Mielipiteet

Dan Bäckmanin mielipidekirjoitus: Vasemmistokin haluaa, että työnteko kannattaa

Vaalien alla oikeiston suusta usein kuultava klisee on, että työnteon pitää kannattaa. Käytännössä se kuitenkin useimmiten tarkoittaa, että oikeisto haluaa rangaista heitä, jotka eivät ole onnistuneet työllistymään. Tietyn ajan kestäneen työttömyyden jälkeen ihminen halutaan pakottaa elämään niin niukalla toimeentulolla, että hän ottaa vastaan minkä tahansa työn millä ehdoilla tahansa. Oikeiston mukaan mitä nopeammin tämä tapahtuu, sitä parempi.

Valitettavasti työnhaku ei toimi tällä tavoin. Joskus uuden työn löytäminen voi kestää, ja selvitäkseen siitä ihminen tarvitsee varmuutta elämäänsä. Mikäli työnhakija joutuu huolehtimaan, riittävätkö rahat ruokaan, vuokraan tai laskuihin, on seurauksena stressiä ja ahdistusta, jotka puolestaan haittaavat työnhakua. Pelkästään työttömäksi jääminen sinänsä on jo valtava taloudellinen takaisku.

Se, että Suomessa on samanaikaisesti työvoimapula ja työttömyyttä, johtuu monesta eri syystä. Eräs näistä syistä on se, ettei meillä ole tarpeeksi koulutettua ja osaavaa työvoimaa hoitamaan tehtäviä, joille kysyntää on. Tämä ongelma ratkaistaan panostamalla koulutukseen ja uudelleenkoulutukseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toinen syy tälle on, että tietyillä aloilla työolot ovat sellaiset, että henkilöstö lähtee tai harkitsee alalta lähtemistä. Esimerkkinä tällaisista aloista voisi mainita vaikka sosiaali- ja terveydenhuollon, varhaiskasvatuksen ja opetustyön. Kaikki hyvinvointiyhteiskunnan kulmakiviä. Sekoitetaan mukaan monet erilaiset, tärkeitä toimintoja ylläpitävät tai tuottavat palveluammatit, ja kuva työmarkkinoista muuttuu entistä synkemmäksi.

Me vasemmistossa haluamme myös, että työnteko kannattaa, mutta silloin tarkoitamme työtä ja palkkaa. Sillä tahdomme ihmisten saavan kohtuullista ja elämiseen riittävää palkkaa, joka vastaa tehtävää työtä.

Tahdomme, että ihmisillä on hyvät ja oikeudenmukaiset työehdot. Että ihmiset saavat koulutustaan vastaavaa työtä. Että työntekijällä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, kuinka työtä tehdään. Että kohtuuton työtaakka ei aiheuta kenellekään stressiä ja ahdistusta. Että työntekijällä on oikeus ruoka- ja vessataukoihin. Että työntekoa ei naamioida ”yrittämiseksi”, jotta työnantaja voisi säästää kuluissaan. Että ihminen saa tehdä merkitykselliseltä tuntuvaa työtä.

Silloin voi sanoa, että työnteko kannattaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kirjoittaja on kansanedustajaehdokas (vas.) Vaasasta.

Haluatko jatkaa keskustelua. Lähetä mielipiteesi toimitukseen tästä linkistä aukeavalla lomakkeella.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä