Kotimaa

SAK kytkee lakkovaihteen päälle – JHL asettaa satamaratoja päiväksi poliittiseen lakkoon: "Tarvittaessa laitetaan Suomi seis"

SAK:n työtaistelukierroksen kolmas viikko käynnistyy. Ensi viikolla luvassa on ensimmäinen varsinainen lakko, kun Kotkan ja Haminan satamien raidetyöntekijät menevät keskiviikkona kahdeksan tunnin poliittiseen lakkoon.

Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK on laittamassa nyt isompaa vaihdetta silmään protesteissaan.

Nyt on mennyt kaksi viikkoa siitä, kun SAK ilmoitti aloittavansa työtaistelutoimet maan hallitusta vastaan. Ensi viikolla tiedossa on työtaistelusarjan ensimmäinen varsinainen lakko. Se kohdistuu raideliikenteeseen Kotkan ja Haminan satamissa.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL tiedotti perjantaina, että se pysäyttää Kotkan ja Haminan satamiin menevän raideliikenteen ensi viikon keskiviikkona kahdeksan tunnin ajaksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keskiviikkona JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine totesi liittonsa lehden (Motiivi-lehti) verkkosivuilla julkaistussa artikkelissa, että liitto on valmis tarvittaessa laittamaan "Suomen seis", mikäli hallitus ei peräänny.

Ensi viikon työtaistelu on tulkittavissa tämän uhkauksen ensi-iskuna.

"Tarvittaessa laitetaan Suomi seis, voimme pysäyttää vaikka raiteet", Niemi-Laine totesi Motiivi-lehden artikkelissa.

Ay-väkeen pumpattiin taisteluhenkeä

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Työtaistelutunnelman tiivistyminen oli käsinkosketeltava perjantaina Helsingin Pasilassa järjestetyssä SAK:n tilaisuudessa. Tilaisuus ei ollut yleisölle tai medialle avoin, mutta Lännen Media pääsi raportoimaan paikalta kokouksen alun ajan.

Karoliina Rauhala (vas.), Katja Palosaari ja Serveh Khalili ovat töissä Palvelualojen ammattiliitossa. He osallistuivat ay-aktiivien ja ay-toimihenkilöiden kokoontumiseen perjantaina Pasilan Triplassa Helsingissä. Tilaisuudessa pohjustettiin SAK:n toimia maan hallitusta vastaan. Kuva: null

Pasilan Triplassa sijaitsevaan hotelliin oli kokoontunut sadoittain SAK:laisten liittojen henkilökuntaa ja liittopäättäjiä hengennostatukseen. Väelle jaettiin muun muassa mustia hihanauhoja. Liiton viestintäväki kertoi, että ne ovat surunauhoja.

Toisaalta nauhat toivat mieleen myös lakkovahtien käyttämät hihanauhat.

Tilaisuuden alussa SAK:n puheenjohtajasta Jarkko Elorannasta kuoriutui kansanvillitsijän ominaisuuksia. Yleensä Eloranta tunnetaan varsin leppoisana ja rauhallisena miehenä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Eloranta kiihdytti monisatapäisen yleisönsä huutamaan.

–  Onko meillä painava syy, Eloranta kysyi väkijoukolta.

– On, väkijoukko huusi takaisin.

Tämä toistui kolmesti. "Painava syy" on SAK:n mielenilmaussyksyn tunnuslausahdus.

Lakko-oikeutta pohtivassa työryhmässä hiertää

Ennen tätä kokoontumista SAK järjesti medialle tiedotustilaisuuden ajankohtaisista työmarkkina-asioista. Tilaisuudessa keskiöön nousi SAK:n kanta hallituksen työrauhalainsäädäntöä pohtivaan työryhmään. Työryhmän on määrä saada työnsä valmiiksi viikon päästä perjantaina (15.10.).

SAK jakoi aktiiveilleen mustia hihanauhoja tilaisuudessaan. Ne ovat SAK:n mukaan surunauhoja, joilla surraan hallituksen toimia. Toisaalta ne voi tulkita myös lakkovahdin tunnukseksi. Kuva: null

– Tämä on ollut todella hutiloivaa työtä, ja vielä viikko ennen määräpäivää siellä on todella isoja kysymyksiä vielä auki, SAK:n työmarkkinapäällikkö Rami Lindström sanoi.

SAK väläytteli, että työrauhatyöryhmän lopputuloksena voi päinvastoin olla työrauhan menettäminen.

– Ydinviesti, mikä työryhmästä tulee, on se, että nyt rajoitetaan työntekijöiden oikeuksia kestämättömällä tavalla huomioimatta perus- ja ihmisoikeuksia. Seuraus tulee olemaan jotain ihan muuta kuin työrauhaa, Lindström sanoi.

Lindströmin mukaan jo tässä vaiheessa on selvää, että työryhmä ei saa aikaiseksi yksimielistä esitystä.

– Neuvotteluja siellä ei käydä. Tämän takia lopputulos on väkisinkin erimielinen, Lindström sanoi.

Vaikka SAK kommentoi varsin suoraan työryhmän tilannetta, ei Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) johtaja Ilkka Oksala halunnut aihetta käsitellä, kun Lännen Media häntä asiassa lähestyi SAK:n tilaisuuden jälkeen.

– Tämän työrauhapykäliä käsittelevän työryhmän työtä en tässä vaiheessa kommentoi. Meiltä tulee varmasti kommentti, kun työryhmän työ päättyy ja tiedot julkistetaan ensi viikon lopulla, Oksala sanoi.

SAK:n Rami Lindströmin mukaan työntekijäjärjestöt aikovat vaikuttaa lakimuutokseen antamalla siihen lausunnon, mutta myös järjestöllisin toimin – eli käytännössä työtaisteluvaroituksin ja työtaisteluin.

SAK:n työmarkkinapäällikkö Rami Lindström purki pettymystään hallituksen kolmikantaiseen lakivalmisteluun. Kuva: null

– Pyrimme vaikuttamaan loppuun asti siihen, minkälainen hallituksen esitys lopulta tulee ulos. Hallituksen esityshän menee vielä lausuntokierrokselle, ja sen jälkeen on tietenkin vielä eduskuntakäsittely. Pyrimme vaikuttamaan lakiin tätä kautta, Lindström sanoi.

– Sitten on tietenkin vielä ”se toinen tie”, eli meillä on järjestölliset toimet, jotka jatkuvat sitten.

Työtaistelutoimet olleet lieviä

SAK ilmoitti kaksi viikkoa sitten torstaina, että se aloittaa kolmen viikon mielenilmausten ja protestien sarjan. Ensi viikolla käynnistyy tämän kolmas viikko. SAK on ilmoittanut toimistaan verkkosivullaan aina neljä päivää aiemmin.

Toistaiseksi toimenpiteet ovat olleet hyvin lieviä. SAK:laiset liitot ovat maakunta kerrallaan kierrättäneet noin tunnin ulosmarsseja teollisuusalan suuryrityksissä.

Lisäksi etenkin Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ovat järjestäneet toritapahtumia. Myös SAK on järjestänyt omia aluetilaisuuksiaan.

Vaikka JHL lähtee keskiviikkona kahdeksan tunnin raidelakkoon Kotkan ja Haminan satamissa, ovat muut ensi viikolle toistaiseksi ilmoitetut toimet pääosin tunnin ulosmarsseja teollisuusyrityksissä ja toritapahtumia.

Toimet ovat kiertäneet maakunnasta toiseen, ja nyt vuorossa on Hämeen maakunta. Tunnin ulosmarssit järjestetään keskiviikkona 13:ssa teollisuusalan yrityksessä. Ulosmarssi järjestetään muun muassa Patrian Hämeenlinnan tehtaalla.

Fakta

Työtaisteluoikeus ja lakko-oikeus

Työtaisteluoikeus ja lakko-oikeus ovat työntekijöiden työtaisteluoikeuteen kuuluvia oikeuksia. Varsinaisia perusoikeuksia kyseiset oikeudet eivät ole, mutta ne kuitenkin liittyvät hyvin läheisesti perusoikeuksiin kuuluviin ammatilliseen yhdistymisvapauteen ja järjestäytymisvapauteen.

Työtaisteluoikeus ja lakko-oikeus ovat työntekijöille kuuluvia niin sanottuja kollektiivisia vapausoikeuksia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yksittäinen työntekijä ei näitä oikeuksia pysty käyttämään muutoin kuin joukkoluonteisten painostustoimien, kuten työnseisauksen yhteydessä.

Työtaisteluoikeuden ja lakko-oikeuden mahdollistamat toimet on kuitenkin suoritettava niin, että ne eivät ole lainvastaisia.

"Pyrimme vaikuttamaan loppuun asti siihen, minkälainen hallituksen esitys lopulta tulee ulos."Rami LindströmSAK:n työmarkkinapäällikkö
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta avasi Helsingin Triplassa suurelta yleisöltä ja medialta pääosin suljetun hengennostatustilaisuuden perjantaina. Kuva: null
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä