Paikallisuutiset
Huolestuttava ilmiö lasten keskuudessa – Nuorisojoukko luo pelon ilmapiiriä lapsille väkivallalla ja sen uhalla Kokkolassa: "Meille on tullut nyt tietoon muutamia, jotka ovat olleet mukana näissä kiusaamisporukoissa"
Kokkolassa on törmätty huolestuttavaan ilmiöön, jossa pieniin lapsiin kohdistuu kiusaamista ja väkivaltaa nuorten toimesta.
– Näitä tilanteita on tullut nyt monesta suunnasta tietoon. Alakouluikäisiä kiusataan tuolla puistoissa ynnä muualla ja he kokevat aika lailla pelkoa tästä asiasta, nuorisopoliisiJuha Puurula harmittelee.
Hän kertoo, että kiusaajat ovat itsekin vielä lapsia, yläkouluikäisiä.
– Meille on tullut nyt tietoon muutamia, ketkä ovat olleet mukana näissä kiusaamisporukoissa.
Jos tämmöistä tapahtuu, se tuodaan aikuisten tietoon ja aikuisten tehtävä on hoitaa asia kuntoon niin, että jokaisella on turvallinen ympäristö kulkea ja touhuta.
Tilanteet pyritään selvittämään mahdollisimman nopeasti Kokkolan poliisiasemalla sijaitsevalla Ankkuritiimin toimistolla. Ankkuritiimissä käsitellään kaikki alle 18-vuotiaiden tekemiksi epäillyt rikokset sekä poliisin ja muiden viranomaistahojen tekemät lastensuojeluilmoitukset, jotka koskevat alaikäisten päihteidenkäyttöä ja rikollista toimintaa. Poliisin, sosiaalitoimen, terveydenhuollon ja nuorisopalveluiden edustajista koostuvan tiimin tähtäimessä on myös tavata tekijät henkilökohtaisesti.
Puurulalla on sellainen käsitys, että lapsiin kohdistuva kiusaaminen on tietyn porukan hölmöilyä.
– Se on tavallaan sellaista pelon lietsontaa, huonoa käytöstä ja uhkailua, Puurula kuvailee nuorten toimintaa.
Ilmiöön kuuluu myös se, että lapsilta kiristetään rahaa.
Puurulan mukaan tällaisista ylilyönneistä on hyvä ilmoittaa Ankkuritiimille matalalla kynnyksellä. Ankkuritoiminnan tarkoituksensa on saada muutettua nuorten huonoa käytöstä paremmaksi sekä auttaa niitä, jotka ovat joutuneet uhkailun tai muun vastaavan kohteeksi. Heille on tärkeää tuoda tietoon se, ettei heillä ole syytä pelkoon
– Jos tämmöistä tapahtuu, se tuodaan aikuisten tietoon ja aikuisten tehtävä on hoitaa asia kuntoon niin, että jokaisella on turvallinen ympäristö kulkea ja touhuta, Puurula toteaa.
Hän kertoo, että nyt kyseessä olevista tapauksista on tullut suoria yhteydenottoja vanhemmilta ja lisäksi tapahtumiin on päästy kiinni sosiaalisen median ryhmissä käytyjen keskustelujen kautta.
Mikäli ongelmatilanteisiin ei puututa viranomaisten kautta, joku saattaa ottaa ohjat omiin käsiinsä.
– Saattaa käydä helposti niin, että on kenties isompia sisaruksia, jotka kyllästyvät siihen, että omaa pikkuveljeä tai pikkusiskoa kiusataan. Sitäkin me pyrimme estämään, ettei tulisi mitään ylilyöntejä.
Puurula rohkaisee aikuisia puuttumaan, jos he näkevät kiusaamista, uhkailua tai väkivaltaa – jotain sellaista, mikä on selkeästi. väärin.
– Aikuisen kuuluisi puuttua sellaiseen asiaan tavalla tai toisella silläkin uhalla, että nuorisolta rupeaa tulemaan haistattelua ja muuta. Kyllä aikuisen pitää uskaltaa puuttua epäasialliseen käytökseen, Puurula sanoo.
– Se ei tarkoita sitä, että pitää siellä paikan päällä ruveta välittömästi toimenpiteisiin. Se tarkoittaa sitä, että sinne esimerkiksi huudetaan, että lopettakaa tuo ja sitten tuodaan tämä asia esimerkiksi tänne meidän Ankkuritiimin tietoon, hän täsmentää.
Sitä ei tarvitse alkaa pohtimaan, täyttääkö joku toiminta rikoksen tunnusmerkit. Ankkuritiimin tehtävänä on punnita, täyttääkö joku teko rikoksen tunnusmerkit vai onko se ennemminkin lastensuojelullinen asia. Puurulan mielestä on tärkeää puuttua myös alle 15-vuotiaiden tekoihin kunnolla, vaikka nuori ei olisi vielä rikosoikeudellisesti vastuussa teostaan.
– Ihan jo sen takia on hyvä tehdä rikosilmoitus, että lapselle ja hänen huoltajilleen tulisi selkeä kuva siitä, että kyseessä on rikollinen teko. Ilmoitukset eivät välttämättä johda mihinkään sen kummempiin toimenpiteisiin, mutta ne ovat raportteja, joiden pohjalta asioita ruvetaan hoitamaan.
Mikä TikTok?
TikTok on lyhyiden videoiden jakamiseen tarkoitettu kännykkäsovellus.
Perustettu Kiinassa vuonna 2016.
Suosio alkoi kasvaa maailmalla vuonna 2018, Suomessa hieman myöhemmin.
Sovelluksen omistaa kiinalainen teknologiayritys Bytedance, joka osti TikTokia edeltäneen ja hyvin samankaltaisen Musical.ly-sovelluksen vuonna 2017.
Käyttöehtojen mukaan TikTokin käyttäjien tulisi olla yli 13-vuotiaita, mutta moni sovelluksen käyttäjistä on tätä nuorempia.
Yksi Suomen suosituimmista TikTok-tileistä on hpc_official, jolla on 13,2 miljoonaa seuraajaa. Tilin ideana on videoida sitä, kuinka hydraulipuristimella puristetaan erilaisia esineitä kasaan.