Paikallisuutiset

Alavieskasta löytyy harvinainen clt-puusta tehty talo, jota ei maalata lainkaan – Lapsiperheen rakennusratkaisut yllättävät muutoinkin: "Täällä ei ole käytetty muovia ollenkaan"

Liisa ja Joni Takkusen perheen kuusesta tehty koti on skandinaavinen talo betonilattialla ilman ensimmäistäkään listaa.

Ei noin voi tehdä. Siinä on lause, jota monet toistelivatLiisa jaJoni Takkusen kodin rakentamisen edetessä useassa eri vaiheessa. Ratkaisut olivat epätyypillisiä, mutta pariskunta tiesi tarkkaan, mitä halusi ja piti tiukasti kiinni unelmiensa toteuttamisesta.

Räystäätön moderni talo on yllätyksellinen näky Alavieskan maalaismaisemassa. Se kuitenkin istuu näkymään hienosti.
Räystäätön moderni talo on yllätyksellinen näky Alavieskan maalaismaisemassa. Se kuitenkin istuu näkymään hienosti. Kuva: Hanna Parhaniemi

Vaalea, suuri-ikkunainen rakennus pomppaa esiin Alavieskan peltomaisemasta. Norjalaistyylinen räystäätön talo on tavallista kapeampi, jotta kattojen jyrkkyys korostuisi. Rakennus on erikoisuus näillä lakeuksilla, mutta vaikka se erottuu, se myös sulaa maisemaansa ja se on tarkoituskin.

– Ulkoverhous näyttää siltä, että moni varmaan ihmettelee, että eikö ne saa maalattua tuota ollenkaan, Joni naurahtaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Siihen on laitettu aine, mikä harmaannuttaa pinnan. Siitä pitäisi tulla hopeanharmaa, vähän kuin nuo peltojen ladot, mutta prosessissa menee kaksi, kolme vuotta. Se menee ensin aivan keltaiseksi ja lähtee siitä vaalenemaan, hän jatkaa.

Norjalainen pintakäsittelyaineen taika perustuu siihen, että sade saa hakata ja aurinko polttaa seinien pintaa.

Kuusta olevat puupinnat on käsitelty lipeällä, jolla ne pysyvät vaaleina jopa 30 vuotta. Jooa, Liisa ja Joni Takkunen istuvat kustomoidun pöydän ääressä. Pöytä oli aiemmin musta ja siinä oli pukkijalat.
Kuusta olevat puupinnat on käsitelty lipeällä, jolla ne pysyvät vaaleina jopa 30 vuotta. Jooa, Liisa ja Joni Takkunen istuvat kustomoidun pöydän ääressä. Pöytä oli aiemmin musta ja siinä oli pukkijalat. Kuva: Hanna Parhaniemi

Talon sisällä vallitsee valo, joka pääsee kulkemaan läpi talon, koska ikkunoita on niin runsaasti, mutta väliseiniä vain vähän. Valoisuus korostuu, kun kaikki pinnat ovat vaaleaa puuta. Puu on nykyaikaista hirttä eli clt-puuta, ristiinliimattua massiivipuuta. Se on niin paksua, ettei sen kanssa tarvita muuta eristystä.

– Siellä ei ole mitään höyrynsulkumuoveja tai muuta. Täällä ei ole käytetty muovia koko talossa ollenkaan, Joni toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alakerran lastenhuonetta kutsutaan kuutamohuoneeksi, sillä kuu loimottaa sinne iltaisin kauniisti.
Alakerran lastenhuonetta kutsutaan kuutamohuoneeksi, sillä kuu loimottaa sinne iltaisin kauniisti. Kuva: Hanna Parhaniemi

Pinnan olisi voinut jättää myös ulkoapäin semmoiseksi, mutta Takkuset tietävät, että clt-puu saattaa ajan kanssa halkeilla, eivätkä he halunneet ottaa sitä riskiä. Ulkosaunan kohdalla riski päätettiin ottaa kokeilumielessä. Se on mahdollista vuorata myöhemmin, jos tarve vaatii.

– Haluamme tietää, miltä se tulee näyttämään. Jossain vaiheessa mietittiin, jos se vuorattaisiin päreellä tai paanulla, Liisa mainitsee.

Jare-poika kiikuttelee isänsä Joni Takkusen kanssa. Kiikun taakse jäävä muuraus näyttää äkkiseltään takalta, mutta se onkin pelkkä leivinuuni. Uunillakin saa lämmitettyä taloa mukavasti.
Jare-poika kiikuttelee isänsä Joni Takkusen kanssa. Kiikun taakse jäävä muuraus näyttää äkkiseltään takalta, mutta se onkin pelkkä leivinuuni. Uunillakin saa lämmitettyä taloa mukavasti. Kuva: Hanna Parhaniemi
Rosterikaiteiset portaat yllättävät. Joni Takkunen rakensi portaat itse ikkuna- ja oviaukoista tulleista jämäpuista.
Rosterikaiteiset portaat yllättävät. Joni Takkunen rakensi portaat itse ikkuna- ja oviaukoista tulleista jämäpuista. Kuva: Hanna Parhaniemi

Clt-puiset talot ovat alueella harvinaisia. Joni tietää, että Oulussa on joitain clt-taloja ja Ylivieskan kirkossa on käytetty kyseistä materiaalia.

– Clt:n pitäisi olla hengittävä ja terveellinen sisäilman osalta, Joni kertoo materiaalin hyödyistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pitihän puun täyttämään taloon saada myös puinen allas. Yläkerran vessan laatikosto on tehty itse.
Pitihän puun täyttämään taloon saada myös puinen allas. Yläkerran vessan laatikosto on tehty itse. Kuva: Hanna Parhaniemi

Liisa on kiinnostunut myös siitä, minkälainen vaikutus puulla on materiaalina ihmiseen. Hän on huomannut, että luonnonmukaiset pinnat rauhoittavat mieltä.

– On kuin asuisi metsässä, hän kuvailee.

Mielikuvaa auttaa se, että toukokuussa valmistuneessa talossa tuoksuu edelleen puulta. Takkuset ovat itse jo tottuneet siihen, mutta jos he ovat pitempään poissa, tullessa raikas tuoksu leijailee jälleen nenään.

Puu on tänä päivänä arvokasta, erityisesti clt, mutta Takkuset kokevat, että se on ollut hintansa väärti. Heidän toiveissa oli täyspuinen talo, mutta he eivät halunneet mökkimäistä fiilistä. Clt:n sileä pinta miellyttää silmää enemmän.

Joni Takkunen teki olohuoneen pöydän jalat vaimon pyynnöstä muurauslaastista.
Joni Takkunen teki olohuoneen pöydän jalat vaimon pyynnöstä muurauslaastista. Kuva: Hanna Parhaniemi
Vanhempien makuuhuoneen väliseinän taakse mahtuu vanhempien makuuhuone.
Vanhempien makuuhuoneen väliseinän taakse mahtuu vanhempien makuuhuone. Kuva: Hanna Parhaniemi

Lattia on talon seuraava erikoisuus. Se on jätetty betonille, joka hiottiin niin, että pintaan jäi myös kiveä näkyviin. Voisi kuvitella, että se tuntuisi kylmältä jalkaa vasten, mutta kylmä ja kova tunnelma jäävät vain ajatuksen asteelle. Kesällä lattia suorastaan hohkaa lämpöä sisään tulvivan valon ansiosta. Talvella lämmöstä pitää huolen lattialämmitys.

– Liisa oli haaveillut betonilattiasta niin kauan kuin olen tuntenut hänet, Joni paljastaa.

– Aina, Liisa myöntää.

Lattian lopputulos jännitti etukäteen niin Takkusia kuin muitakin.

– Päätimme, että kokeillaan ainakin, Joni toteaa.

Lattian lisäksi myös vessan käsienpesuallas on betonia. Joni Takkunen rakensi sen itse.
Lattian lisäksi myös vessan käsienpesuallas on betonia. Joni Takkunen rakensi sen itse. Kuva: Hanna Parhaniemi

Betonilattian kohtaloksi voi koitua pinnoite, jonka laittaminen on haastavaa. Takkuset päättivät käyttää pinnoitteen sijaan impegrointiainetta, joka imeytyy betonin huokosiin ja näin suojaa lattiaa, mutta pitää sen kuitenkin hengittävänä.

– En ole nähnyt kenelläkään vastaavanlaista käsittelyä. Se jää nähtäväksi, miten se käytössä toimii, Liisa kertoo.

– Betoni imee helposti lian, jos se jää siihen pitkäksi aikaa seisomaan. Se on pintana ehkä tarkempi, mutta pitkäikäisempi ja helppohoitoinen.

Olohuoneessa ei ole vielä sohvaa, sillä sopivaa ei ole toistaiseksi löytynyt.
Olohuoneessa ei ole vielä sohvaa, sillä sopivaa ei ole toistaiseksi löytynyt. Kuva: Hanna Parhaniemi

Lattian halkeilu estettiin tuplaverkotuksella. Betoni valettiin ennen seinien asentamista, että seinät saatiin ikään kuin betonin päälle niin, ettei lattian ja seinän väliin jää rakoa. Takkuset nimittäin halusivat, ettei talossa tarvitsisi käyttää listoja ollenkaan. Tähän tavoitteeseen päästiin, vaikka monet arvelivat, etteivät he kestä katsella katon ja seinän välisiä rakoja. Niitä ei kuitenkaan jäänyt esiin häiritsevästi. Listattomuus on paitsi ilo silmälle, se helpottaa myös siivoamista, sillä robotti-imurilla on esteetön kulku tilasta toiseen.

Liisa Takkunen halusi suihkun ilmeestä yhteneväisen, joten lattiaan ja seinään valittiin samanlaista laattaa.
Liisa Takkunen halusi suihkun ilmeestä yhteneväisen, joten lattiaan ja seinään valittiin samanlaista laattaa. Kuva: Hanna Parhaniemi

Lista ei ole esteenä myöskään suihkuun mentäessä. Kylpyhuone laatoitettiin nimittäin samalle tasolle betonilattian kanssa. Huoneen yllättäjänä on lattiasta katon liepeille ulottuva ikkuna. Alavieskan perukoilla ei ole kovin suurta vaaraa siitä, että suihkutteluhetkeä tulisi todistamaan joku muu kuin oman perheen jäsen.

Vaikka perhe on seitsemänhenkinen, kylpyhuoneeseen ei ole haaskattu neliöitä.

– Se ei ole varmaan kuin muutaman neliön kokoinen, mutta hyvin mahtuu käymään suihkussa, Liisa vakuuttaa.

Suihku on talon päässä, jonka vierestä löytyy ovi takapihalle. Sinne on tarkoitus rakentaa kulku ulkosaunaan. Sisäsaunan perhe koki tarpeettomaksi. Ulkosauna on heille arjen luksusta.

Luonnonkukat tuovat hetkellisesti väriä Linnen huoneeseen.
Luonnonkukat tuovat hetkellisesti väriä Linnen huoneeseen. Kuva: Hanna Parhaniemi
Kodissa on esillä koriste-esineitä hyvin harkitusti.
Kodissa on esillä koriste-esineitä hyvin harkitusti. Kuva: Hanna Parhaniemi

Jos suihku on kompakti, ilmiö pätee myös monessa muussa paikassa taloa. Esimerkiksi pyykkihuolto on tiivistetty parin metrin säteelle. Kaikki lastenvaatteet on yhteisessä seinästä vedettävillä kuivaustelineillä varustetussa vaatehuoneessa alakerrassa ja aivan vieressä käytävällä on pyykkikoneet. Pyykit saa nostella suoraan oikeisiin säilytyskoreihin sen sijaan, että niitä kertyisi pitkin pöytiä ja ne kuskattaisiin sen jälkeen yläkertaan, mikä on lasten valtakuntaa. Siellä on vain muutamia vaatteita sievillä rekeillä tytärten Neelan ja Linnen huoneissa. Vanhempien vaatteidensäilytys puolestaan on piilotettu makuuhuoneen sängynpäätynä toimivan väliseinän taakse.

Kauniit rekit riittävät lastenhuoneiden vaatteidensäilytykseen, sillä lähes kaikki perheen vaatteet löytyvät alakerran tilavasta, lasten yhteisestä vaatehuoneesta. Neelan huoneessa on ullakkomaista tunnelmaa tuova vinokatto.
Kauniit rekit riittävät lastenhuoneiden vaatteidensäilytykseen, sillä lähes kaikki perheen vaatteet löytyvät alakerran tilavasta, lasten yhteisestä vaatehuoneesta. Neelan huoneessa on ullakkomaista tunnelmaa tuova vinokatto. Kuva: Hanna Parhaniemi

Tilansäästöratkaisut mahdollistavat sen, että varsinaisiin oleskeluhuoneisiin on riittänyt neliöitä sopivasti. Myös harmoninen, vähäeleinen ja sisustus tuo tilantuntua. Liisasta tuntuisi vaikealta asua kodissa, jossa olisi värien sekamelskaa ja tavaranpaljoutta.

–Minulle koti on rauhoittumispaikka, missä voi latautua.

23.9. kello 9.34 Muokattu otsikkoa.

Fakta

Takkusten koti

Liisa, Joni, Jare, Linne, Luka, Jooa ja Neela Takkusen koti Alavieskassa.

Tontti sijaitsee Jonin lapsuudenkodin lähellä. Liisa on kotoisin Haapajärveltä.

Skandinaavinen räystäätön talo valmistui toukokuussa vuoden kestäneen rakennusprojektin jälkeen. Suunnitteluun meni toinen vuosi. Arkkitehtina toimi Jonin veli, joka työskentelee arkkitehtina.

Liisa ja Joni Takkunen rakensivat kodin hyvin pitkälle itse. Kyseessä on heidän ensimmäinen taloprojektinsa. Aiemmin he asuivat Alavieskan keskustassa 80-luvun talossa ja rakentamisen ajan vuokralla rivitalossa.

Rakennettu clt-puusta, lattia on betonia. Portaat hitsattiin raudasta ja askelmat sahattiin seinäelementtien aukkopaloista.

Alakerrassa on kaksi makuuhuonetta, yläkerrassa kolme. Neliöitä on yhteensä 150.

Takan sijaan kotiin on muurattu leivinuuni. Sillä voi myös lämmittää taloa, jonka päälämmityksenä toimii maalämpö.

Seinät on valkaistu lipeällä ja lisäksi ne on käsitelty öljyvahalla.

Taloon ja sisustukseen on haettu inspiraatiota esimerkiksi norjalaisilta, tanskalaisilta ja ruotsalaisilta Instagram-tileiltä.

Ranskalaiset parvekkeet toimivat yläkerran huoneiden tuuletusikkunoina.

Yläkerran seinät ovat vaneria.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä