylle, ja BMW Longlife-04, joka on suunniteltu erityisesti dieselmoottoreille.

Omaan autoon sopivan öljynlaadun voi tarkistaa auton käyttöoppaasta. Jos tietoa ei kuitenkaan löydy tai öljyn valitseminen tuntuu vaikealta, voi sopivan öljyn tilata nykyisin kätevästi netistä. Esimerkiksi Trodo.fi tarjoaa keinon tilata omaan autoon sopivan öljyn syöttämällä aluksi oman rekisterinumeron. Tämän jälkeen Trodo näyttää autoon sopivat öljyt. Koska useampi tuotemerkki tarjoaa usein samoja öljylaatuja, tarjoaa Trodo myös mahdollisuuden vertailla hintoja ennen tilaamista.

Epätavallinen moottoriääni voi johtua väärästä öljystä

Jos epäilet, että olet laittanut väärää öljyä autoosi, on tärkeää toimia nopeasti, jotta suuremmilta ongelmilta voidaan välttyä. Yksi ensimmäisistä merkeistä voi olla epätavallinen ääni moottorista, kuten kolina, joka viittaa siihen, että voitelu ei ole riittävää. Myös tehon puute ja epätasainen käynti ovat tyypillisiä moottoriongelmia ja voivat olla merkkejä siitä, että moottori ei saa oikeanlaista öljyä.

Tällaisessa tilanteessa kannattaa tarkistaa auton käyttöoppaasta, mitä öljyä moottoriin olisi pitänyt laittaa. Jos olet käyttänyt väärää öljyä, kannattaa kurvailla autokorjaamon pihaan. He voivat tehdä öljynvaihdon, jossa väärä öljy poistetaan moottorista ja tilalle laitetaan oikeaa ainetta.

Samalla on suositeltavaa vaihtaa öljynsuodatin, joka on yksi yleisimmin vaihdettavista osista autossa. Öljynsuodatin olisi hyvä vaihtaa aina öljynvaihdon yhteydessä, sillä se varmistaa, että moottori saa puhdasta öljyä.