Paikallisuutiset
"Tällaisen minäkin rakentaisin" on toistuva kommentti Anna ja Markus Niskasen muhkeasta hirsitalosta: Katso kuvat ylivieskalaistalon huoneista – Videolla Niskaset kertovat, mitä puulajeja talosta löytyy
Ylivieskalaisen Niskasen perheen hirsitalo on paikallinen nähtävyys. Varsinkin rakentamisaikana ohikulkijoita riitti Alpuminkankaalla. Nyt talo on valmis, ja Niskaset ovat asuneet kodissaan vuoden verran.
Anna ja Markus Niskasen kodissa puu saa näkyä rehellisesti sellaisena kuin se on. Hirret ovat 25 senttiä paksut ja 38 senttiä korkeat.
Ne on käsitelty aineella, jonka sisältämän lipeän on tarkoitus pitää puun väri vaaleana. Päällä on väritön vahakerros.
Upeat hirsiseinät pääsevät oikeuksiinsa olohuoneessa, jonka hirsiseinien pystyaaltokuvio on tehty piiluamalla. Olohuoneen kohdalla talo on yksikerroksinen, ja valoa huoneeseen tuovat korkeat ikkunat.
Niskaset ovat asuneet hirsitalossa vasta vuoden verran, joten sisustus on vielä kesken. Mitä seinille laitetaan, on hyvä kysymys, mutta kaipaavatko ne mitään?
– Kun tässä on vuosi asuttu, niin ei ole kyllästytty katselemaan seiniä,Anna Niskanen sanoo.
Aidon puun luoma vaikutelma on lämmin, valoisa ja rauhallinen.
– Ehkä yleisin kommentti talostamme on, että tällaisen minäkin rakentaisin. Tuo kommentti kertoo minulle, että tämä oli järkevä homma,MarkusNiskanen sanoo.
Hirsirakentaminen kiinnostaa ihmisiä tällä hetkellä. Ylivieskan Alpuminkankaalla on käynyt melkoinen liikenne varsinkin rakentamisaikana.
– Ei se ole meitä häirinnyt, Anna sanoo.
.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }
Talon hirret ovat muhkeammat kuin perinteisissä hirsitaloissa tai talotehtaiden hirsitaloissa.
Päädyn hirret ovat peräti yhdeksänmetrisiä, ja ne painavat 600 kiloa kappale. Puut ostettiin ylivieskalaiselta metsänomistajalta.
Muu hirsimateriaali löytyi kahdelta sahalta. Perheen ollessa menossa uimaan Kalajoelle, Markus huomasi sahan pihalla satoja kuusitukkeja, jotka olivat liian paksuja tehtaan sahoilla sahattaviksi.
– Kävin kysymässä, voiko niitä ostaa, ja tänne tontille tuli puuta pari rekallista, Markus kertoo.
Puut sahattiin hirsiksi kenttäsahalla. Markuksen isä sekä tunnettu hirsirakentamisen ammattilainen Heikki Pinola olivat rakentamassa taloa, myöhemmin myös kaksi kirvesmiestä.
Rakentamisen taidonnäytteenä näkyy olohuoneessa lohenpyrstöliitos, joka piirretään hirteen ja veistetään sahalla ja taltalla. Talon ulkopuolella ne on peitetty nurkkalaudoilla.
Aikaa rakentamiseen kului. Esimerkiksi veistämiseen meni seitsemän kuukautta ja porakivien pystyttämiseen kaksi kuukautta. Porakivet on hankittu kaksoisraidetyömaalta ja ne ovat peräisin siltarummusta.
– Tehtaan hirsitalopaketti olisi noussut kahdessa päivässä pystyyn, Markus vertailee.
Niskasten taloa on sanottu miljoonataloksi, mutta todellisuudessa se ei ole tullut maksamaan omistajilleen sen enempää kuin samankokoinen omakotitalo yleensä, koska oman työn ja puutavaran osuus on ollut suuri.
