Kotimaa
Helsingin areena vihdoin suomalaisomistukseen – valmius ensimmäisiin tapahtumiin jo huhtikuussa
Halli siirtyi venäläisomistuksesta suomalaissijoittajille
Helsingin areenan kauppa on toteutunut. Asian vahvisti kiinteistösijoitus- ja varainhoitoyhtiö Trevian Asset Managementin toimitusjohtaja Reima Södervall areenalla maanantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Halli on siis siirtynyt venäläisomistuksesta suomalaisten sijoittajien omistukseen.
Helsinki Hallin C-sarjan päätösvaltaiset osakkeet on ostanut kiinteistösijoitusyhtiö Trevian Kasvu LP. Sen omistavat erilaisten järjestelyjen kautta muun muassa Trevian ja Trevian Asset Management sekä useat suomalaiset sijoittajat.
– Tämä on ollut pitkä ja palkitseva prosessi. Kaupan myötä halli saadaan taas avattua käyttöön ja se voi jatkossakin tarjota upeita elämyksiä urheilun ja kulttuurin ystäville. Olemme iloisia ja helpottuneita, sanoo Trevian Kasvu LP Ky:n edustaja, yrittäjä Heikki Viitikko.
– Kauppaprosessi kesti kaikkiaan yli kaksi vuotta ja se eteni alusta loppuun hyvässä hengessä myyjien kanssa, sanoi Södervall.
Södervall kuvaili prosessia monivaiheiseksi saagaksi ja sanoi, että siitä voisi kirjoittaa kirjoja. Hänen mukaansa ostajille ja myyjillä on ollut yhteinen halu saada halli suomalaisten käyttöön.
– Olen ollut yli 30 vuotta kiinteistöalalla. Voin vakuuttaa teille, että tämä on ollut minulle ylivoimaisesti vaativin prosessi, Södervall kertoi.
Kauppahintaa ei ole julkistettu, mutta Iltalehden tietojen mukaan se olisi 60 miljoonaa euroa. Neuvottelut hallikaupasta alkoivat jo syksyllä 2022. Myyjiä edustavia Kai Paananen kertoi tiedotustilaisuudessa, että potentiaalisia ostajaehdokkaita oli toistakymmentä.
Paanasen mukaan EU:n pakotelainsäädäntö ja suomalaiset pankit hankaloittivat kaupantekoa.
Helsingin areena on hyvässä kunnossa, vaikka siellä ei ole järjestetty tapahtumia kolmeen vuoteen, kertoi Viitikko tiedotustilaisuudessa areenalla. Hallin kunnosta on esitelty julkisuudessa arvailuja.
Viitikon mukaan areenaan on tullut joka aamu ammattitaitoista henkilökuntaa pitämään siitä hyvää huolta, vaikka tietoa areenan uudelleenavaamisen aikataulusta ei ole ollut.
Areena saatetaan saada suomalaisyleisön käyttöön jo tänä keväänä.
– Meillä on tekninen valmius pitää täällä ensimmäiset tapahtumat huhtikuussa, Viitikko kertoi.
Areenan uusi nimi julkistetaan Viitikon mukaan myöhemmin. Asiasta neuvotellaan yhä. Myös liiketoimintasuunnitelman tekeminen on yhä kesken.
Viitikon mukaan tarkoituksena on saada tapahtumatuotanto mahdollisimman tehokkaaksi ja hallin käyttöaste sitä myötä aiempaa suuremmaksi. Päähuomio tulee olemaan suurissa kansainvälisissä tapahtumissa, mutta kotimaisia kulttuuri- ja urheilutoimijoita ei ole tarkoitus sulkea pois.
Helsingin areenan kaupasta päästiin sopimukseen alun perin marraskuussa. Tuolloin Trevian Kasvu LP kertoi ostavansa areenan Arena Events -yhtiöltä, jossa määräysvaltaa käyttävät venäläisoligarkit Gennadi Timtshenko, Arkadi ja Boris Rotenberg sekä jälkimmäisen poika Roman Rotenberg. Roman Rotenbergiä lukuun ottamatta he ovat kaikki EU:n asettamien Venäjä-pakotteiden piirissä.
Trevian Kasvu LP jätti poikkeuslupahakemuksen osakekaupoista ulkoministeriöön tammikuussa. Osakkeiden kauppa tuli mahdolliseksi, kun EU vahvisti joulukuussa Venäjään kohdistuvan 15. pakotepaketin, johon sisältyi poikkeuslupaperuste.
Ulkoministeriö ja Ulosottolaitos antoivat viimeiset tarvittavat viranomaisluvat helmikuun alussa. EU oli antanut oman hyväksyntänsä jo joulukuun puolella.
Jääkiekkojoukkue Jokerien entinen kotiareena on ollut käytännössä tyhjillään Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan ja siitä seuranneiden pakotteiden vuoksi. Myös areenan laskuja on ollut rästissä.
Viime syyskuussa areenalta katkaistiin sähköt, koska muun muassa sähkö- ja lämmityslaskuja oli maksamatta. Valot ja lämmitys saatiin takaisin päälle marraskuussa.
Helsingin kaupunki kertoi marraskuussa aikovansa ostaa Helsingin areenan tontin. Kaupungin mukaan osto on tarkoitus tehdä vaihtokauppana tontin omistajan työeläkeyhtiö Elon kanssa.
Nykyisin politiikassa toimiva liikemies Harry Harkimo myi areenan venäläisomistukseen vuonna 2013, ja seuraavana vuonna Jokerit siirtyi pelaamaan KHL-liigaan.
Areenan uusia omistajia edustava Viitikko sanoi tiedotustilaisuudessa, että on luontevaa ajatella, että Jokerit pelaisi tulevaisuudessa areenalla. Asiasta ei kuitenkaan ole vielä neuvoteltu.
Uusien omistajien päähuomio on ollut hallin ostamiseen liittyvissä käytännön haasteissa. Huomio siirtyy vasta nyt neuvotteluihin yhteistyökumppaneiden kanssa.
Helsingin pormestari Juhana Vartiainen iloitsee Helsingin areenan saamisesta takaisin suomalaisomistukseen ja tapahtumakäyttöön.
– Hallin kolme vuotta kestänyt kiinniolo on rajoittanut urheilutapahtumien, konserttien ja suurten yritystapahtumien järjestämismahdollisuuksia Helsingissä. Hallin käyttöön saattamisella on valtava vaikutus suurtapahtumien ja kulttuurielämän sekä laajemmin talouden ja vetovoiman kannalta Helsingille ja koko maalle, mutta myös paikallisen palvelusektorin kehitykselle, Vartiainen kertoo Trevianin tiedotteessa.
Helsingin kaupungin tiedotteessa Vartiainen kertoo, että kaupungin tavoitteena on alusta asti ollut vapaaehtoisen kaupan syntyminen. Toteutuneen kaupan myötä kaupunki luopuu omista toimenpiteistään, kuten lunastuksen hakemisesta.