Kalajoen ulkoilureitit kutsuvat syyslomalaisia

Kalajoen monipuolinen luonto tarjoaa paljon koettavaa! Upea merenranta, kumpuileva kangasmetsä ja kauniit jokivarsimaisemat tarjoavat syksyllä parastaan. Kulttuurikohteet täydentävät reitistöä kutkuttavilla tarinoillaan. Voit kokea reitit pyöräillen tai kävellen – poimi talteen parhaat vinkit!

Maastopyöräilyä meren äärellä / Visit Kalajoki Kuva: Vesa Ronty

Kalajoella voit liikkua rauhallisesti kävellen tai pyöräillen hiekkadyynien keskellä kulkevilla rantaa myötäilevillä lankkupoluilla, tai hyödyntää hyvin hoidettuja kevyen liikenteen väyliä, jotka kiemurtelevat upeassa merimaisemassa. Hiekkasärkkien alue tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet nauttia maastopyöräilystä meren äärellä. Matkailukeskusta ympäröivä kumpuileva kangasmetsä neulaspolkuineen puolestaan kutsuu urheilullisemman maastopyöräilyn pariin.

– Reitistöillämme kulkevan leuka loksahtaa helposti auki. Koska Kalajoki tunnetaan upeista rannoistaan, ei mielessä välttämättä käy, miten monipuolista ja vaihtelevaa luontoa meillä on hiekkadyynien lisäksi tarjolla, kertoo Visit Kalajoen toiminnanjohtaja Seija Vesala.

Reitistö Kalajoen luontokohteisiin on helppokulkuinen, ja perille löydät helposti reittien varrella olevien kylttien sekä digitaalisten karttojen avulla. Kalajoen reitistön ja luontokohteet löydät myös Outdoor Active -sovelluksesta. Poimi tästä viisi vinkkiä visiitillesi:

Hiekkasärkkien rantaa myötäilevät lankkupolut / Visit Kalajoki Kuva: Vesa Ronty

Vihaslahden luontopolku kutsuu kaikki nauttimaan meriluonnosta. Vihaslahti kuuluu Vihas-Keihäslahden luonnonsuojelualueeseen ja tarjoaa luontoelämyksiä lintutornin ja viihtyisän taukopaikan kera. Hiekkasärkkien matkailualeelta Vihaslahteen kuljetaan helppokulkuisia lankku- ja pengerpolkuja pitkin, matkaa kertyy noin 4 kilometriä suuntaansa. Vihaslahden poukamassa on lintutorni, tulentekopaikat ulkona ja katoksen alla sekä opastuskatos ja esteetön kuivakäymälä. Voit ihastella alueella pesiviä ja ruokailevia lintulajeja sekä alueella laiduntavia lampaita kesäaikaan, kun taas syksyllä vaihteleva rantaluonto pukee ylleen upeat syysvärit!

Kalajoelta löytyy vuokrapyöriä myös lapsille / Visit Kalajoki Kuva: Vesa Ronty

Siiponjoen perhereitti kulkee helppokulkuisessa kangasmaastossa seuraten syvällä hiekkakanjonissa kiemurtelevaa Siiponjokea. Pleunan laavu on lähtöpaikalta vain noin puolen kilometrin päässä sijaitsevassa niemessä, jota joki kiertää kauniisti ympäri. Taukopaikalta löydät kaksi katettua tulisijaa, sekä liiterin, missä säilytetään polttopuita.

Mutkitteleva Siiponjoki / Visit Kalajoki

Halkolanmutka on erityisen näyttävä kohta Siiponjoessa. Halkolanmutka sijaitsee noin kaksi kilometriä Siiponjoen suistolta yläjuoksulle. Se on hyvä esimerkki joenuoman meanderoinnista. Virta on liikuttanut joen uomaa jopa 90 metriä pohjoiseen viimeisen sadan vuoden aikana ja mutkan sisäosassa sijaitseva delta-alue, on hiljalleen metsittynyt samalla kun eroosio on syönyt mutkan ulkoreunoja. Halkolanmutka tarjoaa harvinaisen näytöksen itsepäisen luonnon voimasta ja muuttuvista maisemista.

Vihaslahdelle edetään pernger- ja lankkupolkuja pitkin / Visit Kalajoki Kuva: Vesa Ronty

Siiponjoen luontopolku on 20 kilometrin mittainen ja yksi Kalajoen kauneimmista luontopoluista. Se kulkee upeiden mäntykankaiden, kivikkojen ja suomaisemien halki Siiponjoen rannalle, syvään ja vehreään jokilaaksoon. Siiponjoen luontopolulla tutustut vaihtuviin maisemiin selkeiden opasteiden saattelemana. Taukopaikkoja matkan varrelta löytyy useampia, joten eväät kannattaa ehdottomasti pakata mukaan vaikka koko päivän retkeä silmällä pitäen!

Rahjan kalasatamasta, Konikarvosta löydät esteettömän melontalaiturin, tulipaikan ja luontokatoksen. Luontokatoksen infotaulut kertovat tarinaa maan kohoamisesta Rahjan saariston alueella. Paikka soveltuu hyvin Rahjan saaristoon suuntautuvan melontaretken lähtöpaikaksi.

Kulttuurikohteet täydentävät reitistöä

Kalajoen upeita luontoreitistöjä täydentävät historiaa ja tarinoita huokuvat reitit, joita löydät niin Hiekkasärkiltä, Kalajoen keskustasta kuin kyliltäkin. Kulttuurireiteille pääset Kalajoen kaupunkioppaasta, jota voit käyttää kätevästi puhelimella tai tietokoneella, kertoo Kulttuurimatkailusta hyvinvointia -hankkeen projektipäällikkö Merja Nevalainen.

Olympiatuli ja Kalajoen Osuuskauppa/ Kalajoen Kotiseutuyhdistys

– Reiteiltä löydät mielenkiintoisia tarinoita ja kiinnostavaa paikallishistoriaa. Vanhat kylänraitit heräävät kuvien myötä henkiin erityisesti silloin, kun niitä pääse ihastelemaan paikan päältä.

Hiekkasärkät 70-luvulla/ Kalajoen kaupunki

Hiekkasärkkien reitiltä kurkistat matkailun ensiaskeliin ja juhannusjuhliin, Tyngän reitti vie sinut puolestaan 500-vuotiaan Kalajoen kaupungin alkupisteeseen. Rautiossa pääset kivikautiselle asuinpaikalle ja selvität eräpolun varren Aatun ristin kohtaloa. Himangalla Raumankarin reitti kuljettaa sinut upeaa vanhaa siltaa pitkin kohti historiallista kyläraittia.

Oppaasta löytyy reittien ohella Kalajoen kulttuuripalveluiden ja muiden toimijoiden elämyksiä ja kohteita, kuten museot, konsertit, taidekäsityöt ja teatterin.

Näin löydät kulttuurireitit Atla-kaupunkioppaasta:

  • Mene osoitteeseen atla.fi ja napauta valikosta Kalajoki, jossa voit etsiä kohteita kartalta tai selata reittikortteja.
  • Reittikorttia napauttamalla pääset tutustumaan sen kohteisiin, sisältöön ja kuviin. Klikkaa lue lisää ja selaa alaspäin.
  • Kulttuurireittejä on eri mittaisia, ja voit tutustua niihin esimerkiksi kävellen tai pyöräillen (reitit 1 km – 18 km).
  • Hiekkasärkkien reitti kulkee osittain pitkospuilla, muuten kohteisiin pääsee yleisiä teitä ja polkuja pitkin.
  • Kaupunkioppaan käyttö on maksutonta.

Jos pyöräsi jäi kotiin, voit helposti vuokrata laadukkaan pyörän paikan päältä. Kalajoella on tarjolla niin leveärenkaisia fatbikeja kuin perinteisiä maastopyöriä, sähköavustuksella tai ilman. Myös lapsille on saatavilla sopivan kokoisia vuokrapyöriä.

Vuokraa pyörä Kalajoelta

Tutustu Kalajoen reitistöön

Katso luontokohteiden taukopaikat