Paikallisuutiset
”Ihan ookoo meininki” – Maria-Katariinan talossa ammennetaan iloa pienistä hetkistä
Yksikön kaksikymmenvuotista taivalta juhlistetaan avoimin ovin torstaina.
Lohtajalainen Eemeli, 14, on pakannut laukkunsa valmiiksi tiistaina heti lounaan jälkeen ja on jäänyt odottamaan, että isä tule hakemaan kotiin. Viikon jakso Maria-Katariinan talossa Einari-Sofiassa on takana tällä erää.
Vaikka osastolla on Eemelistä ihan ookoo meininki, on nyt kiva lähteä kotiin kun siellä odottaa kaksi pikkusisarustakin, näkee äidin, omat legot ja leikkilehmät.
Päiviin on kuulunut monta mukavaa hetkeä. Päällimmäisenä jäivät mieleen tunnit valkoisessa aistihuoneessa lempimusaa kuten Schubertin Serenadea ja Vivaldin Neljää vuodenaikaa kuunnellen. Yhdessä Maarit-tädin (sairaanhoitaja Maarit Järvi) kanssa alettiin myös tehdä isolle paperille karttaa, johon merkittiin rakennuksia kotikylän raitilta.
Koko yksikössä arki pyörii pitkälle perusasioiden äärellä.
– Asiakkaat arvostavat unta, ruokaa, lepoa, säännönmukaisuutta. Iloa ammennetaan elämän pienistä hetkistä ja onnistumisista, kuvaa sairaanhoitaja Raija-Liisa Kivijärvi kahdenkymmenen vuoden kokemuksella.
Hän on siis yksi yksikön viidestä alkuperäisistä työntekijöistä, sillä Maria-Katariinan talon perustamisesta tulee kuluneeksi 20 vuotta. Ovet avattiin 1. helmikuuta 2005.
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueeseen kuuluva yksikkö toteuttaa vammaisille asiakkaille lyhytaikaista huolenpitoa, tutkimus- ja kuntoutusjaksoja sekä tarjoaa vaativaa asumispalvelua pienryhmäkodissa. Sairaalamäellä sijaitsevissa tiloissa toimitaan kolmessa kerroksessa.
”Vuosien varrella toiminta on muuttunut enemmän tilapäiseksi hoidoksi sekä tutkimus- ja kuntoutustyötä painottavaksi”. Vs. toimintayksikön esihenkilö Anna-Stina Krokfors
Perustamisvaiheessa Maria-Katariinan talo oli osa Keski-Pohjanmaan erityishuoltopiiriä ja tavoitteeksi oli nostettu kehitysvammaisten asiakkaiden erityishuollon palveluiden laajentaminen.
– Vuosien varrella toiminta on muuttunut enemmän tilapäiseksi hoidoksi sekä tutkimus- ja kuntoutustyötä painottavaksi. Asiakaskuntaamme kuuluvat kuitenkin edelleen pääsääntöisesti kehitysvammaiset asiakkaat, jotka tarvitsevat erityistä apua ja kuntoutusta, kuvailee vs. toimintayksikön esihenkilö Anna-Stina Krokfors.
Alussa Maria-Katariinan taloon kuului ympärivuorokautisen asumisen yksiköitä sekä kehitysvammaisten lasten tilapäishoidon yksikkö. Myöhemmin toimintaa laajennettiin vielä nelipaikkaisella, vaikeasti kehitysvammaisten autismikodilla.
Tänä päivänä puhutaan Maria-Katariinan Osaamiskeskuksesta, joka kokoaa yhteen Matti-autismiryhmäkodin, lasten tilapäishoidon yksikön Einari-Sofian, poliklinikan palvelut sekä Askel tutkimus- ja kuntoutusyksikön.
Matissa on neljä ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkaa, Einari-Sofiassa yhdeksän ja Askeleessa neljä asiakaspaikkaa. Talon palveluihin kuuluu asiakkaan yksilöllisen tarpeen mukainen hoito, huolenpito, ateriat ja vaatehuolto.
Asiakkaita saapuu koko Soiten alueelta. Pohde ja Pohjanmaa ostavat palvelua muutamalle asiakkaalle. Työntekijöitä koko yksikössä on yhteensä 46.
Kodinomaisuus yksikössä on ollut tärkeää alusta asti.
Tilapäishoitoa eri ikäisille lapsille tarjoavassa Einari-Sofiassa vietettävä aika vaihtelee vuorokaudesta kahteen viikkoon. Huoneiden sisustusta voidaan muokata yksilöllisten toiveiden, kuten mielivärien, mukaan.
– Kodinomaisuus on ollut tärkeä lähtökohta alusta asti, huomauttaa Raija-Liisa Kivijärvi.
Päivän ohjelma koostuu arkeen liittyvästä tekemisestä. Tarjolla on olkapäätä, hoivaa, huolenpitoa vuorokauden ympäri.
– Esimerkiksi kokkolalaiset lapset käyvät koulussa, mutta kauempaa tulevat eivät mene kouluun täältä käsin.
Myös aistien huomioiminen eri tavoin on ensihetkistä asti kuulunut perustoimintaan.
– Jaksoon mahdutetaan yleensä erilaisia aistihetkiä asiakkaan yksilöllisen tarpeen mukaan.
Aistit pääsevät rauhoittumaan ja hermosto tasaantumaan vaikkapa valkoisessa huoneessa, jonka kalustukseen kuuluvat fysioakustinen tuoli ja riippukeinu. Osa viihtyy puolestaan virikkeitä pursuavassa aistihuoneessa, jossa tunnelmaa luo tällä hetkellä metsäteema linnunlauluineen ja ”lumisateineen”.
Autismiryhmäkoti Matin aulassa voi niin ikään herätellä ja testailla aistejaan. Sieltä löytyy aistinurkkaus tai iso taulu täynnä erilaisia esineitä, pehmeästä mopista karheampaan telaan, helmitaulusta turvalukkoon, jolla voi treenata hienomotoriikkaa. Esineet on tarkoitettu rapsutettavana, kosketettavana, soitettavana, kuunneltavana, katseltavana tuottamaan aistikokemuksia.
– Aistiherkät henkilöt voivat vähitellen harjaannuttaa esimerkiksi epämieluisaksi kokemansa pinnan, äänen tai valon sietämistä. Tuntoherkkä ihminen saattaa joutua pitämään vaatetta väärinpäin, koska ei kestä ihollaan saumoja tai lappua niskassa, kertoo Raija-Liisa Kivijärvi.
Sauna lämpiää usein kahdesti viikossa.
– Suihkuun voi muutoinkin mennä. Vesi on tunnetusti rauhoittava elementti, jonka teho todistetaan harva se päivä. Kiukku ja mielipaha jäävät lämpimään suihkuun ja päivää jatketaan uutena miehenä, Kivijärvi kuvailee.
Matissa on asukkaille yhteinen olohuone, joka on kalustettu kodinomaiseksi mattoineen ja kalusteineen. Sohville kokoonnutaan yhdessä istumaan vaikkapa iltapäiväkahden kahvihetkeä odottamaan.
– Sisustus omissa huoneissa on puolestaan aika minimalistista, sillä ne kalustetaan asukkaan toiveiden mukaan. Esille halutaan yleensä vain vähän tavaraa eikä ollenkaan esimerkiksi mattoja. Vaikka taulut, valokuvat ja tekstiilit näyttäisivät meidän silmissä kivemmalta, kunnioitamme asukkaan itsemääräämisoikeutta, huomauttaa Raija-Liisa Kivijärvi.
Merkkipäivää juhlistetaan Maria-Katariinassa avoimin ovin torstaina 30. tammikuuta, jolloin vierailijoilla on mahdollisuus tutustua talon toimintaan ja tiloihin kello 10-14. Tarjolla on kakkua ja kahvia - niin kauan kuin tarjottavaa riittää.
Maria-Katariinan talo
Täyttää 20 vuotta. Ovet avattiin 1. helmikuuta 2005.
Toteuttaa vammaisille asiakkaille lyhytaikaista huolenpitoa, tutkimus- ja kuntoutusjaksoja sekä tarjoaa vaativaa asumispalvelua pienryhmäkodissa.
Kokoaa Osaamiskeskuksena yhteen Matti-autismiryhmäkodin, lasten tilapäishoidon yksikön Einari-Sofian, poliklinikan palvelut sekä Askel tutkimus- ja kuntoutusyksikön.
Sijaitsee Sairaalamäellä, tilat ovat kolmessa kerroksessa. Yhteensä 46 työntekijää.
Kuuluu Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueeseen.
Juhlistaa 20-vuotista taivaltaan avoimin ovin 30. tammikuuta.