Paikallisuutiset

"Yksikin turha sijoituspäätös on liikaa" – Soite haluaa luopua kalliista ostopalveluista lastensuojelussa ja lisätä perhehoitoa

Lastensuojelumenojen hurja kasvu on yksi Soiten talouden haasteista. Tilannetta yritetään korjata jatkossa muun muassa perhehoitoa lisäämällä.

Kokkolan kaupungin tilinpäätösinfossanäkyi maaliskuussa vakavia ilmeitä, vaikka viesti oli muotoiltu "tyydyttäväksi tulokseksi vaikeissa oloissa". Sote-menot lohkaisevat kaupungin kuluista noin 45 prosenttia, ja ne lähtivät viime vuoden lopulla laukalle muun muassa lastensuojelun lisääntyneiden kustannusten vuoksi.

– Soitessa ne ratkaisut on tehtävä siitä, miten kokonaisuutta saataisiin tasoitettua, totesi ykskantaan kaupunginjohtajaStina Mattila.

Jo sitä ennen, ja etenkin sen jälkeen Soiten virkamiehet ja päättäjät ovat hikoilleet säästöpakettinsa parissa erinäisissä työryhmissä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

On itsestään selvää, että vanhustenhoidon menot kasvavat väestön ikääntyessä. Mutta korkeat lastensuojelumenot ovat niin sanotusti turha kulu, sanoo talouspäällikköTommi Koskinen.

– Tai turha on väärä sana, mutta se on vältettävissä oleva kustannus, toisin kuin vanhuspalvelut. Jos lapsi sijoitetaan, se tarkoittaa, että jossain on mokattu. Yleensä ongelmien ennaltaehkäisyssä. Huostaanotto ei ole toivottava toimenpide kenenkään osapuolen kannalta.

Korkeiden lastensuojelumenojen kanssa Soite ei ole yksin. Kuntaliiton sosiaali- ja terveysasioiden johtajaTarja Myllärinen kertoo, että kustannukset ovat olleet rajussa kasvussa koko maassa vuodesta 2000 alkaen. Esimerkiksi vuonna 2017 kiireellisten sijoitusten määrä kasvoi 15 prosenttia edellisvuodesta.

Vaikeasti oireilevat lapset ja nuoret ovat lisääntyneet "hurjalla tavalla" myös Keski-Pohjanmaalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Huostaanotto on yleensä paitsi inhimillinen tragedia, myös erittäin kallista – vuositasolla lapsen ympärivuorokautinen hoito yksityisessä laitoksessa maksaa noin 120 000-150 000 euroa. Se on moninkertaisesti kalliimpi investointi kuin vanhuksen ympärivuorokautisen hoidon paikka.

Ristiriitaista on, että siinä missä säästöjä haetaan vanhuspalveluissa siirtymällä yksityisten palveluntuottajien käyttäjäksi, lastensuojelussa asia on päinvastoin. Soiten tavoitteena on siirtyä pois kalliiden yksityisten palvelujen käytöstä ja perustaa oma yksikkö, "laskeutumispaikka", johon lapsi voitaisiin sijoittaa väliaikaisesti ja pohtia jatkotoimenpiteitä rauhassa.

Tällä hetkellä sellaista ei ole, vaan kiireellisten sijoitusten tapauksissa vaihtoehdot ovat karkeasti ottaen joko lapsen lähettäminen kauas kotoaan yksityiseen perhekotiin, tai – jos hyvin käy – perhehoito perheessä, joka voi olla väliaikainen ratkaisu.

Ostopalvelujen osuus on kasvanut lastensuojelussa 2000-luvulla samaa tahtia muun sote-sektorin yksityistämisen kanssa. Vuosituhannen alussa kunnat ja kuntayhtymät ostivat sote-palveluja yksityisiltä 6,1 prosentin edestä, mutta viime vuonna osuus oli jo 15 prosenttia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nyt koko maa on kääntämässä kelkkaa toiseen suuntaan: toisin kuin vanhustenhoidon puolella, lastensuojelussa omaan toimintaan panostaminen on säästöjen tie.

– Varhaiseen lasten ja perheiden tukeen satsataan paljon. Se tarkoittaa tiivistyvää lastensuojelun yhteistyötä varhaiskasvatuksen ja koulun kanssa, mutta myös erityisesti lastenpsykiatrian kanssa, kertoo Myllärinen.

Omaan toimintaan panostaminen on mahdollista silloin, kun osaamista on riittävästi.

– Esimerkiksi Soiten tapauksessa toiminnan tehostaminen on parhaimmillaan sitä, että lapsia ja perheitä tuetaan heidän omassa arjessaan ennen kuin ongelmat paisuvat.

Nyt on siis aika korjausliikkeelle lapsiperheiden tukemisessa.

– Resursseja ei voida lisätä, mutta niitä ihan tietoisesti siirretään kentälle ja avohoidon piiriin. Sillä haetaan sekä eettisiä mutta erityisesti – siis myös – taloudellisia säästöjä, Soiten toimitusjohtajaMinna Korkiakoski-Västi sanoo.

Suomeksi sanottuna henkilöstöä halutaan sairaalan seinien sisäpuolelta ulkopuolelle: kouluihin, päiväkoteihin, kotehin. Niin, että jatkossa vältyttäisiin "turhilta sijoituksilta".

Kun puhutaan avohuollosta, tarkoitetaan esimerkiksi tukihenkilötoimintaa, kotiin saatavaa apua, lyhytaikaista laitos- tai perhehoitoa koko perheelle ja päihdeongelmien hoitoa. Tämä on edullista verrattuna pitkäaikaiseen laitoshoitoon, mutta se ei ole se tärkein asia.

– On sillä euromerkkikin ilman muuta, mutta tämä on myös inhimillinen kysymys, ettei tehtäisi yhtään väärää sijoituspäätöstä.

Vanhuksille Soitessa on jo olemassa Korkiakoski-Västin havittelema "laskeutumispaikka". Päivystys- ja diagnostiikkayksikössä seurataan vanhuksen tilaa ja kartoitetaan hoidon tarvetta parin päivän ajan,

– Tämä toimii nyt pääasiassa mummoille ja pappoille, joiden kohdalla mietitään mikä olisi oikea hoitomuoto. Lastensuojelussa puhutaan toki pidemmistä ratkaisuista, mutta nyt meiltä puuttuu välimuoto kokonaan. On ainoastaan kiireellinen sijoitus, ja sitten lasten ja nuorten psykiatrinen yksikkö, joka ei sovellu ollenkaan kaikkiin tapauksiin, Korkiakoski-Västi valittelee.

"Laskeutumispaikka" on parhaillaan selvityksessä, ja se otetaan Korkiakoski-Västin mukaan esille viimeistään ensi vuoden talousarvion yhteydessä.

– Jos me saadaan oma yksikkö perustaa, niin se tekee tiivistä yhteistyötä neuvolan ja muiden lastensuojelutoimijoiden kanssa.

Lue myös:Lastensuojeluilmoitusten määrä kasvanut keskipohjalaiskunnissa – Tapaukset yhä vakavampia

Lähteitä:

THL: Selvitys yksityisistä lastensuojelun yksiköistä

Kuntaliiton lastensuojelukysely

FAKTA

Kallis lastensuojelu

Lastensuojelupalveluja hankitaan nykyisin huomattavasti useammin yksityisiltä palveluntuottajilta kuin viisi vuotta sitten.

Yksityisiä lasten sijaishuollon yksiköitä on Keski-Pohjanmaalla vähiten koko maassa, ainoastaan 6 yksikköä, joten palvelu ostetaan usein kauempaa.

Noin prosentti alaikäisistä keskipohjalaisista lapsista (noin 160) on sijoitettuna laitoksiin, perhekoteihin tai perheisiin. Koko maassa sijoitettuna olevien lasten ja nuorten osuus on noin 1,4 % ikäluokasta.

Kiireellisiä sijoituksia tehtiin Soiten alueella viime vuonna 50 kappaletta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä