Mietitkö yrityksen perustamista? KOSEK auttaa jo yritysidean jalostamisessa

Virallisesti KOSEK vastaa elinkeino-ohjelman toteuttamisesta ja yritysten tarvitsemista palveluista Kokkolan seudulla sekä Perhossa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että KOSEK:n asiantuntijat ovat apuna yritysten eri kehitysvaiheissa perustamisesta aina toiminnasta luopumiseen saakka - kumppanina kaikissa käänteissä. Tässä artikkelissa esillään apua ja tukea yritystoimintaa suunniteltaessa.

KOSEK:n yrityskehittäjiin Sami Viljaseen ja Anne Koskiseen kannattaa ottaa matalalla kynnyksellä yhteyttä jo yrityksen idointivaiheessa. KOSEK:n palvelut ovat jäsenkuntien alueella ilmaisia.

Kokkolanseudun Kehityksen eli tuttavammin KOSEK:n yrityskehittäjä Sami Viljanen sanoo, että heidän asiantuntijoihinsa kannattaa olla yhteydessä heti siinä vaiheessa, kun yritystoiminnasta on pientäkään ideaa.

– Idean poikanen, orastava aihe, riittää. Yleisesti voi sanoa, että meidän luo tullaan tosi harvoin huonolla idealla, mutta sparraamalla eri tavoin yritystoimintaan saadaan erilaisia ulottuvuuksia. Useissa tapauksessa ensisijainen tavoite on työllistää itsensä yritystoiminnan kautta ja se on hyvä lähtökohta.

– Meiltä saa apua ja tukea idean jatkojalostamisessa ja esimerkiksi starttirahaan sekä erilaisiin yritystukiin liittyvissä asioissa juuri yrityksen perustamisen vaiheessa, hän jatkaa.

Pääasiassa Perhosta käsin toimiva yrityskehittäjä Anne Koskinen tietää, että maaseudulla uusyritystoimintaa on pääasiassa perinteisillä aloilla: maanrakennusalalla, sähköalalla ja myös hyvinvointipuolella.

Yritystoimintaa miettiessä tulee laatia liiketoimintasuunnitelma, mikä sisältää yrityksen taloudelliset laskelmat, varsinaisen toimintasuunnitelman, markkinointisuunnitelman sekä tavoitetilan markkinointitoimenpiteineen. Ajanmukainen liiketoimintasuunnitelma on tärkeä tehdä myös alkuvaiheen rahoituksen hakemisen kannalta.

Onko mielessä uuden yrityksen perustaminen? Jos, niin asiantuntija-apua löytyy

KOSEK:n asiantuntijat voivat ”pallotella” yritystoimintaa aloittelevan kanssa esimerkiksi siitä, kannattaako toiminta aloittaa kevytyrittäjänä vaiko perustaa yritys.

Yleisesti voi sanoa, että kevytyrittäjyys kannattaa, jos liiketoiminta on satunnaista tai pienimuotoista ja siinä voidaan esimerkiksi laskutus hoitaa matalalla byrokratialla laskutuspalvelun kautta. Jos valitsee varsinaisen yritystoiminnan, tällöin yritys vastaa itse kirjanpidosta sekä verotuksellisista ja muistakin hallinnollisista velvollisuuksista. Jos yrityksen aloittamiseen tarvitaan ulkopuolista rahoitusta ja toiminnassa halutaan käyttää kaikki verohyödyt, kannattaa perustaa yritys, eikä toimia kevytyrittäjänä.

KOSEK:lta saa opastusta yritystoiminnan riskiarvion tekemiseen. Riskiarvio voi sisältää liiketoimintaan liittyviä riskejä, rahoitukseen liittyviä riskejä ja myös esimerkiksi henkilöstöön tai joillakin aloilla tietoturvaan liittyviä asioita. Ennen aloittamista on hyvä pohtia, kuinka suuri mahdollisuus erilaisten riskien toteutumiselle on ja millaiset mahdollisuudet uudella yrityksellä on selvitä toteutuneesta riskistä.

Yksi mahdollisuus on myös aloittaa yritystoiminta ostamalla toimiva yritys. KOSEK:lla on paikallista tietoa myynnissä olevista yrityksistä.

Hyvin tärkeää aloittaville yrityksille on myös yhteistyöverkoston luominen esimerkiksi pankkeihin, vakuutusyhtiöihin, lakialantoimistoihin, tilitoimistoihin, teleyrityksiin sekä julkisiin organisaatioihin.

KOSEK ei tee varsinaisia markkinointisuunnitelmia, mutta asiantuntevia neuvoja myyntiin ja markkinointiin on myös saatavissa. Lähes poikkeuksetta yrityksille on tärkeää näkyminen. Markkinointi- ja viestintäsuunnitelmassa on hyvä miettiä, miten potentiaaliset asiakkaat voi tavoittaa kaikkein kustannustehokkaimmin.

– Liian paljon alueellamme on yrityksiä, joilla ei ole kunnollisia verkkosivuja, mistä näkisi edes yrityksen yhteystiedot, jos potentiaalinen asiakas haluaisi tehdä yhteistyötä, Viljanen tietää. Uusia yrityksiä perustetaan hyvin monille aloille.

– Monet juuri valmistuneet parturi-kampaajat perustevat yrityksen, jotta voivat toimia vuokratuoleissa yrittäjänä, hyvinvointialalle syntyy paljon yrityksiä, Viljanen tietää.

Tavalla tai toisella KOSEK:n myötävaikutuksella perustetaan vuosittain noin sata yritystä. Osa näistä on yritysmuodon muutoksia.

Lue tarkemmin Kosekin palveluista aloittaville yrittäjille >>

Kosekin yhteystiedot >>