Mielipiteet
Antti Toivolan mielipidekirjoitus Lämpö Korpela Oy:n tulevaisuudesta — Kaukolämpötoiminta on hankittava takaisin Sievin kunnalle
Korpelan Voima (KV) kuntayhtymän hallitus esitti yhtymävaltuustolle 3.4.2023 kokouskutsussa ainoana asiana Sievissä toimivan Lämpö Korpela Oy:n myymistä. Kokouskutsussa ei mainittu ostajaa eikä kauppahintaa. Sen sijaan kauppa julistettiin niin salaiseksi että yhtymävaltuuston jäseniltä vaadittiin kirjallinen salassapitositoumus 50 000 euron uhkasakkoineen. Yhtymävaltuutetuille oli annettu kaksi tuntia aikaa tutustua asiakirjoihin perjantaina 29.3.2023. Vain muutama valtuutettu 21:stä oli käynyt tutustumassa.
Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan ostaja olisi Loimua Oy, jonka omistajat ovat Abrdn plc (yksi maailman suurimmista sijoitusyhtiöistä), DIF Capital Partners (johtava globaali ja riippumaton rahastoyhtiö) ja LPPI Infrastructure Investments LP (brittiläinen paikallishallinnon eläkerahasto). Monopolitoiminta kiinnostaa sijoittajia aina ja sen myyminen eteenpäin on helppoa.
Sievin kunnanvaltuusto on kokouksessaan 31.1.1991 hyväksynyt sopimuksen Korpelan Voiman kanssa. Kauppahintana KV otti pelkästään vastuulleen kunnan liittymismaksuvelat 402 250 markkaa (67 654 euroa).
Sievin kunnanvaltuusto on kokouksessaan 5.6.2002 hyväksynyt päivitetyn sopimuksen KV kanssa.
Päivitetyn sopimuksen 5. pykälän mukaan sopimusta voidaan muuttaa yhteisellä kirjallisella sopimuksella silloin, kun lämmöntoimituksen periaatteissa, ympäristössä tai olosuhteissa tapahtuu sellaisia muutoksia, joita ei kohtuudella ole sopimusta tehtäessä voitu ottaa huomioon ja jotka johtavat taloudellisesti tai teknisesti kohtuuttomuuksiin. Tällaisiksi muutoksiksi mainitaan muun muassa Korpelan Voiman päätös lakata kehittämästä lämpötoimintaa. Osapuolet sitoutuivat neuvottelemaan sopimuksen periaatteiden ja sisällön muutoksista päämääränä molempien osapuolien etujen suojaaminen ja molempien osapuolien vahinkojen minimoiminen.
Sopimuksen kohdassa 6 todetaan: ”Osapuolet eivät saa siirtää tätä sopimusta kolmannelle osapuolelle ilman toisen sopijapuolen suostumusta. Edellä olevan estämättä Korpelan Voima saa yhtiöittää lämpölaitostoimintansa ja siinä yhteydessä siirtää tämän sopimuksen täysin omistamalleen kyseiselle osakeyhtiölle.”
Sievi luovutti vuonna 1991 kaukolämpötoimintansa yhteisen kuntayhtymän hoitoon, näihin kumppaneihinsa luottaen, käytännössä ilmaiseksi.
Halsualla, Kalajoella, Kannuksessa, Kaustisella ja Toholampilla toimivat kunnan enemmistöomisteiset kaukolämpölaitokset. Lestijoella tehtävää hoitaa osuuskunta. Missään näistä Korpelan Voiman omistajakunnista ei käydä keskustelua kaukolämpötoiminnan myymisestä sijoitusyhtiölle.
Sievi luovutti vuonna 1991 kaukolämpötoimintansa yhteisen kuntayhtymän hoitoon, näihin kumppaneihinsa luottaen, käytännössä ilmaiseksi. Sopimus päivitettiin vuonna 2002 ja siinä sovittiin yhdessä, että toiminta palautuu Sievin kunnalle, jos KV päättää lakata kehittämästä lämpötoimintaa.
Korpelan Voiman hallitus perustelee Lämpö Korpelan myyntiä sillä, että se ei ole strategian mukaisesti ydinliiketoimintaa. Yhtiöissä voi kyllä olla muutakin toimintaa kuin ydinliiketoimintaa. Esim. KV on päättänyt lähteä mukaan kovasti kilpailtuun aurinkopaneelibisnekseen. Eipä tule heti mieleen kunnallista energialaitosta minkä ydinliiketoimintaa ei olisi kaukolämpö. Mitä suurempi kunta, sitä varmemmin kaukolämpötoiminta on kunnallisessa omistuksessa.
Kuntalaisena haluan, että kuntajohto hankkii kaukolämpötoiminnan takaisin Sievin kunnalle. Nyt ei riitä että seurataan, mitä tapahtuu.
Haluatko jatkaa keskustelua aiheesta. Lähetä mielipiteesi toimitukseen tästä linkistä avautuvalla lomakkeella.