Paikallisuutiset

Keski-Pohjanmaalla on nyt kaksi Lokomat-kävelyrobottia – Soiten hankinta ihmetyttää Kitinkannuksessa, mutta Soitessa sitä perustellaan kuntoutuksen edistämisellä

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten Lokomat-kävelyrobotin hankinta tammikuussa avattuun neurologian ja vaativan kuntoutuksen osastolle ihmetyttää Kitinkannuksen henkilökuntaa sekä muun muassa Kannuksen luottamushenkilöitä.

Usean sadan tuhannen euron arvoisia kävelyrobotteja on Suomessa vain yhdeksän. Niistä ensimmäinen hankittiin Kitinkannukseen vuonna 2010. Nyt niitä on Soiten hankinnan myötä Keski-Pohjanmaan pienessä maakunnassa kaksi.

– Osaston perustaminen on sinänsä todella hyvä asia, sillä aivohalvauspotilaiden kuntoutuksessa on ollut tähän asti puutteita. Mutta kävelyrobotin hankkiminen ihmetyttää, sillä sellainen sekä ammattitaitoinen ja kokenut henkilökunta olisi ollut omassa maakunnassa, toteaa Kitinkannuksen toimitusjohtajaKatri-Helena Syri.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ylilääkäri ja toimialajohtajaMarko Rahkonen Soitelta taustoittaa kävelyrobotin hankintaa sillä, että se nopeuttaa sairaalahoitoa vaativien potilaiden kuntoutuksen aloittamista.

– Heikossa kunnossa olevat, sairaalahoitoa ja monialaista kuntoutusta ovat olleet tähän saakka väliinputoajia. Heidän hoitonsa on ollut mahdollista ainoastaan OYS:n vaativan kuntoutuksen osastolla. Alkuhoito on ollut sairaalassamme hyvää, mutta kuntoutuksessa tulokset ovat olleet huonoja. Nyt pystymme aloittamaan kuntoutuksen huomattavasti nopeammin, ja se edistää parempaa lopputulosta, Rahkonen selventää.

Myös osastonhoitajaMiia Okkonen-Mäkelä toteaa, että kävelyrobotin hankinta on parantanut ympärivuorokautista sairaalahoitoa vaativien potilaiden kuntoutumisen aloittamista.

– Osalla heistä on esimerkiksi nenä-maha-letku tai hengitysavanne.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Soiten uudella niin sanotulla neku-osastolla tarjotaan neurologisten potilaiden hoitoa, erityisosaamista vaativia lääketieteen ja hoitotyön palveluita sekä monialaista vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta. Osastolla on yhteensä 27 sairaansijaa, joista 14 on tarkoitettu kuntoutujille ja 13 akuutin neurologian potilaille.

– Osastolla työskentelee moniammatillinen työryhmä ja erityisen hyvää on se, että meillä on olemassa kaikkien erikoisalojen konsultaatiomahdollisuus, toteaa Okkonen-Mäkelä.

Kuntoutuksen tukena on käytössä Lokomat-kävelyrobotin lisäksi yläraajakuntoutusrobotti Diego. Myös Kitinkannuksessa on yläraajan ja käden käytön harjoitteluun tarkoitettu Pablo-laitteisto. Lisäksi Kitinkannuksen kävelyrobottia on täydennetty myöhemmin lasten ortooseilla, jotka mahdollistavat kuntoutuksen 4-vuotiaista lähtien.

Alku neku-osastolla oli Okkonen-Mäkelän mukaan rauhallinen potilasmäärien suhteen. Nyt kävelyrobottia käytetään päivittäin, ja käyttömahdollisuus on myös iltaisin ja viikonloppuisin. Sitä käyttävät oman osaston lisäksi tehostetun kotikuntoutuksen asiakkaat sekä avoterapia-asiakkaat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Osaston perustaminen ja kävelyrobotin hankkiminen on Okkonen-Mäkelän mukaan sujuvoittanut ja nopeuttanut hoitoprosessia, kun viivettä ei enää tule siirtymisessä akuuttivaiheesta kuntoutukseen.

– Kun hoitojakso kesti ennen osaston perustamista keskimäärin yli 40 vuorokautta, nyt se on keskimäärin 22 vuorokautta.

– Pystymme hoitamaan täällä nyt myös vaativampia potilaita eli potilaat voivat siirtyä nopeammin Oulun yliopistollisesta sairaalasta oman maakunnan sairaalaan, jossa hoito on tietysti edullisempaa kuin yliopistotason sairaalassa.

Kitinkannuksessa Soiten Lokomatin hankinta kummastuttaa muun muassa siksi, että se ei ole ensimmäinen vaihe vaativan neurologisen potilaan kuntouttamisessa.

– Kävelyrobotti vaatii sen, että käyttäjän on voitava olla pystyssä puolen tunnin ajan, kertoo Kitinkannuksen kuntoutuspäällikköPäivi Kotka.

Osaston perustaminen ei tullut Syrille eikä Kotkalle yllätyksenä, sillä sen perustamista on suunniteltu pidempään. Lokomatin hankkiminen sitä vastoin oli iso yllätys. Asia huomattiin syksyllä Hilma-hankintajärjestelmästä, jonne Soite oli tehnyt tarjouspyynnön.

Kannuksen luottamushenkilöt ottivat välittömästi asian esille Soiten hallituksessa ja ehdottivat sellaisen laitteen hankkimista, joka mahdollistaisi kävelykuntoutuksen aloittamisen jo vuodepotilailla. Näin kuntoutusketju etenisi sujuvasti akuuttivaiheen erikoissairaanhoidosta intensiivivaiheen kuntoutukseen Kitinkannuksessa.

Syrin ja Kotkan mukaan Soitella on siis ollut tieto Kitinkannuksen henkilökunnan ammattitaidosta ja kokemuksesta, sillä viestiä ovat vieneet eteenpäin heidän itsensä lisäksi Kannuksen luottamusmiehet ja kaupunginjohto.

– Olemme olleet jopa valmiita muuttamaan toimintatapojamme, jotta yhteistyö onnistuisi. Yhteistyötä on kuitenkin vaikea tehdä yksin, pohtii Syri.

– Toivomme, että Soite lähtisi mukaan yhteistyöhön kanssamme, ja että voisimme tuottaa maakunnan asukkaille vaativaa neurologista kuntoutusta, toteaa Syri.

– Meillä on siihen kolmen vuosikymmenen kokemus, lisää Kotka.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä