Kokkola-lehti

Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattilan johtamistapaa kritisoidaan voimakkaasti – Koetaan puuttuvan liian moneen asiaan ja pitävän henkilöstöä pelossa: "Pidin varpaillaanoloa raskaana", sanoo irtisanoutunut työntekijä

Alkuvuodesta 2017 Kokkolan kaupunginhallitus hyväksyi Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattilan ensimmäisestäpuolivuotisjaksosta tehdyn arvion: Arviot Mattilan toiminnasta ovat erittäin hyviä. Kaupunginjohtaja on tarttunut tarmokkaasti johtajasopimuksessa määriteltyyn toimeen.

Tuoreehkon kaupunginjohtajan tarmokkuus ei kuitenkaan ole ollut kaikkien mieleen. Keskipohjanmaan tietojen mukaan tyytymättömyys Mattilaa kohtaan on kasvanut.

Arvostelijoiden joukossa on sekä kaupungin nykyisiä että entisiä työntekijöitä ja paikallispoliitikkoja. Keskipohjanmaan haastattelemasta seitsemästä ihmisestä yksi on pitkän linjan poliitikko. Hän puhuu "kuherruskuukaudesta, joka vaihtui nopeasti ovien paukutteluun, huutamiseen ja irtisanomisilla uhkailuun".

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jos et tee, kuten sanotaan, työsuhteen päättymisellä tai ulkoistamisella uhkaillaan. Useampi kaupungin työntekijä on ottanut minuun yhteyttä kesän aikana.

Keskipohjanmaan haastatteleman kaupungin nykyisen työntekijän mukaan tunnelma kaupungintalolla muuttui, kun Mattila tuli taloon vuonna 2016. Pitkäaikaisen kaupunginjohtaja Antti Isotaluksen "hiljaisen herrasmiehen" linjan tilalle tuli mikromanagerointia, ylitarkkaa ohjeistamista.

– Tämä on ollut hirveintä aikaa. Ihmiset voivat huonosti, ei ole mukava tulla töihin. Ihmisiä on irtisanoutunut. Pelkoa aiheuttaa se, että yksiköissä odotetaan, milloin heihin käydään kiinni.

"Huutaminen, arvaamattomuus ja räjähtely ovat nousseet muotiin USA:ta myöten", aloittaa Kokkolan kaupungin entinen työntekijä. Hän sanoo, että "jokaisen on oltava valmis arvioimaan onnistumistaan, vaatimuksia pitää olla, mutta palaute pitäisi antaa asiallisuuden rajoissa".

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Muuten ruokitaan epämotivaatiota. Koin sen erittäin raskaana. Jos luet jutun pormestari Jan Vapaavuoren johtamisesta (HS, 29.6), siinä ovat aika lailla Kokkolan elementit. Vapaavuorikin kiisti huutamisen, kaupungin entinen työntekijä sanoo.

Toinen kaupungin entinen työntekijä kertoo lähteneensä kaupungilta vapaaehtoisesti – "ennen joutumistaan kaupunginjohtajan kynsiin".

– Koin varpaillaanolon raskaana. Useampi ihminen on puhunut huonosta johtamisesta, eikä mikään kuulemma ole muuttunut. Esimerkkinä äänenkäyttö. Temperamenttia voi olla, mutta ei kaikkia lankoja voi pitää omissa käsissään. Se johtaa nippeliasioihin puuttumiseen, mikä ei ole ylimmän johtajan tehtävä. Kaupungintalolla pitäisi tehdä työsuojelutarkastus, hän sanoo.

Kolmas Keskipohjanmaan haastattelema kaupungin entinen työntekijä kutsuu Mattilan johtamistyyliä "hämmentäväksi". Siihen saattavat kuulua "vaikka huutokohtaukset johtaville viranhaltijoille".

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Myös kaupungin johtoryhmää supistettiin, mikä johti tiedonsaannin vaikeutumiseen. Kaupunginjohtaja halusi tiiviin nyrkin itselleen. Paineita muutokselle on ollut, mutta sitä ei saavuteta vanhanaikaisesti syyttelyllä ja huutamisella. Toisillekin pitää antaa tilaa. Kun tällaiset asiat puhuttavat organisaation sisällä, on se aina pois työnteosta.

Kaupungin työntekijöiden yhteydenotoista puhuva kokkolalainen poliitikko kertoo saaneensa "kirjeen, jossa on usean kaupungin työntekijän allekirjoitukset".

– Kesäkuun alkuun sain yhteydenottoja hajanaisesti. Sen jälkeen viesti on ollut, että eivätkö raivokohtaukset, painostaminen ja huutaminen koskaan lopu? Olen systemaattisesti arkistoinut viestit ja käymäni puhelut. Poliitikoista aika iso on tietoisia tästä, mutta asiaan ei viitsitä tarttua, jotta paska ei tartu takinliepeeseen. Itse aion tarttua elokuussa.

Kaupungin johtaviin viranhaltijoihin kuuluva ihminen puolestaan kertoo saaneensa kuulla Mattilalta "huutoa, rähjäystä ja kiukuttelua". Hänen mukaansa Kokkolaa johdetaan "pelolla".

– Rakennetaan kahden kerroksen väkeä, sisä- ja ulkorengasta. Sisärenkaaseen otetaan henkilöitä, jotka noudattavat kaupunginjohtajan tahtoa. Siitä syntyy vaikenemisen kulttuuri. Tyyliin kuuluu mikromanagerointi, niskaan hengittäminen. Kun sekaannutaan joka juukelin juttuun, asiantuntijat eivät saa tehdä työtään rauhassa. Jos ihminen tekee töitä 24/7, seuraa uupumista. Siitä taas seuraa kiukkukohtauksia ja puhutteluita. Niin on käynyt.

Lue myös:

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Johtaminen on erittäin vaativa laji – onko Kokkolassa johtamisongelma?

Fakta

Kaupunginvaltuusto voi asettaa tilapäisen valiokunnan

Stina Mattilan seitsemän vuoden määräaikainen virka Kokkolan kaupunginjohtajana alkoi vuonna 2016.

Kaupunginvaltuusto voi asettaa tilapäisen valiokunnan kaupunginjohtajan irtisanomista tai muihin tehtäviin siirtämistä varten. Kysymys tilapäisen valiokunnan asettamisesta tulee vireille joko hallituksen esityksestä tai jos neljäsosa valtuutetuista on tehnyt sitä koskevan aloitteen. Kokkolassa tämä tarkoittaa 11 valtuutettua.

Kuntaliitto

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä