Kotimaa

Ähtärin eläinpuiston jättiläispandat palautetaan Kiinaan – "Valitettavasti rahkeemme eivät enää riitä"

Lumi ja Pyry ovat nähtävillä vielä kuluvan syksyn ajan, minkä jälkeen ne laitetaan kansainvälisten ohjeiden mukaisesti karanteeniin. Kuva: Heikki Saukkomaa

Talousvaikeuksissa oleva eläinpuisto suunnittelee myös velkasaneeraukseen hakemista.

Ähtärin eläinpuiston jättiläispandat palautetaan takaisin Kiinaan vuoden loppuun mennessä. Pandat Lumi ja Pyry ovat olleet Ähtärin eläinpuistossa vuodesta 2018 alkaen.

Kyseessä on pandojen ennenaikainen palautus ja kansainvälisen suojeluohjelman päättäminen alkuperäistä suunnitelmaa aiemmin.

Eläinpuisto tiedotti asiasta maanantai-iltana. Sen mukaan päätös pandojen palauttamisesta tehtiin yhteistyössä kiinalaisen suojelukumppanin kanssa. Kiinalaisen kumppanin tehtävänä on ollut vastata isopandojen kansainvälisestä suojeluohjelmasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Valitettavasti rahkeemme eivät enää riitä tämän ainutlaatuisen lajin suojeluohjelman jatkamiseen, eläinpuiston hallituksen puheenjohtaja Risto Sivonen kertoo tiedotteessa.

Lumi ja Pyry ovat nähtävillä vielä kuluvan syksyn ajan, minkä jälkeen ne laitetaan kansainvälisten ohjeiden mukaisesti karanteeniin. Tämä on osa pandojen lähtövalmistelua.

Eläinpuisto kertoo tiedotteessaan, että se on kohdannut haasteita pandaparin saapumisen jälkeen. Koronapandemian ja Venäjän hyökkäyssodan takia matkailijoiden määrä on vähentynyt, ja myös inflaatio sekä korkojen nousu ovat vaikuttaneet puiston taloustilanteeseen. Kävijämäärää ei ole saatu alkuperäisten tavoitteiden mukaiseksi.

Ähtärin eläinpuisto esittää puiston hallitukselle, että se hakee velkasaneeraukseen pääsyä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vastuumme koskee koko yhtiötä ja kaikkia eläinpuiston eläimiä, joten toiminnan jatkumisen takaamiseksi velkasaneeraukseen pääsy ja pandojen palauttaminen ovat oikeita ratkaisuja koko eläinpuistolle ja eläimillemme, Sivonen sanoo tiedotteessa.

Velkasaneeraus tarkoittaisi eläinpuiston toiminnan supistamista. Tarkoitus on silti jatkaa lajiensuojelutyötä ja ympäristökasvatusta.

Ähtärin eläinpuisto selvittää parhaillaan mahdollisuutta auttaa Euroopan akvaario- ja eläinpuistojärjestön Eazan karhujensuojeluohjelmassa, joka tarvitsee pitopaikkoja muille uhanalaisia karhulajeille.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä