Paikallisuutiset

Jaakon Päivät juhlii 50-vuotista taivaltaan: Tarjolla vanhoja vetonauloja ja jotain uutta

Kansanmusiikkiyhtye Lapua Uusi-Guinea esiintyy torstaina Pietarsaaressa. Yhtyeen muodostavat Anna Kinnunen, Aapo Nieminen, Oona Yliperttula , Santeri Kaipiainen, Veli-Matti Silanterä ja Jenna Hiipakka. Kuva: Tuomas Tenkanen

Kesä on edennyt siihen pisteeseen, että ensi sunnuntaina vietetään jälleen Pietarsaaren kesän kohokohtaa, Jaakon Päiviä. Kaupunkifestivaali järjestetään jo 50. kerran.

– Kaikki on valmiina juhlia varten, kertoo ensimmäistä kertaa Jaakon Päiviä luotsaava Karita Jungar.

Juhlavuosi näkyy ohjelmassa esimerkiksi siten, että entiset Laska-Jaakot saavat näkyvyyttä. Lisäksi kaupungin keskustassa sijaitsevassa Passagenissa on valokuvanäyttely aikaisempien vuosien Jaakon Päivistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tapahtuman järjestäjä Finn Pietarsaari panostaa juhlavuoden kunniaksi kahteen artistiin: Jaakon Päivillä esiintyvät Benjamin Peltonen ja ukrainalais-ruotsalainen Maria Sur.

Jaakon Päivien talousvaikeudet ovat olleet viime aikoina esillä, sillä kaupunki on leikannut tukeaan 10 000 eurolla, samalla kun kustannukset ovat nousseet. Kaupungin tuki on edelleen 45 000 euroa, mutta järjestävä yhdistys joutuu maksamaan esimerkiksi katujen sulkemiset ja jätehuollon itse, mikä aiheuttaa 10 000 euron aukon budjettiin.

– Selviämme yhdestä miinusmerkkisestä vuodesta, mutta emme kahdesta. Rahanpuute voi vaikuttaa ensi vuoden järjestelyihin, Jungar sanoo.

Myös vapaaehtoisista järjestyksenvalvojista on pulaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Nyt on vain pari vapaaehtoista järjestyksenvalvojaa käytettävissä, loput tulevat maksua vastaan, hän lisää.

Kaupunkifestivaalin suosio on kuitenkin taattu. Viime vuonna tapahtumiin osallistui arviolta 90 000 ihmistä, vaikka tavoitteena oli 100 000 kävijää, mutta sade vaikutti kävijämääriin.

– Kävijämäärät perustuvat tietenkin vain arvioon, sillä tapahtumiin ei ole pääsymaksuja, korostaa Jungar.

Ensi viikon sääennusteet näyttävät lupaavilta, eikä pitkäkestoisia sadejaksoja ole luvassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Avajaisia vietetään perinteisesti Koulupuistossa sunnuntai-iltana klo 18-19, jolloin valitaan myös uusi Laiska-Jaakko, joka voi olla myös naispuolinen Ebba.

Festivaali alkaa käytännössä jo ennen avajaisia, sillä sunnuntaina vietetään lasten päivää ja tarjolla on muitakin tapahtumia, kuten kanihypyn SM-kisat.

Kahdeksan päivää kestävä festivaali on täynnä tapahtumia, kuten taidenäyttelyitä, sukututkimusta ja urheilua. Torstaina juostaan Jaakon maraton. Sen jälkeen nostalgianälkäisten kannattaa suunnata katsomaan vanhan ajan katurallia, joka tuo mieleen menneet vuosikymmenet

Perinteiset suosikit, suurkirppis ja Wanhanajan tori, ovat yhä mukana. Antiikkihuutokauppa järjestetään maanantaina eikä lauantaina Wanhanajan torin yhteydessä, kuten aiemmin on ollut tapana.

Paljon on myös elävää musiikkia. Kahvila Skorpanissa järjestetään torstaina kansanmusiikki-ilta, jonka pääesiintyjänä toimii helsinkiläinen kansanmusiikkiyhtye Lapua Uusi-Guinea. Yhtye julkaisi viime vuonna levyn, joka sisältää korsnäsiläisen mestaripelimannin Johan-Erik Taklaxin musiikkia.

Kansanmusiikki-illassa esiintyy myös Marianne Maans, jota parissa kappaleessa säestää kansanmusiikkiryhmä Rie.

Jaakon Päivät on muodostunut entisten pietarsaarelaisten kohtaamispaikaksi. Kaikille festivaalin ohjelma ei ole ykkösasia, mutta se tarjoaa mahdollisuuden tavata vanhoja tuttuja.

Seudun elinkeinokeskus Concordia käyttääkin festivaaliajankohtaa hyödykseen ja järjestää Tule tänne -rekrytointitapahtuman Campus Allegrossa keskiviikkona houkutellakseen uusia asukkaita seudulle.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä