Kolumnit

Antti Savelan kolumni: Kuntien pitää ottaa kantaa lääkäripalveluiden säilymiseen, vaikka Pohde ei sitä kysy

Pohteen hallituksen esitys uusista sote-keskuksista ja niiden sisällöstä julkaistiin viimein keskiviikkona. Tarjousta oli odotettu jo pitkän aikaa, aina syksystä saakka.

Linjaus on merkittävä ja koskee meitä kaikkia hyvinvointialueella enemmän kuin arvaammekaan. Paperissa määritellään, missä saamme minkäkinlaista hoitoa ja sosiaalipuolen palveluita. Tai näin piti päättää. Toisin kuitenkin kävi. Se luonnoksessa kerrotaan varsin tarkkaan, millaisia palveluita sote-keskuksista ylipäätään tarjotaan. Mutta sitä, kuinka monena päivänä esimerkiksi Reisjärven keskus on auki, ja millaisia lähipalveluita Reisjärveltä jatkossa saadaan, jää esityksessä avaamatta. Sama epätietoisuus varjostaa kaikkia muitakin sote-keskuksia.

Jos kunnat ja muut organisaatiot ovat nyt vähänkin kartalla, niiden kannattaa kertoa Pohteelle yksityiskohtaisesti toivomastaan palvelutasosta ja -sisällöstä. Jos joskus niin nyt, on vaikuttamisen paikka. Aikaa on 17:nteen toukokuuta. Tämän jälkeen Pohteen hallitus tekee päätökset.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toivottavasti kunnat osaavat kantaa huolta myös päätöksenteon demokraattisuudesta. Esimerkiksi linjaus siitä, missä sote-keskuksessa on kiireellistä lääkärivastaanottoa ja missä vain kiireetöntä vastaanottoa, on hurjan iso ja kauaskantoinen. Siksi sitäkään ei voi jättää “myöhempään aikaan virkamiesten ratkaistavaksi“, jota menettelyä Pohteen esittelijät saattavat päättäjille tarjota. Minusta näin isot linjaukset kuuluvat poliitikoille, mieluummin tietysti Pohteen valtuustolle, jonka hyvinvointialueen asukkaat ovat vaaleilla joukostaan valinneet.

Kulisseissa käydään jo nyt kädenvääntöä siitä, missä keskuksessa pääsee heti lääkäriin ja missä joutuu odottamaan tai menemään kauemmas vastaanotolle. Siksi toivoisi, että keskustelu olisi avointa ja täyttäisi esimerkiksi lehtien yleisönosastot. Nimittäin minimissään sote-keskuksen toiminta voi olla osa-aikaista esimerkiksi 2 päivänä viikossa tapahtuvaa, liikkuvaa tai digitaalista palvelua. Haitari on valtava verrattuna täyden palvelun sote-keskukseen, jossa palvellaan yli virka-ajan 5-7 päivänä viikossa.

Oma lukunsa on tietysti Vihannille, Siikajoen kylälle ja Himangalle “annettu lupaus”, ”yksiköt, joiden palveluvalikoima ja tuottamistapa arvioidaan“. Pohde ei avaa mitä tuo tarkoittaa. Olisi ehdottomasti pitänyt jo tässä vaiheessa avata.

Haluatko jatkaa keskustelua? Lähetä mielipiteesi toimitukseen tästä linkistä aukeavalla lomakkeella.

/////////////////////////////

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Otsikkoa muokattu 21.4.2023 kello 9.07

Antti SavelaKolumnikuva20181103 Keski-Pohjanmaan kirjapaino Oyj Jukka Lehojärvi Kuva: Jukka Lehojärvi
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä