Paikallisuutiset

"Voi olla, että tämä tanssikesä on tässä" – Sievin Urjanlinnan, Pyhäsalmen suurlavan ja Emet Folkparkin tanssijärjestäjien mielestä kesälavojen avaaminen ei ole nyt järkevää

Jos nyt elettäisiin tavallista toukokuuta, Emet Folkparkin parkkipaikka olisi täyttynyt lauantaina autoista ja yli 500 ihmistä olisi viettänyt lavalla iloisen tanssi-illan. Mutta nyt vallitsee poikkeustila, ja tanssit on peruttu.

– Koko kesän ohjelma oli valmis ja bändit buukattu, mutta meidän on vain pakko taipua siihen, että nyt ei tanssita, Folkparkin tanssitoiminnasta vastaavaSixten Dalvik toteaa.

Emet Folkparkissa piti olla kauden ensimmäiset tanssit lauantaina.
Emet Folkparkissa piti olla kauden ensimmäiset tanssit lauantaina. Kuva: Clas-Olav Slotte

Emet Folkparkissa järjestetään yleensä kesän aikana kymmenet tanssit. Nyt kesäkuun tanssit on peruttu eikä loppukesästäkään ole vielä varmuutta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Meillä käy artistista riippuen illan aikana 500–1000 ihmistä. Se tarkoittaa 300 000 euron tappioita. Jari Pennala Yrittäjä

Pyhäsalmen suurlavalla ja Sievin Urjanlinnassa on samanlainen tilanne. Pyhäjärvellä on tanssittu joka kesä vuodesta 1964 lähtien, mutta nyt edessä saattaa olla suurlavan historian ensimmäinen tanssitauko.

– Peruimme viime viikolla kesäkuun tanssit, mutta loppukesän varaukset ovat vielä voimassa. On kuitenkin hyvin todennäköistä, että tansseja voidaan järjestää vasta syksyllä, lavatoimikunnan puheenjohtajaTapio Rannanmaa kertoo.

Urjanlinnan ensimmäiset tanssit oli tarkoitus järjestää jo maaliskuun puolivälissä. Nyt tanssit on peruttu elokuulle saakka.

– Emme ole voineet järjestää ensimmäistäkään tanssi-iltaa, Urjanlinnan yrittäjäJari Pennala huokaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pennalan mukaan tilanne on yrittäjän kannalta hyvin raastava. On varmaa, että takkiin tulee ja pahasti.

– Meillä käy artistista riippuen illan aikana 500–1000 ihmistä. Se tarkoittaa 300 000 euron tappioita, mutta emme ole kuitenkaan saaneet minkäänlaista tukea, hän sanoo.

Pyhäsalmen suurlavan tanssit järjestää urheiluseura Pyhäjärven Pohti. Nyt kun bingokin on tauolla, seuran tulonhankintalähteet ovat tyrehtyneet kokonaan. Pelkästään lavatanssien osalta voidaan puhua kymmenien tuhansien eurojen tappioista.

Folkparkin tanssien taustalta löytyy kolme paikallista nuorisoseuraa. Yksi peruttu tanssi-ilta tarkoittaa 10 000 euron tulonmenetystä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lipputuloilla maksamme kaikki juoksevat kulut. On onni, että meillä ei ole velkaa, Dalvik sanoo.

Kokoontumiskielto tuntuu tanssijärjestäjien taloudessa.
Kokoontumiskielto tuntuu tanssijärjestäjien taloudessa. Kuva: Clas-Olav Slotte

Tanssijärjestäjillä on siis vaikeaa. Siitä huolimatta Pennala, Dalvik ja Rannanmaa ovat yhtä mieltä siitä, että tanssien järjestäminen tässä tilanteessa ei olisi millään tavalla järkevää.

Paritanssi on laji, jossa ollaan lähellä toista ihmistä. Parit vaihtuvat kahden kappaleen välein, ja lattiallakin on useimmiten ahdasta. Suosituimmat lavat keräävät varsinkin kesäaikaan väkeä kaikkialta Suomesta, ja monet harrastajat lähestyvät ikänsä puolesta riskiryhmän rajaa. Siksi tanssilavat ovat mitä otollisin paikka herkästi leviävälle virukselle.

– Harrastajille tämä on varmasti hermoille käyvää aikaa ja oikea pettymysten kesä. Mutta tanssikautta ei nyt vain voi avata missään muodossa, Pennala sanoo.

Emet Folkparkin tilat ovat nyt tyhjillään.
Emet Folkparkin tilat ovat nyt tyhjillään. Kuva: Clas-Olav Slotte

Syksyn osalta toiveet ovat kuitenkin vielä elossa. Vaikka Folkpark ja Pyhäsalmen suurlava ovatkin kesälavoja, tansseja voidaan järjestää sään salliessa vielä syyskuussa.

Urjanlinnan tanssikausi jatkuu tavallisestikin joulukuun puoliväliin saakka, joten lattialle saattaa päästä pyörähtelemään vielä tämän vuoden aikana.

Mutta onko ihmisillä uskallusta lähteä tansseihin, sitten kun kokoontuminen on jälleen sallittua? Siihen kukaan ei tiedä vielä vastausta.

– Voi olla, että tämä tanssikesä on tässä ja ensi kesänä tanssitaan sitten kahta kauheammin, Rannanmaa sanoo.

Poikkeustila vaikuttaa tanssijärjestäjien lisäksi myös artisteihin ja orkestereihin: heillä ei ole nyt töitä.
Poikkeustila vaikuttaa tanssijärjestäjien lisäksi myös artisteihin ja orkestereihin: heillä ei ole nyt töitä. Kuva: Clas-Olav Slotte
Fakta

Tanssikielto

Lavatanssit ovat aiemminkin olleet Suomessa kiellettyjen asioiden listalla.

Tanssikielto oli voimassa sotavuosina 1939–1944 ja lievennettynä sotien jälkeen aina vuoteen 1948 asti.

Tanssien järjestämistä pidettiin sopimattomana samaan aikaan kun miehiä kaatui rintamalla.

Tanssiminen oli sallittu ainoastaan häiden yhteydessä: silloin hääpari sai tanssia yhden valssin muiden katsellessa.

Kieltoa pyrittiin kiertämään muun muassa järjestämällä niin sanottuja nurkkatansseja yksityisasunnoissa ja ladoissa. Jos tästä jäi kiinni saattoi saada sakko- tai jopa vankeusrangaistuksen.

Lähde: Suomen tanssipalvelin

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä