Paikallisuutiset

Helle koettelee eläimiä eri tavoin – Muhosen Tallilla Kälviällä ei kuumuutta harmitella

Kokkola

Joillekin ihmisille tämän viikon kesähelteet ovat saattaneet tuntua liian tukalilta.Sirpa Muhonen kälviäläiseltä Muhosen Tallilta kertoo, että hevosia helle ei haittaa. Heillä on 23 hevosta, joista suurimmalla osalla kisataan kouluratsastuksessa.

– Ihmisille kuumuus on pahempaa kuin eläimille. Hevosille ei ole ongelmaa olla lämpimässä. Jos on oikein aurinkoista, ne ovat katoksessa, hän kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hevosilla on ilmastoitu talli. Kesällä hevoset ovat mielellään yötä ulkona. Lisäksi ne viihtyvät pihalla sateella, koska silloin ei ole ötököitä.

Kesällä tarvitsee huolehtia siitä, että hevoset saavat tarpeeksi suolaa, ja että niillä on riittävästi saatavilla vettä. Joskus kisoissa niille annetaan omenamelassia, jotta ne joisivat. Kisoissa voidaan antaa rehun mukana myös elektrolyyttejä, joita hikoileva hevonen tarvitsee.

Lämpöä pahempi asia hevosten kannalta on pöly. On ollut niin kuivaa. Pöly saa hevosten silmät rähmimään. Hevosten aitauskenttää kastellaan joka päivä.

Huovat ja muut tarvikkeet pitää myös pitää puhtaana. Hiki nimittäin polttaa ihoa ja tulee iho-ongelmia, jos sitä ei pese.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Nyt kun on lämmintä, on tullut paarmoja. Niitä ei ole aiemmin tänä kesänä ollut.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Hevosilla on tarkka nokkimisjärjestys. Jos joku hevonen erehtyy menemään juomaan ennen porukan pomoa, voi ylempiarvoisempi iskeä hampaansa kiinni toiseen. Silloin tulee haavoja ja niistä voi tulla ongelmia. Haavat voivat tulehtua.

– Olisikin tärkeää, että olisi yhteensopivat hevoset aitauksessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Muhonen on toiminut 35 vuotta yrittäjänä. Siinä on tullut nähtyä monenlaista säätilaa.

– Voisin todeta, että koskaan ei ole hyvä sää, hän nauraa. Aina on liian kylmä tai kuuma. Jos Suomessa rupeaa säiden mukaan menemään, niin ei siitä mitään tule.

Vaikka hevoset pärjäisivätkin, kannattaa pienempien eläinten kanssa olla tarkkana. EläinlääkäriTerhi Aho Halsualta muistuttaa, että eläinten jäähdyttämisestä pitää huolehtia. Koiran voi viedä uimaan, jos se on mahdollista. Jos veden äärelle ei pääse, koiraa voi kastella.

– Kastelu haalealla vedellä, ei kylmällä! hän huomauttaa.

Lemmikkiä ei kannata altistaa kuumalla säällä liian rankalle liikunnalle.

– Helteellä koiran kanssa ei kannata tehdä pitkiä lenkkejä. Ei juoksulenkkejä. Tarpeillaan sitä voi käyttää.

Lenkit kannattaa ajoittaa sellaiseen aikaan päivästä, kun ei ole kuuma. Tilanteen mukaan aamulla tai illemmalla. Tilannetta kannattaa katsoa vähän eläimen turkin mukaan.

Jotkut koirat saattavat innostua kovasti, minkä vuoksi niiden ruumiinlämpö nousee. Aho neuvoo, että koiran voi yrittää pitää levollisena, jotta se ei lämpene yhtään enempää kuin on välttämätöntä.

Pahimmassa tapauksessa eläin voi saada kuumuudesta lämpöhalvauksen. Lemmikistä tulee apaattinen ja sen ruumiinlämpö nousee korkeaksi, yli neljänkymmeneen asteeseen.

– Jos epäilyttää, kannattaa mitata koiran lämpö. Pitkälle edennyt lämpöhalvaus voi saada lemmikin kouristelemaan.

Jos lemmikki ei voi helteellä hyvin, voi ensin yrittää auttaa eläintä kotikonstein jäähdyttämällä. Jos lemmikki ei näytä virkistyvän, silloin kannattaa lähteä eläinlääkäriin.

Aho on toiminut eläinlääkärinä 23 vuotta. Hänen vastaanotolleen ei ole koskaan tullut lämpöhalvauksesta kärsivää eläintä. Ihmiset tietävät aika hyvin, miten toimia kesäkuumalla lemmikkien kanssa.

– Tosin minä toimin täällä maaseudulla, missä on vähemmän lemmikkejä, niin kaupungissa on varmaan tilanne toinen, hän tuumii.

Lisäksi Aho muistuttaa ikuisuusaiheesta: koiraa ei saa jättää kuumaan autoon.

Eläimen autoon jättämisestä moittii myös eläinlääkäriJoachim Eiwick Edsevön Eläinkinikalta.

– Minun mielestäni lemmikkiä ei koskaan pitäisi jättää autoon yksin. Siitä voi nopeasti tulla kuolemanloukku.

Eiwick huomauttaa, että lämpöhalvaus on aika äärimmäinen tilanne. Silloin voi olla melkeinpä jo liian myöhäistä.

– Jos lemmikki on siinä pisteessä, ei se oikein itse pysty juomaan, niin silloin voidaan tarvita jo suonensisäistä nesteytystä.

Ennen kuin lämpöhalvaus iskee, eläimet ovat usein levottomia, ja ne läähättävät nopeasti.

– Tietenkin monet lemmikit haluavat olla omistajien mukana, jos omistaja on auringossa ja grillaa. Jos ne eivät saa tarpeeksi nesteytystä, ne saattavat kuivua, mistä voi seurata lämpöhalvaus.

Omistajan kannattaisikin kuumalla ilmalla hieman seurailla, miten lemmikki jaksaa. Käykö se juomassa itse?

– Ensimmäiseksi kannattaa kuitenkin yrittää viilentää sitä kylmällä suihkulla. ei tietenkään heittää jääkylmään veteen suoraan, vaan kastella sitä asteittain, niin että se jäähtyy. viedä varjoon ja kattoo rauhottuuko se pulssi.

Myöskään Eiwick ei muista kohdanneensa urallaan kovin kriittistä lämpöhalvauspotilasta. Vastaanotolle kesäkuumalla tuodut lemmikit ovat yleensä kärsineet sydänvaivoista.

– Kuumuus voi olla erityisen raskasta vanhoille eläimille. Mitä enemmän ikää, sitä kovempi rasitus.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä