Kotimaa

Hinkuyskätapaukset isossa kasvussa Suomessa – tauti voi olla vauvoille hengenvaarallinen

Tänä vuonna Suomessa hinkuyskätapauksia on diagnosoitu jo yli 800, kun viime vuonna tapauksia oli 130.

THL:n ylilääkärin Leif Lakoman mukaan hinkuyskä ilmenee sykleissä. Se voi olla hengenvaarallinen vauvoille, mutta ei yleensä vanhemmille lapsille tai aikuisille. Kuva: Mikko Stig

Hinkuyskätapaukset ovat yleistyneet Suomessa huomattavasti. Niiden määrä tänä vuonna on jo yli kuusinkertainen viime vuoteen verrattuna, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tartuntatautirekisteristä.

Tänä vuonna on varmistettu yli 800 hinkuyskätapausta. Sen sijaan viime vuonna hinkuyskätapauksia kirjattiin vain 130 kappaletta.

THL:n ylilääkärin Leif Lakoman mukaan hinkuyskä esiintyy sykleissä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Hinkuyskään kuuluu se, että siinä tulee tämmöisiä huippuvuosia, Lakoma sanoo STT:lle.

Hinkuyskä voi olla hengenvaarallinen vauvoille, joille yskänpuuskat voivat aiheuttaa esimerkiksi hengityskatkoksia. Tartunnan saaneita vauvoja seurataan sairaalahoidossa, jossa vauvojen elintoiminnoista huolehditaan.

Lakoman mukaan tauti ei kuitenkaan ole vaarallinen vanhemmille lapsille tai aikuisille.

Hus-yhtymän lasten infektiolääkärin Tea Niemisen mukaan vanhemmilla lapsilla ja aikuisilla hinkuyskä on tyypillisesti oireiltaan pitkittynyttä yskää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Se on tietysti kiusallinen, mutta ei vaarallinen, Nieminen sanoo STT:lle.

Hus-yhtymä vastaa erikoissairaanhoidosta Uudellamaalla.

Lakoman mukaan hinkuyskän rokotuskattavuus on Suomessa hyvä. Kansallisen rokotusohjelman mukaisesti lapset saavat hinkuyskärokotteen kolmen, viiden sekä 12 kuukauden ikäisinä. Lisäksi neljän, 14:n ja lopulta 25 vuoden iässä annetaan tehosterokotteet.

– Neuvolassa ja kouluissa annettavat rokotukset sujuvat yleensä hyvin rutiinisti, mutta se 25 vuoden iässä otettava tehoste voi helposti jäädä ottamatta, Lakoma sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tehosterokotteen voi saada myös Puolustusvoimissa varusmiespalveluksessa. Lakoma muistuttaa, että jokaisen tulisi kuitenkin käydä ottamassa 25-vuotiaana otettava tehosterokote, jos edellisestä rokotteesta on kulunut yli kaksi vuotta aikaa.

Suurin osa tämän hetken hinkuyskätapauksista on esiintynyt Lakoman mukaan 10–14-vuotiailla lapsilla, joilla 4-vuotiaana saadun tehosterokotteen vaikutus on jo hiipunut mutta jotka eivät ole vielä saaneet 14-vuotiaille annettavaa tehosterokotetta.

Lakoman mukaan koko hinkuyskän hallinnan kulmakivi on siinä, että taudin leviäminen alle puolivuotiaisiin lapsiin ja loppuraskaudessa oleviin naisiin pyritään estämään. Hinkuyskä on kuitenkin vaikea erottaa muista infektioista.

– Tyypillinen oire on useita viikkoja tai muutaman kuukauden kestävä yskä, joka muuttuu puuskittaiseksi. Pienillä lapsilla se voi olla tikahduttavaa. Sisäänhengitys vaikeutuu, jolloin tulee hinkuva ääni yskänpuuskan loppuvaiheessa, Lakoma kuvaa.

Hinkuyskä on bakteeritauti, ja sitä hoidetaan antibiootilla. Hyöty antibioottihoidosta on kuitenkin Lakoman mukaan saatavissa vain taudin alkuvaiheessa.

Vakavia sairastumisia pyritään estämään tartunnanjäljityksellä, jotta taudille mahdollisesti altistuneet pienet lapset ja raskaana olevat naiset voidaan paikantaa. Heille annetaan taudin estolääkitystä.

– Suuri tapausmäärä kuormittaa hyvinvointialueiden tartunnanjäljitystä, Lakoma sanoo.

Suurin osa tämän vuoden tapauksista on tullut ilmi touko-heinäkuun aikana, ja ne ovat Husin Niemisen mukaan koskeneet lähinnä koululaisia.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä