Paikallisuutiset

Soiten näkökulmasta psykiatrisia laitospaikkoja on riittävästi, Kalliossa ollaan eri mieltä Kokkolan ja Oulun palveluista: "Ajoittain on vaikeuksia löytää osastohoitopaikkaa Kallion alueen potilaille"

Kokkolassa toimiva injektiopoliklinikka takaa säännöllisen lääkehoidon avohoidon potilaille, jotka saavat lääkkeensä injektiona. Järjestely on koettu hyödylliseksi sekä potilaan että laitoshoidon kannalta.

Kokkolassa toimii Portissa injektiopoliklinikka, jossa potilas voi saada lääkehoidon injektiona. Kyse on avohoidon palvelusta, joka tukee laitoshoitoa. Paikalla ovat Heta Äyhynmäki, Markus Heikell, Jenna Aro ja Emma Kaleva.
Kokkolassa toimii Portissa injektiopoliklinikka, jossa potilas voi saada lääkehoidon injektiona. Kyse on avohoidon palvelusta, joka tukee laitoshoitoa. Paikalla ovat Heta Äyhynmäki, Markus Heikell, Jenna Aro ja Emma Kaleva. Kuva: Clas-Olav Slotte

Kokkolan ja Oulun tarjoamat osastopaikat eivät aina tahdo riittää Peruspalvelukuntayhtymä Kallion potilaille.

Tällainen kokemus on Kallion terapiakeskuksen osastonhoitajallaElisa Parhialalla ja palvelupäällikköTerhi Mannilla.

– Visalan lakkauttamisen jälkeen osastohoitoon on ollut hankalampi päästä. Ajoittain on vaikeuksia löytää osastohoitopaikkaa Kallion alueen potilaille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Erityisesti Oulussa on ollut täyttä, ja Kallion alueelta on saatu potilaita helpommin Kokkolaan, he kertovat.

Visalan sairaala lopetti toimintansa Ylivieskassa vuonna 2016. Sen jälkeen Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri perusti 12-paikkaisen psykiatrisen osaston Oulaskankaan sairaalaan. Se on Parhialan ja Mannin mukaan osoittanut tarpeellisuutensa.

– Usein osastojaksot ovat lyhyitä ja osastolta kotiutuu huonokuntoisia potilaita. Tässä tilanteessa Kallion alueella toimiva Psykiatrinen kotikuntoutus on korvaamaton tuki.

Lisäksi Ouluun OYS:n Psykiatrialle perustettiin 14-paikkainen vaativan kuntoutuksen osasto, jossa hoidetaan pitkäaikaista kuntoutusta tarvitsevia psykoosipotilaita sekä oikeuspsykiatrisia potilaita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Soiten psykiatriassa laitoshoitopaikkojen määrä koetaan riittävänä.

Psykiatrian osasto 15 on akuuttipsykiatrinen osasto, jonne ei ole jonoa, ja äkillisessä tilanteessa hoitoon pääsee heti. Vuodeosastolla on yhteensä 48 hoitopaikkaa.

Soiten psykiatria pystyy palvelemaan Soiten kuntien lisäksi myös Pohjois-Pohjanmaan eteläisten kuntien (Kallio, Selänne, Kalajokilaakson alue) potilaita. Myös Pietarsaaren seutukunnasta ohjautuu potilaita Soiten psykiatriaan.

– Hoitopaikkojen määrä on riittävä, mutta aina pitää koettaa kehittää toimintaa. Esimerkiksi paljonko tarvitaan ns. suljetun osaston paikkoja, avo-osaston paikkoja ja kuntoutusosaston paikkoja, sanoo Soiten mielenterveys- ja päihdepalveluiden vt. palvelualuejohtajaMarkus Heikell.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lastenpsykiatrialla hoitopaikkoja on 8 ja nuorisopsykiatrialla 10. Lasten ja nuorten erityispalveluiden palvelualuejohtaja Nico Jäväjän mukaan laitoshoitopaikat ovat viime vuosina riittäneet melko hyvin.

– On toki tilanteita, jolloin erityisesti tutkimuspaikoille joutuu jonottamaan viikoista muutamaan kuukauteen.

Laitospaikat tukevat hyvää ja toimivaa avohoitoa.

– Riittävä laitospaikkojen turvaaminen on yksi olennainen osa koko hoito- ja kuntoutusprosessia, Jäväjä sanoo.

Soiten aikuispsykiatriassa on huomattu vaativiksi tilanteet, joissa ikääntyneelle aikuispsykiatriselle potilaalle pitää löytää jatkohoitopaikka. Jos hän tarvitsee asumispalveluita, voi potilas joutua odottamaan pitkäänkin jatkohoitoa.

Vaativia tilanteita aiheuttavat potilaat, joilla on alkava muistisairaus ja psykiatrinen ongelma.

– Fyysisesti hyvässä kunnossa olevat yli 70-vuotiaat potilaat, joilla on muistisairaus ja tulee käytöshäiriöitä, eivät pärjää tavallisessa asumispalvelun yksikössä, sanoo osastonhoitaja Sakari Ruisaho Psykiatrian osastolta 15.

Mielenterveys- ja vanhuspalveluissa joudutaan tällöin miettimään räätälöityjä ratkaisuja. Tavallisessa vanhusten asumispalvelupaikassa henkilökunta ei pysty koko ajan valvomaan yhtä henkilöä, joka käyttäytyy hankalasti tai väkivaltaisesti.

– Sellaisia paikkoja, joissa pystytään vastaamaan väkivaltaisen potilaan hoitoon, on vähän, Ruisaho sanoo.

Nuorempien ikäryhmien kohdalla on vaativaa miettiä sopiva paikka potilaille, joilla on lievä kehitysvamma ja mielenterveyden ongelma.

– Siinä joudutaan miettimään, kumpi on merkityksellisempi diagnoosi: lievä kehitysvamma vai mielenterveysongelma. Jos se on sekä että, silloin on vaikea tilanne. Hän ei pärjää omassa lapsuudenkodissa eikä yksinkään mutta ei myös sopeudu mielenterveyskuntoutujien paikkaan, Ruisaho sanoo.

Kolmas ryhmä ovat potilaat, joilla on alkoholi- ja mielenterveysongelma. Heidän hoitonsa järjestämisensä vaatii moniammatillista toimintaa.

– He voisivat asua asumispalveluyksikössä, jossa on mielenterveyskuntoutujia, mutta alkoholin käytön takia heitä ei voi sinne sijoittaa, Ruisaho sanoo.

Potilasmäärä, jolle hoitopaikan tai asumispaikan löytäminen on haastavaa, ei ole kuitenkaan iso, mutta ongelma on selkeästi kasvamaan päin.

– Se vaatii kuitenkin moniammatillista arviota ja osaamista, kun mietitään yksilöllisiä ratkaisuja, mikä on kullekin potilaalle paras ratkaisu, Heikell sanoo.

Soiten omien asumispalveluiden lisäksi Soite käyttää ostopalveluna yksityisiä palveluita.

– Soiten alueella on asumis- ja hoitopaikkoja, mutta on tilanteita, ettei kaikille löydy paikkaa heti tai se vie aikaa, Heikell sanoo.

Soitessa on viime vuosina panostettu avopalveluiden kehittämiseen.

Avohoidosta järjestetään tarpeen mukaan tiiviitäkin käyntejä vaihtoehtona osastolle joutumiselle tai heti osastolta kotiutuessa, myös ilta ja viikonloppuaikaan.

Avohoidon palveluihin kuuluu Kokkolassa myös injektiopoliklinikka, joka sijaitsee Terveystiellä Portissa. Avohoidossa potilas käy ottamassa lääkkeensä injektiona.

– Tämä on nähty hyödylliseksi, sillä jos lääkettä ei käytä säännöllisesti, voi se altistaa uusille sairaus- ja sairaalahoitojaksoille sekä sairausjaksojen vaikeutumiselle, sanoo Heikell.

Mielenterveys- ja päihdepalveluissa on tulevaisuudessa tarkoitus kehittää kotiin suuntautuvia palveluita sekä ryhmämuotoisia hoitoja.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä