Kotimaa
Sähkön hinnat voivat nousta viime talven tavoin, vaikka Energiavirasto linjasi kohtuullisesta hinnasta
Vaikka kovimmat sähkön hinnat ovat tulleet alas viime syystalven jälkeen, on sähkön hinta noussut jälleen keskusteluun. Keskiviikkona Energiavirasto linjasi toimitusvelvollisten sähkösopimusten kohtuuhintaisuudesta.
Linjauksen mukaan toimitusvelvollisuussopimus on kohtuullinen ainakin silloin, kun hinta on keskimääräisen kilpailtujen sopimusten hinnan alapuolella.
– Siinä tilanteessa, jos mennään yläpuolelle, niin katsotaan enemmän tapauskohtaista harkintaa, jossa otetaan huomioon, onko kilpailluilla markkinoilla eroja vaikkapa liiketoimintariskissä, sanoo Energiaviraston markkinaryhmän johtaja Antti Paananen STT:lle.
Säännökset hinnoittelun kohtuullisuudesta koskevat vain toimitusvelvollista sähkön vähittäismyyntiä. Toimitusvelvollisuus tarkoittaa sitä, että lain mukaan kunkin jakeluverkon sähkön vähittäismyynnin johtavan yhtiön on tarjottava kuluttajille sähköä kohtuulliseen hintaan.
– Esimerkiksi Helsingissä tämä velvollisuus on Helenillä, muilla myyjillä ei ole tällä alueella sitä velvollisuutta, sanoo Paananen.
Ennen juhannusta myös kuluttajariitalautakunta linjasi kohtuullisesta sähkön hinnasta: toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen hinnan korotus on kohtuuton, jos se aiheuttaa yli 15 prosentin ja samalla vähintään 150 euron maksujen nousun vuodessa. Määräaikainen sähkösopimus taas voi olla hinnaltaan kohtuuton, jos sopimuksen voimassaoloaikana vastaavien määräaikaisten sähkösopimusten hinta on keskimäärin 15 prosenttia alempi kuin tehdyssä sopimuksessa.
Sähköyhtiöt eivät vaikuta innostuvan kuluttajariitalautakunnan linjauksista, vaan kertovat noudattavansa Energiaviraston linjauksia sähkön hinnoittelusta.
– Seuraamme tilannetta, emmekä muuta tällä haavaa hinnoitteluamme, sanoo Helenin myynnistä ja asiakaspalvelusta vastaava johtaja Anu-Elina Hintsa.
Tampereen Sähkölaitoksen toimitusjohtaja Jussi Laitinen kertoo sähköpostitse, että kuluttajariitalautakunnan linjausten suhteen ei ole vielä päätöstä.
Helsingin Sanomat kertoi keskiviikkona, ettei Fortum aio noudattaa lautakunnan linjausta. Kuluttajaliiketoiminnan asiakkuuspäällikkö Tuomas Yrttiaho sanoi HS:lle, että vähittäismarkkinan hinnoittelun irrottaminen kysynnän ja tarjonnan hintamekanismista on myyjän kannalta täysin kestämätöntä.
Lautakunnan suositus oli oikeansuuntainen, sanoo teknillisen fysiikan professori Peter Lund Aalto-yliopistosta. Hän kuitenkin ymmärtää ongelman niiden yhtiöiden kohdalla, joilla ei ole omaa sähköntuotantoa.
– He ovat myös markkinoiden armoilla, Lund sanoo STT:lle.
Kuluttajariitalautakunnan päätökset ovat suosituksia eivätkä siis velvoita oikeudellisesti.
Jos tukkuhinnat nousevat korkeiksi viime talven tavoin, tämä heijastuu kohtuulliseksi katsottuun sähkön hintaan.
Lundin mukaan toisinaan halvemmat sähkön hinnat eivät kompensoi välillä korkeiksi nousevia hintoja, koska kuluttaja ei saa sähköä varastoon.
Hänen mukaansa ratkaisu tilanteeseen olisi koko sähkömarkkinamekanismin päivittäminen. Kriisitilanteessa mekanismi toimii nyt niin, että jos markkinoille ei tule lisää myytävää, hinta vain nousee ja nousee.
– Nyt ei saa jättää tätä tilannetta tähän. Kyllähän viime talvi oli kuluttajan kannalta ihan katastrofaalinen.