Talossa on pinta-alaa 220 neliötä sekä erillinen saunarakennus.
Moni talon rakentamiseen ja materiaaleihin liittyvä ratkaisu on ollut kustannuskysymys, jotta näin suuri talo oli mahdollista rakentaa.
– Omalla työllä voi säästää, kun ei ajalle laske hintaa, Markus sanoo.
Esimerkiksi 18-millinen koivulattia on omasta höylätty omasta puutavarasta.
Talon lämmitysmuoto on maalämpö ja vesikiertoinen lattialämmitys. Ilmanvaihto on painovoimainen.
Korvausilma tulee taloon ikkunoiden puitteissa olevista venttiileistä.
– Moni luulee, että painovoimainen ilmanvaihto on kielletty. Ilman pitää talossa vaihtua, mutta sitä ei tarvitse tehdä koneellisesti, Markus huomauttaa.
Kivijalassa on useita avoinna olevia luukkuja, joten 70 senttiä korkea ryömintätila alapohjassa tuulettuu hyvin. Talvella sen lämpötila on sama kuin ulkoilman.
Leivinuunissa tehdään ruokaa ja leivonnaisia, ja se tuo mukavaa lämpöä taloon.
– Oletteko tarenneet, kysytään aika usein. Se on oletus, että täällä on kylmä, heitä naurattaa.
Niskasten hirsitalossa on normaali lämpötila eli 21 astetta.
Jo pelkästään seinien paksuus tuo rakennukseen lämpöä.
Joistain kohdista hirret ovat eläneet kuivumisen ja painumisen vaikutuksesta, mutta halkeamat ovat paksuimmillaankin kahdeksan sentin syvyisiä. Hirren paksuus riittää takuulla.
– Vielä viime syksynä kuului paukahduksia, nyt enää pieniä napsuja, Anna sanoo.
Ulkoseinät on eristetty lampaanvillasta tehdyllä eristevillalla ja sisäseinät pellavanauhalla. Muovia talon rakenteissa on ainoastaan ikkunan ja ovenpielissä rakennusvaatimusten vuoksi. Nekin peittyvät listoilla.
Tummaksi käsitellyt, koivusta valmistetut portaat ovat Haapaveden puuseppien valmistamat. Kaide on yhtä puuta, ja se löytyi lopulta oman tontin metsiköstä.
Yläkerrassa ovat lasten huoneet sekä iso aula, jossa voi leikkiä ja pelata oikeastaan mitä vain.
Vielä pari rakentamisprojektia on vielä kesken tontilla. Nimittäin autotalli tai -katos sekä sauna, jonka yhteyteen tulee pesutilat sekä erillinen tupahuone. Saunan päälle rakennetaan parvi, jota voi käyttää vierashuoneena tai lasten makuuhuoneena.
Sauna on erillinen rakennus, johon mennään talon kuistilta.
– Eipä ainakaan pääse kosteus talon sisälle. Siellä on myös oma rauha. Vaikka siellä ei ole vielä saunottukaan, niin näin voisi kuvitella, Markus sanoo.
Saunan lauteet on valmistettu haapapuusta. Ylijääneistä puista Markus on muun muassa nikkaroinut jakkaran olohuoneeseen.
– Sauna tulee olemaan kovalla käytöllä, sitten kun se valmistuu. Sisäsuihkua ei varmaan sen jälkeen paljoa käytetä, Anna sanoo.
Niskasen perhe
Perheeseen kuuluvat: Anna 39, Markus 39, Sohvi 11, Niilo 10, Saimi 8, Leo 7, Hilma 5 ja tyttövauva 2 kk.
Ammatit ja työ: Markus on metsäasiantuntija Metsänhoitoyhdistys Pyhä-Kalassa. Anna on alumiinirakentaja Alutec Oy:ssä.
Perhe pitää: Tavallisesta arjesta ja kotona oleilusta.
Harrastukset: Liikunta eri muodoissa, erityisesti pöytätenniksen pelaaminen kotona ja penkkiurheilu.