Kannattaako tiilikaton pesu tehdä itse?

Tiilikaton pesu - voiko sen tehdä itse vai kannattaako työ jättää ammattilaisille?

Tiilikaton pesu - voiko sen tehdä itse vai kannattaako työ jättää ammattilaisille? Lue vastaukset tästä uudesta artikkelista.

Jos katolla työskentelyyn on saanut koulutuksen tai siitä löytyy kokemusta muuten, käytössä on kunnon turvavarusteet ja on erittäin varovainen, voi tiilikaton pestä tarvittaessa myös itse.

Helpoin ja varmin tapa saada tiilikatto puhtaaksi on kuitenkin työn ulkoistaminen ammattilaisille, kuten Expert Kattohuolto Oy:lle, jolla on kattojen huoltamisesta yli 10 vuoden kokemus.

Tilaa ilmainen kartoituskäynti tästä!

Tiilikaton pesu itse tehtynä: tiedosta riskit

Jos tiilikaton pesun aikoo tehdä itse, on hyvä tiedostaa työhön liittyvät riskit ennen projektin aloittamista. Jos ei ole aiemmin liikkunut katolla, voi sieltä pudota yllättävän helposti. Varsinkin tiilikatolla viihtyvä sammal on kosteana erittäin liukasta, mikä voi aiheuttaa liukastumisen.

On ehdottoman tärkeää käyttää turvavarusteita, kuten turvavaljaita ja -köysiä, kun liikkuu katolla. Jos katolle kiipeää itse, on hyvä, että turvavarusteita käytettäessäkin joku katsoisi hieman perään.

“Jos katolta horjahtaa ja putoaa, voi turvavarusteissa joutua roikkumaan pitkään, jos kattoa puhdistaa yksin ja asuu varsinkin harvaan asutulla alueella”, Marko Boman, Expert Kattohuolto Oy:n myyntipäällikkö varoittaa.

Riskit rakenteille

Jos aikoo pestä tiilikaton itse, on hyvä olla myös hieman rakennusalan osaamista ja ymmärrystä. Ennen katon pesua pitää nimittäin tarkistaa kaikki läpiviennit sekä tiilten ja aluskatteen kunto, ettei pesuvettä pääse tunkeutumaan tiilikaton läpi rakenteisiin asti. Huolimaton pesu voi pahimmillaan aiheuttaa jopa vesivahingon, jos ei tiedä mitä on tekemässä!

Jos ylimääräisiä tiiliä ei ole varastossa, voi rikkoutuneiden tiilien vaihtaminen ehjiin olla haastavaa. Rakennusliikkeistä ei saa enää kaikkia vanhempia tiilimalleja ja uudempien tiilien asentaminen vanhojen sekaan voi olla vaikeaa.

Valtavasti vaivaa

Katolta irtoava lika, irtoroskat ja sammalet tulee siivota pois ympäristöstä pesun jälkeen. 20-vuotiaasta, 300 neliön kokoisesta tiilikatosta voi irrota jopa 10-15 jätesäkillistä märkää sammalta.

“Jos käytössä ei ole autoa tai omistaa vain tavallisen henkilöauton, voi säkkien kuljettaminen jäteasemalle olla aikamoisen työn takana”, Boman sanoo.

Lisäksi katolta irtoavat sammalet ja irtoroskat voivat lentää talon seiniin ja ikkunoihin. Niiden puhdistamisessa tulee olla varovainen ja pitää mielessä, etteivät kaikki julkisivun osat välttämättä kestä vettä.

Tiilikaton pesu ammattilaisvoimin

Tiilikaton pesu on vaivalloinen ja vaarallinen työ, jos siitä ei ole kokemusta eikä omista kunnon varusteita. Helpointa onkin ulkoistaa tehtävä alan ammattilaisille. “Me Expert Kattohuollossa kunnostamme vuodessa yli 500 kattoa kuntoon 100 % tyytyväisyystakuulla”, Boman lupaa.

Pesemme, pinnoitamme ja maalaamme tiilikatot laajalla alueella, aina Helsingistä Tampereelle ja Kotkasta Saloon saakka.

Millainen on pesupalvelun kulku?

Kun ostat tiilikaton pesu -palvelun meiltä Expert Kattohuolto Oy:ltä, etenee palvelu seuraavalla tavalla. Olet pyytänyt meidät maksuttomalle kartoituskäynnille, jonka päätteeksi olet saanut tarjouksen tiilikaton pesusta. Kun olet hyväksynyt tarjouksen, sovimme työn toteuttamisen ajankohdan.

Kun työ alkaa, aloitamme mahdollisten pienten vikojen kunnostamisella. Tällaisia on esimerkiksi rikkinäisten kattotiilien vaihtaminen uusiin, ehjiin tiiliin.

Sen jälkeen alkaa varsinainen pesu, jonka teemme ammattilaiskäyttöön tarkoitetulla painepesurilla. Samalla kun puhdistamme katon, pesemme myös sadevesikourut ja syöksytorvet.

Pesemme katon huolellisesti puhtaaksi sammalista, irtoroskista, levästä ja liasta. Myös sadevesikourut on tärkeää puhdistaa, jotta niihin kertyvä lika ei pääse jäätymään. Jäätyneet sammalet yms. voivat pahimmillaan jopa pudottaa sadevesikourun alas.

Pesun jälkeen käsittelemme tiilikaton sammaleenestoaineella. Tämä aine poistaa silmälle näkymättömät sammalen osat, sen itiöt. Aine myös ennaltaehkäisee uuden sammalkasvuston syntyä.

Aivan lopuksi teemme loppusiivouksen, jossa puhdistamme tarvittaessa talon seinät ja ikkunat, sekä keräämme katolta lentäneet sammalet ja muut irtoroskat pois ympäristöstä. Jos tiilikatosta haluaa pitää entistäkin parempaa huolta, voi pesupalvelua täydentää tiilikaton pinnoittamisella tai maalauksella.

Tiilikaton pinnoitus tai maalaus: lisäsuojaa katolle

Tiilikaton voi pesun jälkeen vielä pinnoittaa suoja-aineella tai maalata. Väritön suoja-aine soveltuu hyvin uudehkoille tiilikatoille, joiden maali on edelleen hyvässä kunnossa. “Haalistuneelle tiilikatolle taas suosittelemme uutta maalipintaa”, Boman selventää.

Tiilikaton käsittely suoja-aineella auttaa kattoa pysymään pidempään hyvässä kunnossa. Suoja-aine hylkii vettä ja kosteutta. Se estää kosteutta tunkeutumasta tiilten huokosiin ja edesauttaa näin niiden pysymistä ehjänä ja myös vapaana sammalista. Lisäksi suoja-aine ennaltaehkäisee katon haalistumista ja likaantumista.

Mikäli tiilikatto on jo päässyt haalistumaan auringonvalon vaikutuksesta, on aika maalata se. Maalaamme katon kahteen kertaan maalilla, joka täyttää tiilten huokoset ja tekee katosta taas sileän ja tasaisen.

Maali hankaloittaa uuden sammalkasvuston tarttumista tiiliin, kosteuden tunkeutumista tiilten huokosiin ja saa tiilikaton näyttämään taas kuin uudelta. Maali on niin peittävää, että tiilikaton värin voi halutessaan myös vaihtaa.

Kuinka usein tiilikatto pitää pestä?

Kuinka usein tiilikatto pitää pestä? Tiilikatto tarvitsee pesua keskimäärin viiden - kymmenen vuoden välein. Tähän vaikuttaa se, kuinka hyvin katosta on pidetty huolta ennen pesua ja se, millaisella tontilla katto sijaitsee.

Jos tiilikatolle on tehty sammaleenestokäsittely kolmen - viiden vuoden välein sen rakentamisesta lähtien, voi pesuväliä venyttää jopa 15-20 vuoden pituiseksi.

Toinen pesuun vaikuttava seikka on tontti. Mikäli tontilla on paljon puita tai tiilikatto on muuten varjossa, kertyy siihen sammalta nopeammin kuin aurinkoisella tontilla sijaitsevalle katolle.

Varjoisuudesta johtuen varsinkin katon pohjoispuolella alkaa usein kasvaa ensimmäisenä sammalta.

Jos katto taas on aurinkoisella tontilla, se saattaa haalistua nopeammin kuin varjoisalla.

Onko tiilikaton pesu ajankohtaista?

Jos tiilikaton pesun aika on tullut, ota meihin yhteyttä! Tulemme tutustumaan kattoosi maksuttomalle kartoituskäynnille, jonka päätteeksi saat tarjouksen. Kartoituskäynti ja tarjouksen pyytäminen eivät velvoita sinua mitenkään. Pesemme kaikenlaiset katot laajalla alueella, Helsingistä Tampereelle ja Kotkasta Saloon saakka.

Tilaa ilmainen kartoituskäynti tästä!