Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus: Nuorten elämässä ihan hyvä on riittävä — Opiskelijoiden mielenterveyspäivä muistuttaa kohtuudesta

Jatkuvaa ilmoitusten kilkatusta puhelimessa, ruutuaika tapissa alakouluikäisestä lähtien, odotuksia ja suorituspaineita opiskeluissa.

Toisin kuin ennen, nuorten mielenterveydestä ja uupumisesta puhutaan nyt kovaan ääneen. Keskiviikkona vietetään opiskelijoiden mielenterveyspäivää, jonka teemana on kohtuus.

Tietty huolettomuus ja kalenterittomuus kuuluu nuoruuteen, mutta tähän ei enää ole aikaa. Nuorten on oltava valmiita jo ennen kuin on ollut tilaisuus opetella. Vertailukohtia löytyy runsaasti, sillä kuvastoa tuuttaa some. Kehopositiivisuus ei auta, kun samaan aikaan on treenattava bikinifitness-kisoihin. Ja tästä kaikesta on tuotettava laadukasta somesisältöä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toisaalta nuorten ahdistuksesta ja mielenterveysongelmista myös puhutaan enemmän. Maailman sivu on ollut mielenterveysongelmia, mutta aikaisemmin niitä on hyssytelty ja on pysytty peräkammareissa ongelmien kanssa kaksin. Nyt pato on auki ja puhetta riittää. Kyse ei ole trendistä, vaan tietoisuuden lisääntymisestä oman mielenterveyden hoitamista kohtaan.

Mielenterveyspäivää koordinoivan Nyyti ry:n mukaan nuorten elämän kohtuuttomuuden lähde on rakenteellinen ja yhteiskunnallinen. Tällaista painetta luovat esimerkiksi lainapainotteinen opintotukijärjestelmä, ensikertalaiskiintiöt sekä muut tiukentuneet vaatimukset edistää opintoja. Mikäli näille ylhäältä sanelluille paineille halutaan jotain tehdä, on se päättäjien käsissä.

Kaukana ovat ajat, kun työmarkkinatuella jäätiin vuodeksi pohtimaan elämän tarkoitusta.

Jos opiskelijoiden elämä on kohtuuttoman raskasta, ei tilanne työelämässäkään tahdo helpottaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Puhetta mielenterveydestä riittää, mutta missä ovat teot? Kiihkeää nuoruuttaan elävien on hyvä muistaa kouluvalintoja tehdessään, että vähempikin riittää ja mikään ei ole loppuelämäksi. Opiskelujen ääreen ehtii aikuisenakin, sillä alan vaihtaminen ei ole mikään trendi, vaan maan tapa.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä